Miercuri este ultima zi în care românii din străinătate se pot înscrie pentru a vota la alegerile prezidențiale din noiembrie, însă teama că ANAF le-ar putea urmări rezidenţa fiscală, așa cum prevede un proiect de ordin lansat în dezbatere publică de ministrul Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici, i-a determinat pe cei mai mulți dintre ei să refuze să-și transmită datele. (Vezi document la finalul articolului)

Astfel, numai puțin peste 60.000 de români din diaspora s-au înscris, până în prezent, pentru cele două modalități de vot prevăzute de lege, iar 11 septembrie, la miezul nopții, este unltima îi în care pot face acest lucru pe site-ul votstrainatate.ro

Aproape 30.000 de alegători s-au înscris pentru votul prin corespondență, iar aproape 32.000 s-au înscris la o secție de vot din străinătate. 

OUG de prelungire cu 4 zile a termenului

Premierul Viorica Dăncilă susține că ar fi vrut să prelungească termenul de înscriere, dar președintele Klaus Iohannis a blocat activitatea Guvernului, prin refuzul de numire a miniștrilor interimari în locul celor din ALDE care au demisionat.

Între timp, Dăncilă a aflat că poate să convoace ședințe de Guvern, printr-o prevedere adoptată chiar de ea în urmă cu două luni, în OUG privind Codul Administrativ.

Dăncilă a aflat că poate convoca Guvernul fără miniștrii ALDE. Îi permite Codul Administrativ adoptat chiar de ea

Dăncilă are în plan să prelungească în ședința de joi, printr-o ordonanță de urgență, termenul de înscriere cu 4 zile, până la 15 septembrie.

Guvernul a adoptat, luni, o hotărâre prin care Secretariatul General al Guvernului (SGG), condus de toni Greblă, va aviza şi se va exprima în legătură cu oportunitatea emiterii ordonanţelor de urgenţă.

Nici premierul Dăncilă, nici ministrul Orlando Teodorovici nu au explicat însă de ce a fost nevoie de lansarea în dezbatere publică, exact în această perioadă, a proiectului de ordin.

Orlando susține că înrolarea în SPV este doar o facilitate opțională pentru românii din afara țării

Iată precizările MFP:

“Răspundem solicitărilor de clarificări ale reprezentanților mass-media privind proiectul de ordin pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului finanţelor publice nr. 660/2017 privind aprobarea Procedurii de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanţă între Ministerul Finanţelor Publice/organul fiscal central şi persoanele fizice, persoanele juridice şi alte entităţi fără personalitate juridică:

Precizăm că propoziția ”identificarea contribuabililor la misiunile diplomatice/oficiile consulare ale României” din Referatul de aprobare al proiectului de ordin se referă la îndeplinirea procedurii de confirmare a identității contribuabililor, care solicită înregistrarea ca utilizatori ai serviciului “Spaţiul privat virtual” (SPV) la sediul misiunilor diplomatice/oficiilor consulare ale României.

Scopul acestei prevederi este de a veni în întâmpinarea persoanelor fizice, care au cetățenia română și doresc să se înroleze voluntar în SPV, dar domiciliază, au reședința sau lucrează în străinătate. În acest sens, pentru a le oferi si posibilitatea de a se prezenta si la ambasada sau oficiile consulare din tara in care se afla care sunt mai apropiate, se propune următoarea completare pentru art 20 alin 6 lit b):

„b) aprobare la ghișeu. În acest caz persoana fizică trebuie să se prezinte la orice organ fiscal din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, în scopul identificării fizice. În cazul persoanelor fizice care au cetățenia română şi domiciliază, au reședința sau lucrează în străinătate, în scopul identificării fizice, se pot prezenta şi la oficiile consulare sau ambasadele României în circumscripția cărora domiciliază, au reședința sau lucrează, după caz.”

Referatul proiectului de ordin a fost actualizat și poate fi consultat la rubrica Transparență decizională”. 

Download (DOCX, 23KB)

Download (DOC, Unknown)

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version