Cererea lui Marcel Ciolacu de a fi declarat Luptător cu Rol Determinant la Revoluția din decembrie 1989 a fost respinsă de o comisie specială a Secretariatului de stat pentru revoluționari – aflat în subordinea Guvernului, la o săptămână de la numirea acestuia în funcția de prim-ministru.
„În urma verificării înscrisurilor din dosarul administrativ, comisia constată că în perioada 14-22 decembrie 1989 domnul Ion Marcel Ciolacu nu a îndeplinit condiția cumulativă de a ocupa și apăra obiectivele de importanță deosebită, care au aparținut regimului totalitar, în localitățile în care, în urma acestor acțiuni și confruntări au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute până la fuga dictatorului, respectiv ora 12.0, motiv pentru care comisia respinge cererea LRD (n.r. – de acordare a titlului de luptător cu rol determinant) nr. 6725/02.04.2022, cu majoritate de voturi”, se arată în document.
Șeful Secretariatului de stat, Mihai Iulian Dodu, a solicitat printr-o adresă, în 19 iunie, analizare a cererii lui Ciolacu.
Precizăm că Ciolacu are certificat de revoluționar încă din anul 1990. Numai că, în 2019, el a vrut mai multe privilegii, astfel că a depus cererea – respinsă abia acum, după ce DNA a clasat dosarul in rem privind certificatele de revoluţionar, care îl viza și pe liderul PSD, Marcel Ciolacu. Motivarea DNA: „fapta nu este prevăzută de legea penală”.
Într-un dosar similar, Secretariatul de stat pentru revoluționari a cerut în justiție, anul trecut, retragerea certificatului de luptător cu merite deosebite în Revoluția anti-comunistă din 1989 atribuit fostului președinte Ion Iliescu.
Ion Iliescu rămâne la 92 de ani fără carnet de revoluționar. Din 1990 are titlul și privilegiile de „luptător pentru victoria Revoluției din 1989”
Numai că, de un an, dosarul este plimbat între instanțe, de judecători:
Curtea de Apel și Tribunalul București se codesc să-i retragă lui Iliescu certificatul de revoluționar și privilegiile
Marius Mioc, revoluționar autentic, a scris pe blogul său că liderul PSD, Marcel Ciolacu, nu a depus în timp util cererea pentru a deveni „luptăto cu Rol Determinant”:
„Marius Mioc a descoperit că Ciolacu a obținut acest titlu în condițiile în care numele șefului PSD nu apare pe lista celor care au solicitat, până la dată limita de 12 mai 2015, acordarea titlului. Mai mult, doi dintre membrii comisiei care a hotărât că Ciolacu să devină „luptător în revoluție cu rol determinant” s-au împotrivit, susțînând că „nu sunt îndeplinite condițiile”. Ciolacu avea 22 de ani în 1989 și susține că a început activitățile „revoluționare” la Buzău, încă din 14 decembrie 1989, cu două zile înainte ca timișorenii să iasă în stradă.
Marius Mioc spune că i-a cerut detalii lui Ciolacu despre aceste aspecte controversate, însă acesta nu i-a răspuns. Iată ce a scris Marius Mioc despre cazul „revolutionarului” Ciolacu, pe blogul său:
Domnul Ciolacu este și revoluționar din decembrie 1989, iar prin decizia SSRMLIRC nr. 313 din 15 aprilie 2019 a primit titlul de luptător în revoluție cu rol determinant. Respectivul titlu a fost introdus în Legea 341/2004 prin OUG 95/2014 și poate fi solicitat de vechii dețînători ai titlului de luptător în revoluție remarcat prin fapte deosebite. Luptătorii cu rol determinant au dreptul la o indemnizație lunară, pe care cei care au rămas cu vechiul titlu de luptător remarcat prin fapte deosebite n-o mai primesc.
SSRMLIRC a aprobat cererea domnului Marcel Ion Ciolacu pentru titlul de determinant cu întîrziere, abia în urmă ședinței comisiei din 20 martie 2019, și a emis decizia respectivă în 15 aprilie 2019. Din cîte știu, pînă acum președintele Iohanis încă nu a emis vreun decret care să consfiinteasca titlul de „determinant” al domnului Ciolacu. Dar un nou decret al președintelui cu acest scop e posibil, deoarece sînt o mulțime de noi cazuri de revoluționari cărora li s-a aprobat noul titlu de către nouă echipa a SSRMLIRC, și urmează trimiterea lor la președinție.
Este ciudat în acest caz că Marcel Ciolacu nu apare printre cele 6546 de persoane care au depus, pînă la dată de 12 mai 2015, cererea de atribuire a noului titlu introdus de OUG 95/2014 de „luptător cu rol determinant”.
