“Aștept să vină cu o nou proiect, dacă vrem să fim oameni serioși. Dacă dorim să insităm pe șicane politice, lucrurile s-ar putea corecta mai greu”, a declarat șeful statului.
Situație fără precedent: președintele Klaus Iohannis a suspendat ședința CSAT, iar premierul Viorica Dăncilă nu poate rectifica bugetul, pentru că nu are niciun aviz.
A fost o surpriză de proporții pentru premierul Viorica Dăncilă și pentru miniștrii Apărării – Mihai Fifor, Internelor – Carmen Dan, de Externe – Teodor Meleşcanu, Justiţiei – Tudorel Toader, Finanţelor – Eugen Orlando Teodorovici și ministrul Economiei -Dănuţ Andruşcă.
Asta mai ales după ce veniseră să ia rapid avizul CSAT, chiar și negativ, după ce Orlando Teodorovici declarase că avizul este consultativ.
“Pe o rectificare puternic pozitivă, Guvernul a propus o diminuare a fondurilor serviciilor de securitate. (…) Aștept să vină cu o nou proiect, dacă vrem să fim oameni serioși. Dacă dorim să insităm pe șicane politice, lucrurile s-ar putea corecta mai greu”, a declarat șeful statului.
Iată principalele declarații ale președintelui Iohannis:
“Guvernul a publicat un proiect de rectificare în august, puternic pozitivă. Totuși, spre surprinderea multora, pe o rectificare puternic pozitivă, Guvernul a propus tăieri semnificative la instituții din zona securității naționale.
Ulterior a venit cu un nou proiect. Este inexplicabil de ce s-a insistat în continuare pe diminuarea fondurilor instituțiilor din zona securității naționale. Guvernul nu a venit cu explicații.
Nu s-a obținut consens și nu s-a dat aviz. Prin suspendarea ședinței CSAT, am creat posibilitatea Guvernului să revină cu un nou proiect de rectificare.
Nu e admisibil să punem în pericol securitatea României. România e o țară sigură, românii sunt bine apărați, dar aceste lucruri nu vin de la sine. Acest lucru nu poate fi diminuat din considerente mărunte.
Dacă dorim să insităm pe șicane politice, lucrurile s-ar putea corecta mai greu”.
La şedinţa prezidată de preşedintele Klaus Iohannis au mai participat şeful Statului Major al Apărării, Nicolae Ciucă, şeful SIE, Gabriel Vlase, consilierul prezidenţial Ion Oprişor, secretarul CSAT Mihai Şomordolea.
Şeful SRI, Eduard Hellvig, a fost înlocuit de Răzvan Ionescu, prim adjunct.