O nouă tragedie cu oameni arși de vii s-a produs, în noaptea de miercuri spre joi, la 1 km de localitatea Călimănești, pe șantierul Autostrăzii Moldovei (A7), la trei săptămâni de la cea din Crevedia.
Patru oameni au murit și cinci sunt răniți, în urma unei explozii urmate de incendiu, la o conductă magistrală de gaz, care a fost lovită cu un utilaj de către unul dintre muncitorii care efectuau săpături pe șantier.
Antreprenorul este asocierea de constructori români Spedition UMB-SA&PE Construct-Tehnostrade.
Flăcările înalte, de peste 100 de metri, au putut fi văzute de localnici, care spun că inițial au crezut că este cutremur.
UPDATE: Transgaz a transmis că alimentarea cu gaz nu va fi întreruptă la Focșani, Adjud și Odobești. „Constructorul lucrărilor nu a respectat prevederile Avizului de amplasament nr. 219/2197/04.01.2021 emis de SNTGN Transgaz SA pentru lucrarea “Autostrada Focșani -Bacău(inclusiv rețele de utilități) cu amplasamentul pe teritoriul județului Vrancea”, acesta nedeținândavizul CTE din partea SNTGN Transgaz SA pentru proiectul tehnic de relocare/înlocuire a conducteide gaz intersectată de proiect”. Directorul adjunct al Transgaz Zona Est, Cristian Schmidt, a declarat că „adâncimea conductei este conform normelor în vigoare; normele noastre de amplasare sunt între 1 şi 1,2 metri de la generatoarea superioară a conductei până la suprafaţa pământului, în funcţie şi de relief”.
UPDATE: Prefectul de Vrancea, Nicușor Halici, a declarat căprincipala cauză a exploziei ar fi faptul că acea conductă magistrală de gaz se află la doar 30 de centimentri sub pământ, în loc de minimum 1,8 metri.
UPDATE: Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a postat pe Facebook următorul mesaj: „În momente de grea încercare, niciun cuvânt nu poate alina pierderea persoanelor dragi. În urma accidentului de pe șantierul autostrăzii A7, în care și-au pierdut viața 4 muncitori, transmit sincere condoleanțe familiilor îndurerate. Ca ministru al Transporturilor am fost și sunt în permanentă legătură cu constructorul și autoritățile care au intervenit la locul tragediei”.
UPDATE: Directorul general al CNAIR, Cristian Pistol: „Transmit condoleanțe familiilor constructorilor care și-au pierdut viața în explozia de gaze care a avut loc în această noapte pe șantierul lotului 1 al Autostrăzii Focșani-Bacău. Totodată, doresc însănătoșire grabnică celor care au fost răniți în acest accident. Încă o dată se dovedește că meseria de constructor este grea și presupune riscuri”.
Explozia s-a produs în jurul orei 1.10, iar după o jumătate de oră, a fost activat planul roșu de intervenție.
ISU Vrancea a transmis că explozia urmată de incendiu s-a produs „din cauza fisurării magistralei de transport gaze naturale și apariția scânteilor mecanice, urmare a executării lucrărilor pe șantierul autostrăzii A7″.
Urmările exploziei urmate de incendiu sunt devastatoare: șase utilaje au fost carbonizate, iar la locul producerii exploziei, se vede la o adâncime de 50 de centimetri sub nivelul autostrăzii conducta magistrală a Transgaz care leagă Onești de Șendreni.
Prima operațiune de închidere a vanelor de la conducta cu gaz a fost la ora 2.26, iar a doua operațiune de închidere a gazului a fost la ora 3.23.
Criminaliștii de la IPJ Vrancea au reușit să intre pentru cercetarea la fața locului după ora 3.30 când a fost dezactivat planul roșu de intervenție și după ce pompierii au reușit să stingă incendiul. Atunci au găsit cele patru victime carbonizate, muncitori la aceeași firmă care execută lucrări pe acest tronson al Autostrăzii A7.
Doi bărbaţi de 61 şi 53 de ani, victime ale exploziei de la magistrala de gaz de la Călimăneşti, urmată de incendiu, care prezentau arsuri pe 65, respectiv 40% din corp, au fost preluaţi cu elicopterul şi transferaţi la unităţi medicale din Bucureşti, a informat, joi dimineaţă, Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Vrancea.
„La ora 01,12, Dispeceratul SAJ Vrancea a primit o solicitare, în localitatea Călimăneşti, pentru o explozie urmată de incendiu la o conductă de gaze. S-a activat Planul roşu la ora 01,53. SAJ Vrancea a alocat cinci echipaje tip B în zona incendiului. Primele cinci victime s-au deplasat cu mijloace proprii la CPU Adjud. Trei victime au fost internate în spital. Pentru două victime s-a solicitat transferul din CPU Adjud către aeroportul Bacău cu echipaje SAJ de urgenţă tip C2. O victimă conştientă, de sex masculin, în vârstă de 61 ani, cu arsuri pe o suprafaţă de 65% din corp, a fost preluată de echipajul SAJ cu medic şi transportată la Aeroport Bacău, unde a fost preluată de un elicopter SMURD pentru transport la Spitalul Bagdasar Arseni din Bucureşti. A doua victimă, conştientă, de sex masculin, în vârstă de 53 de ani, cu arsuri pe o suprafaţă de 40% din corp, a fost preluată de al doilea echipaj SAJ cu medic şi transportată la Aeroportul Bacău, de unde a fost preluată de elicopterul SMURD pentru transfer la Spitalul Floreasca Bucureşti”, a declarat purtătorul de cuvânt al SAJ Vrancea, Gabriela Moroş.
Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) informează că a intervenit cu şase autospeciale de stingere cu apă şi spumă, patru ambulanţe SMURD, o autospecială de transport persoane şi victime multiple a ISU Vrancea şi cinci ambulanţe al Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Vrancea.