Noile majorări salariale ce vor fi acordate de Guvernul Ciucă unora dintre bugetari, prevăzute într-un proiect de Ordonanță de urgență (OUG) inițiat de ministrul PSD al Muncii, Marius Budăi, a stârnit mari nemulțumiri în rândul celor care vor primi mai puțini bani în plus.
(Vezi la finalul articolului proiectul OUG)
Polițiștii au luat foc, după ce au constatat Ei reclamă că civilii din Ministerul Afacerilor Interne (MAI) vor lua mai mult la salariu decât agenții.
Sindicatul Europol: „Nu putem să nu observăm că diferența de tratament și discriminarea salarială sunt în continuare promovate de Guvern, care împarte bugetarii între „șmecheri” și „fraieri”, în condițiile în care pentru bugetarii „civili” se propune o creștere de 15% a salariului de bază, iar pentru polițiști și angajații din sistemul de apărare, doar un sfert din restanță, fără să se umble la nivelul salarial. Practic dacă un bugetar are un salariu net de 4000 lei (6991 brut), prin aplicarea a 15%, acestuia îi va crește salariul cu aproximativ 1050 lei brut. Asta în timp ce acordarea unui sfert din cele 2 tranșe restante înseamnă în medie 270 lei brut, pentru un polițist”.
Drept urmare, marți ei au declanșat protestele. Protestatarilor din Poliție li s-au alăturat angajații din penitenciare.
Pentru început, sindicaliştii din Poliţie şi din penitenciare pichetează sediul Ministerului Finanţelor condus de Adrian Câciu.
Revendicări: aplicarea Legii-cadru a salarizării, acordarea unor sporuri prevăzute de lege și actualizarea şi recalcularea pensiilor militare de stat.
Potrivit Federaţiei Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual din România (FSNPPC), „doar câteva ministere, alese pe sprânceană, plus INS (…) laolaltă cu toate structurile lor teritoriale, ar beneficia de o majorare a salariului de bază de 15%”.
Reprezentanţii FSNPPC amenință că dacă nu vor avea un răspuns pozitiv din partea Guvernului, cât mai urgent, vor extinde manifestările, în mod legal, la nivel naţional, recurgând la acţiuni de protest inedite.
La protestul sindicaliştilor din Poliţie s-au alăturat şi reprezentaţi ai Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP).
Cine primește majorări salariale
Potrivit proiectului de OUG, va beneficia de majorarea salariului de bază, soldei de funcție/ salariului de funcție, indemnizației de încadrare cu până la 50% personalul implicat în coordonarea PNRR, în cadrul autorităților publice cu rol în gestionarea și/ sau implementarea fondurilor europene, inclusiv în cadrul coordonatorilor de reforme și/ sau investiții.
Proiectul de OUG prevede și modificarea Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, astfel încât personalul din cadrul INS, dar și cel din cadrul direcțiilor regionale și județene de statistică, va beneficia, începând cu luna august 2022, de salariile de bază prevăzute de lege pentru anul 2022. În plus, categoriile amintite vor avea o majorare a salariului de bază de 15%.
De asemenea, funcționarii publici din cadrul aparatului Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și din instituțiile aflate în subordinea, coordonarea sau sub autoritatea acestora vor beneficia, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%.
Pproiectul vizează și modificarea OUG nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare. Astfel, începând cu luna august 2022, cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcţie/ salariilor de funcţie și indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se va majora cu un sfert din diferenţa dintre salariul de bază, solda de funcţie/ salariul de funcţie, indemnizaţia de încadrare prevăzut de Legea nr. 153/2017 pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021.
Măsuri similare se vor aplica, de luna asta, și în cazul personalului nou-încadrat, al celui numit/ încadrat în aceeași instituție/ autoritate publică pe funcții de același fel, inclusiv în cazul celui promovat în funcții sau în grade/ trepte profesionale, în perioada ianuarie – iulie 2022, doar că veniturile acestora se vor majora cu un sfert din diferenţa dintre salariul de bază, solda de funcţie/ salariul de funcţie, indemnizaţia de încadrare prevăzut de Legea nr.153/2017 pentru anul 2022 şi cel din luna iulie 2022.
Autorii proiectului argumentează că aceste propuneri de creșteri salariale sunt necesare în urma crizei generate de pandemia de COVID-19, de liberalizarea preţurilor la energie și de războiul din Ucraina, toate acestea având „impact atât asupra creşterii preţurilor la utilităţile publice pentru populaţie, precum şi asupra creşterii preţurilor la bunurile de consum, determinând în principal o scădere a puterii de cumpărare cu impact semnificativ asupra standardelor de viaţă ale populaţiei”.