Art. ÎI alin. (1) din OUG 95/2014 spune: „Cererile prevăzute la art. 3^2, respectiv cele pentru eliberarea certificatului de Luptător cu Rol Determinant se depun în termen de 90 de zile lucrătoare de la dată intrării în vigoare a prezenței ordonanțe de urgență”, iar la art. ÎI alin. (3) din același act normativ se precizează că respectivul termen de 90 de zile lucrătoare este de decădere. Or din datele publicate pe saitul Secretariatului de Stat, încă din vremea cînd acesta era condus de Adrian Sanda, reiese că domnul Marcel Ion Ciolacu nu face parte dintre cei care au depus cererea de înlocuire a certificatului de luptător „remarcat” cu cel de luptător „determinant” pînă la termenul de decădere prevăzut de lege.
Cum a primit totuși domnul Ciolacu aprobarea pentru schimbarea titlului de revoluționar pe care-l deține? I-am trimis un e-mail domniei sale (la adresa precizată pe saitul Camerei Deputaților) în care am cerut explicațîi, dar n-am primit răspuns. În lipsa răspunsului, pot face doar presupuneri, pe baza Deciziei 313 din 15.04.2019 a comisiei din cadrul SSRMLIRC, care e postată pe saitul instituției și o reproduc și aici.
Domnul Ciolacu a dat în judecată SSRMLIRC și a obținut o hotărîre a Tribunalului Buzău care obligă Secretariatul de Stat să-i soluționeze cererea administrativă pentru noul titlu pretins. Soluționarea cererii administrative nu înseamnă obligatoriu admiterea ei. O cerere administrativă se poate soluționa și prin respingere. Dintre cei 5 membri ai comisiei SSRMLIRC, doi, anume Irina Leulescu și Athena Piceava, adică cei rămași din vechea echipa a fostului secretar de stat Sorin Meșter, au votat pentru respingerea cererii. 3 membri, anume secretarul de stat Laurențiu Florian Coca și cele 2 persoane aduse de dînsul la secretariat, Petrică Balint și Daniela Lungu, au votat pentru admiterea ei. Astfel, cu 3 voturi contra 2, cererea noului președinte al Camerei Deputaților de a primi noul titlu de luptător în revoluție „determinant” a fost admisă.
De precizat că cele 2 membre ale comisiei care au votat contra nu mai fac parte acum din respectivă comisie, doamna Athena Piceava fiind schimbată din funcție prin ordin al secretarului de stat în 1 aprilie 2019, iar Irina Leulescu a înaintat cerere de demisie în 2 aprilie 2019, după această dată ea abtinindu-se de la orice vot în cadrul comisiei.
Activitatea revoluționară a domnului Ciolacu s-a desfășurat la Buzău, unde în 22 decembrie 1989 dumnealui s-a aflat printre persoanele care au pătruns în sediul local al PCR și apoi au înființat CFSN-ul local.
OUG 95/2014 prevede că titlul de revoluționar cu rol determinant se acordă doar celor care au desfășurat activități revoluționare în localități în care au existat la revoluție persoane ucise, rănite sau reținute înainte de fugă dictatorului (22 decembrie 1989 ora 12,10). Articolul 1^2 alin. (3) din normele de aplicare ale legii 341/2004 așa cum au fost schimbate după apariția OUG 95/2014, prin HG 99/2015 (punctul 4) spune că aceste localități sînt București, Timișoara, Cluj, Lugoj, Caransebeș, Cugir, Tîrgu Mureș și Sibiu, dar se adaugă la alineatul (4): „Alte localități, în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute, pînă la fugă dictatorului, decît cele prevăzute la alin. (3), vor fi determinate din acte normative emise în acest sens sau prin documente oficiale eliberate de Parchetul General”.
Buzăul, locul unde domnul Ciolacu și-a desfășurat activitatea revoluționară în 1989, nu făcea parte dintre orașele considerate inițial printre cele în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute, pînă la fugă dictatorului, dar a fost adăugat printre aceste orașe printr-o hotărîre a fostului secretar de stat Adrian Sanda. Pentru această decizie, în 2016 Adrian Sanda a fost arestat și trimis în judecată pentru „abuz în serviciu”. În comunicatul Parchetului legat de arestarea mai multor angajați ai SSPR se preciza: „s-a constatat că prin emiterea deciziilor prin care Comisia de analiză din cadrul SSPR a decis includerea orașelor Deva, Buzău, Brăila, Tîrgoviște și Herculane în categoria localităților în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute pînă la fugă dictatorului, deși aceste localități nu îndeplinesc condițiile necesare pentru includerea lor, au fost încălcate prevederile legale în vigoare. Pe cale de consecință, un număr de 290 de persoane beneficiază în mod ilegal, începînd cu dată de 1 ianuarie 2015, de o indemnizație lunară de 2020 de lei, prin această cauzindu-se un prejudiciu estimat bugetului de stat în valoare totală de 12.887.600 lei”.