Speranța Cliseru fusese numită prefect în data de 5 iulie, iar în ziua protestului nu avea certificat ORNISS, să poată afla informații secrete!
După 3 ore de audieri la Parchetul General de către procurorii militari în dosarul violențelor comise de jandarmi asupra protestatarilor pașnici la Mitingul Diasporei în 10 august în Piața Victoriei – 770 de plângeri penale fiind depuse de victime până în prezent -, primarul Capitalei, Gabriela Firea,a susținut o declarație de presă “extinsă”, așa cum promisese la intrare.
Firea și-a început expozeul apărând-o pe Speranța Cliseru: „Cred că s-a încercat ca prefectul să fie scos ţap ispăşitor, dar ancheta va releva faptul – aici sunt subiectivă – că nu are nicio vinovăţie, prin prisma faptului în special că, cel puţin din câte ştim, din câte ne-am informat, nu avea cum să aibă acces doamna prefect la secrete de servicii şi la ordine militare”, a spus Firea, precizând că aceasta fusese numită prefect în data de 5 iulie și la acea dată nu avea certificat ORNISS.
“În primul rând, fiind un prefect foarte nou, la momentul mitingului, de trei săptămâni, nu avea nici măcar certificat ORNISS şi acces la astfel de informaţii, pentru că din data de 5 iulie doamna Cliseru era prefect. Prin urmare, n-a făcut altceva decât, conform legii, la solicitarea reprezentantului Jandarmeriei aflat în acea cameră de la Piaţa Victoriei, să contrasemneze, deci nu să scrie, acest ordin care fusese deja scris, întocmit, de către reprezentantul Jandarmeriei, pentru că aşa precizează legislaţia în vigoare”, a adăugat ea.
În schimb, “sunt și eu deținătoare de certificat ORNISS și din surse oficiale nu am fost anunțată despre apariţia unor violenţe la mitingul din 10 august”, a precizat Firea.
“Nu puteam fi întrebată de acestea decât tangenţial despre miting”
Despre calitatea de martor pentru care a fost audiată de procurorii minitari, primarul general a spus: “A fost vorba despre elemente care sunt în responsabilitatea primarului general şi în special cele privind autorizarea mitingului, solicitările, dacă acestea au fost sau nu aprobate, dacă a existat un organizator care şi-a asumat responsabilitatea pentru organizarea mitingului de pe 10 august. Primarul trebuie să respecte Legea 215 privind administraţia publică locală. Noi nu avem atribuţii militare, de intervenţie, să participăm sau să cunoaştem secrete de serviciu ale structurilor abilitate de lege să restabilească ordinea şi nu putem coordona astfel de evenimente. De aceea nu puteam fi întrebată de acestea decât tangenţial, cu privire la modul în care a fost promovat acest miting. Eu eram în delegaţie oficială la Tallinn”, a declarat Gabriela Firea.
“Sunt printre cei care nu mai acceptă manipulări”
Despre Dragnea: “Mă aştept să pună capăt atacurilor”
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni, că primarul general al Capitalei ar trebui să facă plângeri sau să vină cu probe cu privire la declaraţiile sale potrivit cărora în şedinţa CEx au fost prezentate discuţii private de pe mobile.
“Sunt afirmaţii grave, ar trebui să facă plângeri penale sau să aducă dovezi. Nu am ce comenta”, a declarat Dragnea, condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare, în primă instanță, sentința definitivă urmând să fie pronunțată în această toamnă.
Firea nu s-a declarat “impresionată de mesajele toxice transmise prin consilieri şi presă”,pentru a fi „desfiinţată”.
