Premierul Nicolae Ciucă a invocat „așteptările legitime ale României privind aderarea la Spațiul Schengen, la întâlnirea de miercuri cu președinta Parlamentului European (PE), Roberta Mentsola.
Ciucă se află pentru două zile, miercuri și joi, la Bruxelles, împreună cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, și cu ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.
Vizita oficială a premierului a început la sediul Parlamentului European, unde împreună cu președinta PE, Roberta Metsola, „au fost abordate subiecte legate de aderarea României la Spațiul Schengen, răspunsul Uniunii Europene la agresiunea militară a Rusiei asupra Ucrainei, consolidarea acțiunii Uniunii Europene în vecinătatea sa și securitatea energetică”.
Precizările Guvernului:
„Evocând sprijinul consecvent și activ al forului legislativ european și al președintei Roberta Metsola față de obiectivul de concretizare a aderării României la Spațiul Schengen până la finele anului, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a mulțumit pentru această susținere.
«Rezoluția adoptată recent de Parlamentul European recunoaște pe deplin așteptările legitime ale României privind aderarea la Spațiul Schengen, ceea ce ne dă încredere că acțiunile consistente asumate de România privind aplicarea standardelor acquis-ului Schengen oferă baza solidă pentru adoptarea rapidă a unei decizii politice favorabile», a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.
Șeful Executivului român a reconfirmat totodată interesul comun pentru consolidarea unității de acțiune și a coeziunii Uniunii în fața provocărilor actuale. În acest context, premierul Nicolae Ionel-Ciucă și-a exprimat aprecierea deosebită față de acțiunea consistentă a Parlamentului European și față de viziunea pragmatică a președintei Roberta Metsola în favoarea unui răspuns rapid și ferm al Uniunii în fața războiului Rusiei din Ucraina.
Schimbul de opinii a confirmat convergența de viziune privind necesitatea consolidării sprijinului robust al Uniunii, al instituțiilor europene și statelor membre pentru avansul Ucrainei și al Republicii Moldova în pregătirea pentru aderare, conform opțiunii lor strategice europene și în spiritul statutului lor de țări candidate”.