Col. dr. Valeriu Gheorghiță a anunțat, marți, că rogramarea la vaccinare a cadrelor didactice nu se va mai face pe platforma informatică înființată special pentru imunizarea anti-COVID-19 a românilor, ci pe liste, la școlile unde lucrează.

Listele vor fi transmise către inspectorate, iar de acolo către DSP-uri, a precizat președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea. 

Decizia a fost luată pentru ca profesorii și învățătorii să fie vaccinați cu maximă propritate, începând de miercuri, la peste două săptămâni după ce a început, totuși, semestrul II al anului școlar. 

Cei aproximativ 182.000 de profesori deja programați pe platformă pot renunța la programare și să se înscrie pe liste.

„Există posibilitatea de anulare a programării și eliberarea locurilor pentru alte persoane care doresc să se vaccineze”, a spus Gheorghiță.

„Cabinetele de vaccinare vor fi deservite de echipe noi de vaccinare. Majoritatea sunt echipe mobile, care merg și efectuează vaccinarea în diferite locuri. Cabinetele sunt amenajate, persoanlul știe ce are de făcut, totul e pregătit”, a asigurat el.

Doar puțin peste jumătate dintre pacienții cu dializă au fost imunizați
 
Valeriu Gheorghiță a anunțat și faptul că peste 6.300 de pacienți dependenți de dializă din totalul de peste 11.000 de persoane s-au vaccinat.
 
El susține că 70% dintre acești pacienți și-au exprimat intenția de a se vaccina împotriva COVID-19.

Aproape 4.000 de români s-au infectat după vaccinare

Potrivit președintelui Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea, 3.969 de români, ceea ce înseamnă 0,44% din totalul celor vaccinați, au fost testați pozitiv cu virusul SARS-CoV2 după ce s-au vaccinat cu prima doză de vaccin.
 
Media perioadei dintre momentul vaccinării și momentul testării pozitive a fost de 7 zile, ceea ce înseamnă fie că acele persoane nu au apucat să dezvolte anticorpi după vaccinare, fie intraseră deja în contact cu virusul înainte de a fi vaccinați, a anunțat Valeriu Gheorghiță.
 
446 de români vaccinați cu cea de-a doua doză de vaccin au fost testați pozitiv cu virusul SARS-CoV2 după momentul vaccinării. Media perioadei dintre momentul vaccinării și momentul testării pozitive a fost de 4 zile, spune Valeriu Gheorghiță. “Beneficiile vaccinării ating valoarea maximă la cel puțin 7-10-14 zile după momentul vaccinării”, amintește coordonatorul campaniei de vaccinare.
 
Stoc de 400.000 de doze de vaccin anti-COVID-19
 
România are, în prezent, un stoc de vaccinuri de peste 400 de mii de doze.
 
Singurul vaccin care nu este pe stoc în acest moment în țara noastră este vaccinul produs de Moderna.
 
Miercuri vor ajunge în România 79.000 de doze de vaccin Moderna, care vor fi folosite pentru rapel.
 
414 centre de vaccinare sunt active
 
„Numărul de centre de vaccinare, la acest moment, vorbim de 414 centre active, care cuprind atât centrele care au fost în faza I, marea parte a lor deja s-au închis, vorbim de 121 de centre din etapa I care au mai rămas active şi care continuă încă efectuarea dozei de rapel, vorbim de aproximativ 212 centre pentru etapa a II-a şi 81 de centre din reţeaua MApN şi MAI, cumulând în total 664 de cabinete de vaccinare. Pentru vaccinul produs de compania AstraZeneca sunt în total 192 de centre de vaccinare, cumulând un total de 254 de fluxuri. Dintre aceste cabinete de vaccinare, 70 sunt în reţeaua Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerul Afacerilor Interne”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria. 
 
Sub un milion de români au fost vaccinați cu prima doză, în două luni
 
Circa 819.000 de români au fost imunizați, până în prezent, cu prima doză de vaccin, iar peste 500.000, cu ambele doze.
 
Din total, 178.000 de persoane sunt angajați din domenii esențiale, ceea ce reprezintă 27% din totalul celor vaccinați.
 
Peste 40% dintre aceste persoane sunt în evidență și cu boli cronice, a ținut să sublinieze Valeriu Gheorghiță.
 
Peste 600.000 de români sunt programați, în acest moment, la vaccinare.
 
„Încercăm să prevenim valul 3, prin vaccinare”, a spune coordonatorul campaniei.
 
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version