Daniel Horodniceanu, procurorul-șef al DIICOT, s-a prezentat vineri dimineață la Ministerul Justiției, pentru proba de interviu în cadrul procedurii de desemnare a unui nou șef al acestei instituții.
UPDATE: După interviu, ministrul Tudorel Toader a scris pe Facebook ce i-a întrebat pe cei doi candidați:
“Interviul a durat câte o oră pentru fiecare candidat. Au fost abordate probleme punctuale. Spre exemplu, domnul Horodniceanu a fost întrebat, printre altele, despre: problema achitărilor (cauze şi remedii), problema termenului rezonabil de finalizare a urmăririi penale (în condiţiile în care de 11 ani un dosar nu este încă finalizat) sau despre limitele libertăţii de exprimare ale magistraţilor”.
Ministrul a arătat că din Comisia de interviu au făcut parte 5 membri, respectiv el şi 4 secretari de stat din Ministerul Justiţiei.
Întrebat de jurnaliști, la intrarea în sediul MJ, de ce ar trebui să îl propună ministrul Justiției pentru un nou mandat, Horodniceanu a declarat:
“În primul rând, cred că pentru continuaitate. Eu cred că am făcut o treabă bună în cei 3 ani de mandat”.
La întrebarea: “Vă este teamă de contracandidatul dvs.?”, șeful DIICOT a răspuns spontan: “Haideți să fim serioși!”. apoi a sesizat gafa și a spus: “Nu, fiecare cu șansa lui”.
Horodniceanu îl are contracandidat pe procurorul Felix Bănilă, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău, despre care nu se cunosc prea multe lucruri în spațiul public.
Tudorel Toader va anunța pe 14 mai pe cine a ales pentru conducerea DIICOT. Propunerea va merge la CSM, pentru un aviz consultativ, iar apoi la președintele Klaus Iohannis, care va decide dacă acceptă procurorul ales de ministru sau dacă va cere altă propunere.
Numirea se face pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.