Curtea Constituțională a României(CCR) a amânat din nou decizia pe Legea privind eliminrea (cu excepții) a cumulului pensiei cu salariul la stat. Amintim că 6 din totalul de 9 judecători ai CCR sunt beneficiari ai acestui privilegiu și încasează, lunar, sume uriașe, astfel că ei se află într-un evident conflict de interese.
Potrivit legii adoptate de Parlament în 28 iunie, bugetarii care cumulează cele două drepturi vor avea 30 de zile calendaristice să opteze pentru unul singur.
Cei 6 judecaători CCR care cumulează pensia cu salariul sunt:
- Marian ENACHE – președintele CCR, numit de PSD
- Livia STANCIU – numită de președintele Băsescu
- Attila VARGA – numit de PNL, care a renunțat la un liberal în favoarea unui membru UDMR
- Cristian DELIORGA – numit de PSD, pe vremea când partidul era condus de Dragnea
- Mihaela CIOCHINĂ – numită de președintele Iohannis
- Dimitrie-Bogdan LICU- numit de PSD pe vremea când era condus de Dragnea.
Următorul termen stabilit de CCR este 3 octombrie.
Amintim că proiectul de lege a fost adoptat de plenurile reunite ale Senatului și Camerei Deputaților, în 28 iunie a.c., alături de Legea pensiilor speciale.
Cum a eliminat pensiile speciale Parlamentul lui Ciolacu&Ciucă: Eșalonat, până în anul 2043; excepții la cumulul pensiei cu salariul
A doua zi, pe 29 iunie, ÎCCJ a contestat la CCR ambele acte normative.
UPDATE! Judecătorii nu renunță la privilegiile nesimțite: ÎCCJ atacă la CCR legea pensiilor speciale și legea care a eliminat cumulul pensiei cu salariul la stat
CCR a stabilit, inițial, termenul de 27 iulie pentru dezbaterea și pronunțarea unei decizii pe cele două legi. Însă, la data scadentă, a amânat pentru 2 august decizia pe Legea pensiilor speciale și pentru 21 septembrie privind eliminarea cumulului pensiei cu salariul la stat.
În privința Legii pensiilor speciale, CCR a stabilit, pe 2 august, că legea este neconstituțională doar în cazul magistraților, care trebuie să își mențină pensiile uriașe. Ceilalți beneficiari le vor pierde.
CCR aprobă pretențiile ÎCCJ și întoarce la Parlament Legea pensiilor speciale: Tăierea privilegiilor magistraților „afectează independenţa justiţiei”
Iată și motivarea CCR:
Judecătorii CCR au consfințit, într-un grosolan conflict de interese și cu suportul lui Iohannis, al PNL și al PSD, că pensiile nesimțite le sunt intangibile: „Legiuitorul să nu încalce garanţiile ataşate independenţei sistemului judiciar”
Inițial, președintele Senatulu, Nicolae Ciucă, a anunțat că va convoca senatorii din vacanță, în sesiune extraordinară, însă între timp a „uitat”.
Pe 18 septembrie, premierul Marcel ciolacu, lider al PSD, a declarat că „lucrurile sunt cam finalizate”, dar mai trebuie „de închis” trei solicitări ale experților Comisiei Europene.
Pensiile speciale rămân în plată: Ciolacu: „Mai sunt de închis 3 solicitări din partea Comisiei Europene, din punctul meu de vedere de mare bun-simț”
Drept urmare, pensiile speciale sunt neatinse.