Au trecut 2 ani de la catastrofa din Clubul Colectiv în urma căreia au murit 64 de persoane – iar una s-a sinucis anul acesta -, fără ca vinovații să fie pedepsiți. Autoritățile s-au spălat pe mâini, iar cu cât trece timpul, încearcă să nu mai aducă în discuție acest caz care a cutremurat România – și chiar toată Europa. 

Lumânări și flori în memoria victimelor din Colectiv

Mai întâi, IGSU a declanșat planul roșul de intervenție abia după sosirea primelor ambulanțe la locul incendiului din clubul în care au murit arși de vii sau intoxicați cu fum primii 27 de tineri. 

Pompierii au venit neechipaţi corespunzător, deși apelurile disperate ale celor din mijlocul flăcărilor, la 112, dacă ar fi fost luate în seamă de operatori, erau suficiente pentru a-i convinge că este vorba despre un incendiu devastator.

Mai precis, pompierii nu au avut tuburi de oxigen, ci numai măşti de gaze, astfel că intervenţia lor la salvarea tinerilor aflaţi în club a fost dificilă iar numărul celor intoxicaţi şi scoşi la timp pentru a putea scăpa teferi a fost foarte mic.

La camerele de gardă nimeni n-avea habar

Apoi, la camerele de gardă a fost anunțat cu întârziere incendiul cu sute de victime – morți și răniți. Practic, medicii și asistentele au aflat despre dimensiunea uriașă a catastrofei chiar de la răniții veniți singuri, cu mașinile proprii sau cu taxiurile. Au fost primiți cu neîncredere, lăsați să aștepte.

Nimeni nu era pregătit să preia cazurile multiple. Trierea răniților și plimbarea lor de la un spital la altul s-a făcut mult mai târziu, după ce șeful Departamentului pentru situații de Urgență, Raed Arafat, și ministrul de atunci al Internelor, Gabriel Oprea, au dat asigurări, în fața camerelor de luat vederi, că situația este sub control. Martori spun că și aceste declarații s-au făcut abia după ce ambulanțele au fost aliniate în spatele lor, să fie prinse în imaginile transmise live de televiziuni. 

Ajutorul UE, refuzat de autorități

Însă crima autorităților a venit după câteva zile, când Guvernul Ponta a refuzat accesarea mecanismului de sprijin pe protecție civilă, pe care mai multe state din Uniunea Europeană au anunțat că îl vor oferi răniților.

Concret, atât Raed Arafat, cât și ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, dublat de premierul Victor Ponta, s-au opus trimiterii răniților în străinătate, în ciuda faptului că mureau în fiecare zi câțiva dintre ei.

I-au lăsat să moară în spital de infecțiile nosocomiale. N-am aflat asta de la medicii lași, care n-au ieșit public să spună că în fiecare spital este acest pericol. Am aflat de la medicii din străinătate, unde fiecare rănit a ajuns cu cel puțin 5 bacterii ucigașe cu care s-au infectat în spitalele din București.

Așa au murit răniții rămași în România, așa au murit o parte dintre cei trimiși prea târziu în străinătate. Iar vinovații – nu există!

Vinovați, doar cei care au permis funcționarea fără autorizație a clubului

Atenția publică a fost canalizată pe cei vinovați de funcționarea fără autorizație a clubului Colectiv: primarul sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, pirotehniști și patronii clubului.

Piedone a fost trimis în judecată la 5 mai 2016, pentru două infracțiuni de “abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit, provocând vătămarea intereselor legitime ale unor persoane fizice și ale sectorului 4 al municipiului București”.

Intrarea în Clubul colectiv printr un container

În dosar cu fostul primar al Sectorului 4 – care a demisionat în urma unor proteste de stradă – sunt acuzate 3 subalterne ale sale: Aurelia Iofciu, șef al Serviciului autorizări comerciale, Larisa Luminița Ganea, consilier superior, și Ramona Sandra Moțoc, referent superior, ambele în cadrul aceluiași serviciu.

După aproape un an, Tribunalul București a respins, la 14 octombrie 2016, toate cererile și excepțiile invocate de fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, instanța dispunând începerea judecării pe fond în dosarul Colectiv. De asemenea, instanța a constat legalitatea rechizitoriului întocmit de procurorii DNA.

La 28 octombrie 2016, procurorii militari din DNA au dispus trimiterea în judecată, în dosarul Colectiv, a Antoninei Radu și a lui George Petrică Matei, la data faptelor ofițeri-inspectori de prevenire cu gradul de căpitan în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) București – Ilfov.

Ei sunt acuzați de DNA de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, și uzurpare a funcției, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Mai precis, procurorii au descoperit că în perioada septembrie 2014 – 30 octombrie 2015, cei doi ofițeri ISU, “cu bună știință nu și-au îndeplinit obligațiile ce decurgeau din conținutul prevederilor legale privind prevenirea și apărarea împotriva incendiilor, deși au luat cunoștință și au constatat că acel club din București (care până la data de 6 octombrie 2014 a funcționat ca persoană juridică SC Music Hall SRL București, iar după această dată ca persoană juridică SC Colectiv Club SRL București) desfășura activități specifice fără a deține aviz/autorizație de securitate la incendiu”.

65 de morți

În urma tragicului eveniment din seara lui 30 octombrie 2015, ora 22.20, și-au pierdut viața 65 de persoane: 27 chiar în clubul Colectiv (din str. Tăbăcarilor nr. 7, sectorul 4), după izbucnirea incendiului de la artificiile aprinse în timpul concertului trupei Goodbye to Gravity.

În cursul nopții de 30 spre 31 octombrie 2015, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunța că 27 de persoane au murit și 162 au fost spitalizate. Răniții au fost transportați la spitalele Floreasca, de Arși, Elias, Militar, ”Sf. Pantelimon”, Județean Ilfov, ”Sf. Ioan”, ”Bagdasar-Arseni”, Municipal, Colțea, ”Marie Curie” și “Grigore Alexandrescu”.

După circa două săptămâni, 34 dintre răniți au fost transferați la clinici medicale din Austria, Belgia, Olanda, Germania, Marea Britanie, Norvegia, Israel și Elveția.

În următoarele două luni, până la sfârșitul anului 2015, numărul persoanelor decedate a ajuns la 63. În 14 martie 2016 a murit și al 64-lea rănit. Între victimele care și-au pierdut viața în urma incendiului s-au aflat și membri ai trupei Goodbye to Gravity — basistul Alex Pascu, bateristul Bogdan Lavinius Enache, chitariștii Vlad Țelea și Mihai Alexandru.

Anul acesta s-a sinucis unul dintre răniții din Colectiv. Al 65-lea.

în acest context, vă invităm să citiți și:

Catastrofă în Club Colectiv din Capitală: 27 de morţi şi 184 de răniţi
author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version