„Eu aş vrea să fim lăsaţi să vorbim, să nu mai fim contracaraţi prin mesaje transmise prin anumiţi consilieri, mesaje toxice către presă, prin care noi să fim desfiinţaţi ca persoane particulare şi publice. Eu atrag atenţia că pe mine nu ma impresionează acele lucruri care s-au dat ieri şi se vor da şi în zilele următoare, minciuni pe diverse site-uri şi pe diverse căi. Cunosc aceste tactici de intimidare a celor care îndrăznesc să spună ceva. Ştiind că ceea ce am spus este adevărat şi am fost plină de argumente, mă aştept să înceteze şi să pună capăt acestor atacuri care sunt voalate cu exprimări îngrijite. În subteran se duce un război nu tocmai curat şi acesta nu este lansat de mine”, a adăugat ea.
Întrebată dacă acesta a fost un mesaj strict pentru Liviu Dragnea, Gabriela Firea a răspuns: „Exact”.
Iohannis ar trebui să consume mai multă energie pentru binele ţării, nu să fie în campanie
Întrebată despre decizia președintelui KLlaus Iohannis de a suspenda ședința CSAT pe tema rectificării bugetului de stat – Guvernul Dăncilă pregătind în proiect să le aloce 1,1 miliarde lei autorităților locale, după ce le-a tăiat din fondurile impozitului pe venit, la începutul anului, Gabriela Fireaa spus:
“Probabil că au fost motive suficiente pentru această decizie (de a suspenda şedinţa CSAT- n.r.), eu vreau să spun următorul lucru: Domnul preşedinte cred că ar trebui să-şi consume mult mai multă energie pentru binele acestei ţări, şi nu să fie deja în campanie electorală. Nu mi se pare normal ca un preşedinte de ţară să fie foarte preocupat de bugetul său de protocol, dar să nu fie deloc îngrijorat de lipsa de sânge, de marile probleme din ţară, de situaţia în care se află foarte mulţi români. Cred că, dincolo de motivele tehnice care vor fi explicate cu privire la şedinţa de astăzi”.
Ea a adăugat că în timp ce Klaus Iohannis “apărea şi dispărea”, alţii munceau şi “au fost urecheaţi degeaba”.
“Mi-aş fi dorit, dacă tot nu a fost să fie un coleg de-al nostru preşedinte, cel care a fost ales de români să se implice mult mai mult în problematica ţării şi în suferinţele românilor, şi nu să dispară şi când apare să facă declaraţii în care să certe pe unul şi pe altul, care, în timp ce domnia sa nu era la serviciu, munceau, dar pe urmă au fost luaţi şi urecheaţi diverşi, inclusiv pe mine. A ieşit de câteva ori, spun eu neprincipial şi necolegial pentru că a fost primar şi ştie care a fost viaţa unui primar. Este neplăcut să vezi că practic îşi consumă atât de multă energie în astfel de dezbateri nu atât de importante pentru români”, a adăugat Gabriela Firea.
“Sprijin nu prea a fost și nu prea au ce să-mi retragă”
Întrebată dacă nu se teme că i se va retrage sprijinul, Firea a spus:
„Sprjinul de la guvernare nu prea a fost şi nu prea au ce să-mi retragă. Sprijinul politic ar trebui propus de cineva şi aprobat de colegi. Eu nu cred că se va ajuge aici. Rămân membru al acestui partid şi mă alătur colegilor mei care înţeleg că lucrurile nu au luat-o pe făgaşul cel bun pentru că avem o răspundere faţă de toţi românii”.
„Din nefericire, am fost boicotată din prima zi cu marile proiecte ale Capitalei şi am fost lăsată să rezolv probleme medii şi mici, iar toate marile proiecte aveau novoie de avizare, pentru că noi nu am cerut bani, aşteaptă şi trenează şi acum (…) Vreau doar să afirm încă o dată că probleme precum fuziunea ELCEN-RADET sau preluarea Centurii Capitalei şi a metroului de către primărie nu sunt un moft al Gabrielei Firea. Guvernul este format din colegi de-ai mei şi lucrurile trenează, şi am un sentiment că nu ştiu ce aşteptăm”, a acuzat Gabriela Firea.