Fostul criminalist Dr. Dumitru Tudor a fost primul român care, după Evenimentele din ’89, a înființat o agenție de detectivi particulari – în 1991 -, fiind, astfel, „pionierul” detectivisticii din România.
Dumitru Tudor

Dr. Dumitru Tudor i-a trimis doamnei prim-ministru Dăncilă o scrisoare deschisă. Iată ce mașină de făcut bani pune în brațele primei femei premier primul detectiv particular din România:

Scrisoare deschisă către doamna Prim-ministru Viorica Dăncilă

Detectivii-particulari… o resursa inepuizabilă pentru buget!

Stimată doamnă Premier, vă scrie public, nimeni altul decât primul detectiv înregistrat în România postdecembristă, adică în februarie 1991.

Zilnic asistăm la dezvăluirile jurnaliștilor de investigații despre fraudări ale bugetului statului, pe toate palierele de desfășurare ale sale. În mare parte, din cauza faptului că nu are cine să verifice și să coordoneze ajutoarele sociale, însușirea bunurilor necuvenite, fraude bancare, pensionări medicale fără acoperire și multe, multe, alte scheme de escrocare a banului public.

Se întâmplă asta și pentru că în Romania, spre deosebire de SUA unde meseria de detectiv particular este cea mai răspândită, detectivii particulari nu sunt în slujba statului pentru a feri bugetul de găuri negre. Și, deși nu suntem o galaxie, avem găuri negre!

Doamnă Prim-ministru Viorica Dăncilă,

Vă ofer un exemplu: Ați văzut cum unii prefăcuți arătând cum că nu pot merge decât în cârje, iar odată ieșiți pe ușa cabinetului medical mergeau în pas sprințar la mașina parcată după colț, se suiau la volan și pe-aci ți-e drumul. Că așa-i la noi la țară.

Dar dacă acești șarlatani ar fi fost filmați de detectivii particulari, anunțați la serviciul de asistență socială și medicală și le-ar fi venit acasă înștiințarea că au de plată din urmă toți banii primiți necuvenit cu dobânda și pe deasupra o amendă grasă, nu s-ar mai fi propagat o astfel de practică ilegală, practică susținută uneori, contra cost, de unii funcționari publici.

Avem detectivi particulari, avem tehnică de înregistrare, că doar suntem în Mileniul III, hadeți să o folsim la adevărata ei valoare!

Doamnă Prim-ministru Viorica Dăncilă,

Vă ofer un exemplu la ordinea zilei: Ministrul Muncii Doamna Olguța Vasilescu se plânge de faptul că nu există personal pentru verificarea fraudelor de la bugetul de pensii. Așa este. Unii dintre angajați la stat, și nu puțini la număr, care trebuie plătiți permanent printr-un contract de muncă se lăsa, totuși, mituiți. Este un fapt regretabil, dar este o realitate pe care nu o putem nega!

Soluția este una simplă, modernă, având exemplu experiența altora state în care metoda a dat roade: externalizarea controlului și a unor tipuri de investigații către detectivii particulari atestați legal.

Doamnă Prim-ministru Viorica Dăncilă,

Dacă veți externaliza anumite servicii către detectivii particulari vă garantez că statul va avea de câștigat înmiit.

Ce argument am? Unul simplu: plătiți după numărul de infracțiuni dezvăluite, detectivii particulari vor avea tot interesul să descopere cât mai mulți șarlatani.

Dar la noi nu se exploatează aceasta muncă care ar reprezenta o găina cu ouă de aur, pentru bugetul statului și ar fi o inepuizabilă sursa de bani fără să coste statul… vreun ban! Știu, sună ciudat, dar este foarte adevărat!

Folosirea detectiviilor particulari numai pentru a descoperi niscaiva amanți, nu aduce nimic semnificativ la bugetul de stat. O spun de lunga mea experiență de detectiv particular – 27 de ani!

Doamnă Prim-ministru Viorica Dăncilă,

Această muncă de detectiv particular este îndrăgită de tineri pentru că, nu implică riscuri mari iar veniturile le sunt nelimitate.

Desigur, are și statul ofițeri de investigații dar, sunt insuficienți, sunt subordonați șefilor care nu se bucură de prea multă onestitate. După cum foarte bine știți, rezultatele așteptate nu se văd. Iar statistica ultimilor 28 de ani ne confirmă concluzia care nu este una onorantă pentru sistem: avem prea mulți corupți pe metru pătrat, haideți să-i mai răsfirăm, împreună!

Doamnă Prim-ministru Viorica Dăncilă,

Gândiți-vă, că la ora actuală, sunt mii de foști ofițeri pensionați, cu ani mulți de experiență profesională în spate, tineri încă, pentru că se pensionează în jur de 50 de ani, care au devenit detectivi particulari, dar care nu profesează la adevărata lor valoare.

Iar pe acești detectivi particulari nu trebuie să-i angajați, trebuie doar să încheiați cu ei contracte de servicii pe termen limitat. Iar cât privește plata, ei bine va trebuie să-i plătiți decât la cazuri rezolvate cu un infim procent din prejudiciul recuperat, și mare atenție, numai după ce este recuperat! Sună bine, nu!

Doamnă Prim-ministru Viorica Dăncilă,

Exemplific un caz real petrecut cu ani în urmă. De la o anumită Agenție de stat aveam informații că foarte mulți patroni primeau și indemnizații de șomeri simultat cu derularea afacerii lor.

M-am prezentat la directorul Direcției de muncă, i-am explicat ce se întâmplă și i-am propus să facem un contract de prestări servicii prin care să-mi plătească un procent din cazurile pe care eu le dovedesc.

Evident respectivii patroni urmau să fi scoși din plată iar Direcția ar fi recuperat sumele plătite ilegal până atunci.

Ei bine doamnă Prim-ministru, în finalul discuției am primit următoarea replică de la director, angajat la stat:

– Mitică, după cum te știu, tu ești în stare să mă lași fără șomeri, ba mai mult, mă obligi să-i trimit și pe ai mei subalterni în șomaj, nemaiavând obiectul muncii. Lasă-i mai bine așa, că este mai bine pentru toată lumea!

Din nefericire, așa a și rămas după principiul „Timpul trece, leafa merge, noi muncim cu drag!”

Cu mult respect, vă informează primul detectiv particular înregistrat în România,

Dumitru TUDOR,

Directorul Agenției de detectivi TUDOR (Pentru mai multe infromații, CLICK aici!

author avatar
Mihai Palsu Jurnalist
Este jurnalist din ‘90. A fost redactorul-sef al Evenimentului Zilei de prânz (Bulina Albastră). Din sept 1994 pana in 2010 a activat la Ziua, iar dupa cativa ani la Puterea a infiitat ziarul online SecundaTV.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version