Inspecția Judiciară (IS), cel mai uzitat for de către politic în cadrul CSM în ultimul an, a rămas fără conducere începând din data de 1 septembrie, când mandatele inspectorului-şef Lucian Netejoru şi al adjunctului său, Gheorghe Stan, au expirat.
Extrem de mulțumit de cei doi șefi ai IS, ministrul Justiției, Tudorel Toader, vrea să le prelungească mandatele până când va intra în vigoare noua Lege nr. 317/2004 a CSM, modificată de majoritatea parlamentară PSD+ALDE, cu sprijinul UDMR.
Actul normativ a fost adoptat în 2017 înainte de Crăciun și încă se află atacat la curtea Constituțională. În plus, se așteaptă avizul Comisiei de la veneția, ce va fi dat în octombrie.
Așadar, până la promulgarea legii mai sunt cel puțin două luni, dar Tudorel Toader a întocmit un proiect de ordonanță de urgență prin care să le prelungească mandatele lui Netejoru și Stan.
Însă CSM poate delega și alte persoane în aceste funcții, potrivit încă Astfel, activitatea IS începând cu 1 septembrie, ceea ce înseamnă blocarea activităţii principale a instituţiei. CSM trebuie să delege în aceste funcţii, dar şi să discute ordonanţa lui Toader de a prelungi mandatele actuale.
Nu este însă obligatorie delegarea ocupanților anteriori ai funcţiilor
De altfel, în minuta Comisiei nr. 1 a CSM întrunită în 9 iulie se arată că aceasta şi-a însuşit punctul de vedere al Direcţiei Legislaţie, Documentare şi Contencios (DLDC) privind posibilitatea de delegare în funcţiile de inspector şef şi inspector- şef adjunct al Inspecţiei Judiciare.
Însă o ședință a plenului CSM privind delegarea unor magistrați în aceste funcţii nu s-a întrunit săptămâna trecută, cum era normal, astfel încât activitatea IS să nu fie blocată. Și nici până acum nu a fost stabilită o dată a întrunirii plenuluit.
Despre această decizie a Comisiei nr. 1, judecătorul Bogdan Mateescu, membru CSM, arată că plenul este organul competent să delege în funcţiile de conducere, însă spune că nu este obligatoriu să le prelungească mandatele șefilor anteriori.
„Ori de câte ori mandatul legal al conducătorului oricărei instanţe sau parchet încetează iar funcţia nu este ocupată prin concurs sau examen, secţia corespunzătoare a Consiliului Superior al Magistraturii deleagă un judecător, respectiv un procuror în acea funcţie până la ocuparea ei prin concurs sau examen. Nu este obligatorie delegarea ocupantului anterior al funcţiei, Secţia apreciind. (…) În cazul Inspecţiei Judiciare, Comisia nr 1 a Consiliului a decis, firesc faţă de cele ce preced, că Plenul CSM are competenţă legală de a delega şi în funcţiile de conducere în care are indrituirea legală să numească”, a scris judecătorul Bogdan Mateescu, membru CSM, pe Facebook.
Tudorel Toader ține cu dinții însă de Netejoru, care nu a scris în declarația de interese apartenența la Loja Masonică
Tudorel Toader ține cu dinții însă de Netejoru, care a intrat într-un conflict deschis cu Laura Codruța Kovesi – fost procuror-șef al DNA, revocat la presiunile ministrului Justiției.
Kovesi l-a demascat pe Netejoru anul trecut în septembrie că a făcut parte din Loja Masonică fără să semnaleze acest lucru în declaraţia de interese. Însă Netejoru a atacat în instanţă soluţia DNA.
Kovesi a declarat că “nu a fost niciodată începută urmărirea penală in personam, s-au făcut verificări doar cu privire la faptă, în urma verificărilor, noi am constatat că într-adevăr inspectorul-şef a făcut parte din masonerie, într-una dintre declaraţii nu a declarat acest lucru, deşi era obligat, am dispus clasarea pe motiv că faptele s-au prescris şi am sesizat Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la această situaţie”.
Detalii, aici:
Demascat de Kovesi ca mason, șeful Inspecției Judiciare a atacat în instanță soluția DNA
Iată ce prevede proiectul de OUG întocmit de ministrul Justiției și trimis spre avizare la CSM:
„Întrucât dispoziţiile Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii în vigoare nu reglementează situaţia în care mandatele funcţiilor de inspector-şef şi inspector-şef adjunct al Inspecţiei Judiciare expiră înainte de finalizarea concursurilor pentru ocuparea acestor funcţii şi nici posibilitatea exercitării cu titlu interimar a funcţiilor de inspector-şef şi inspector-şef adjunct, în situaţia în care acestea devin vacante din alte motive.
Faţă de faptul că mandatul actualei conduceri a Inspecţiei Judiciare expiră la data de 1 septembrie 2018 şi nu există o dispoziţie legală care să reglementeze expres modul de asigurare a interimatului pentru aceste funcţii; (…) Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă: La articolul 67 din LEgea nr. 317/2204 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată în Monitorul Oficial al României, (…) se introduce un alineat nou cu următorul cuprins: