Curtea Constituțională a României (CCR) a amânat, joi, pentru a cincea oară, pronunțarea unei decizii pe contestațiile depuse de președintele Klaus Iohannis și PNL-USR pe modificările operate de majoritatea parlamentară PSD-ALDE, cu ajutorul UDMR și al Minorităților, asupra Codului penal şi Codului de procedură penală, după ce judecătorii CCR le declaraseră neconstituționale anul trecut.

 

Însă majoritatea parlamentară PSD-ALDE, cu sprijinul UDMR și al Minorităților, în loc să pună în actul normativ corecțiile stabilite de judecătorii CCR, a făcut noi modificări care îi favorizează pe politicienii corupți. 

 

Astfel, au fost reduse termenele de prescripție a răspunderii penale (art. 154) astfel: de la 10 ani la 8 ani (când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani); de la 8 ani la 6 ani (când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani).

Totodată, emiterea, aprobarea sau adoptarea de acte normative au fost exceptate de la infracțiunea de favorizare a infractorului (prevedere din OUG 13) – art. 269.

Infracțiunile de dare de mită (art. 290) și de cumpărare de influență (art. 292) au fost dezincriminate parțial: făptuitorii nu se pedepsesc dacă denunță fapta în termen de maximum un an de la producerea ei, cu condiția ca procurorii să nu se fi sesizat înainte. În prezent, nu există limită de timp până la care pot fi denunțate respectivele infracțiuni.

A fost dezincriminată total infracțiunea de neglijență în serviciu (art. 298 se abrogă).

Au fost înjumătățite pedepsele pentru infracțiunile de delapidare (art. 295) și abuz în serviciu (art. 297), dacă autorii faptelor achită prejudiciul până la rămânerea definitivă a sentinței.

A fost abrogat articolul 13 indice 2 din legea 78/2000 privind prevenirea faptelor de corupție: ”În cazul infracțiunilor de abuz în serviciu sau de uzurpare a funcției, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime”.

Acum sunt peste 300 de modificări contestate de Iohannis și PNL-USR.

Între timp, în CCR au fost instalați trei noi judecători – Simina Tănăsescu, fost consilier prezidențial – numită de președintele Klaus Iohannis -, Gheorghe Stan, fostul șef al Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție și Cristian Deliorga, fost judecător la Curtea de Apel Constanța – numiți de majoritatea PSD-ALDE, cu ajutorul UDMR și al Minorităților în Parlament. Cei trei judecători i-au înlocuit pe Petre Lăzăroiu, Ștefan Minea și Simona-Maya Teodoroiu. Prima ședință în noua componență a avut loc pe 20 iunie.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version