Președintele Klaus Iohannis vede, după 4 zile de tăcere, un singur vinovat în ratarea României de aderare la spațiul Schengen: Austria.

Șeful statului îl disculpă pe ministrul de Interne, Lucian Bode, care s-a lăudat inclusiv înaintea reuniunii Consiliului JAI că are asigurări de la omologul său austriac, care l-ar fi catalogat drept „prieten”, că va da un vot favorabil țării noastre, în ciuda declarațiilor contrare ale cancelarului austriac.

 Implicit, Iohannis recunoaște că a fost fentat – atât de Bode, care s-a îmbătat cu apă rece, cât și de Austria, despre care spune că l-a „dezamăgit și supărat”: „A fost o chestiune greu de înteles: pentru Croația a știut să voteze DA, pentru România și Bulgaria NU”.

„Votul din Consiliul JAI este foarte problematic pentru noi toti în România. Și trebuie să spun că a fost dezamăgit si supărat după ce am primit rezultatul acestui vot. Această dezamăgire si supărare vin din faptul că noi, de 11 ani ne străduim, negociem si sperăm să intrăm cu drepturi depline în spațiul Schengen. În 16 noiembrie, la București a avut loc o întrunire  a miniștrilor de interne din UE in așa numitul format Salzburg. La finalul reuniunii, miniștrii de Interne au emis o declarație care a fost foarte clară: România și Bulgaria sunt binevenite în spațiul Schengen. Chestiune susținută și semnată inclusiv de ministrul de Interne din Austria. Două zile mai târziu, același ministru de interne, a admis în fața presei din Austria ca  Austria nu poate să accepte lărgirea spațiului Schengen. A fost o chestiune greu de înteles, s-au vehiculat diverse date care nu au coincis cu datele noastre, nici cu datele Frontex. Austria a sustinut timp de două săptămâni că spațiul Schengen nu poate fi extins, pentru ca sunt foarte mulți migranți. Dar pentru Croația a știut să voteze DA, pentru România și Bulgaria NU”, a declarat președintele, luni seară la Cotroceni, la conferință de presă comună cu președintele Confederației Elvețiene.

Șeful statului a precizat că România nu permite migrația ilegală, ci dimpotrivă: „Este foarte clar că migrația reprezintă o problemă pentru Uniunea Europeană, dar este la fel de clar că România nu permite o migrația nelegală și nu este cauza unei migrații nelegale. Deci, practic, România a primit NU nemeritat pentru o chestiune pe care n-am cauzat-o, ba dimpotrivă, România este foarte activă în combaterea migrației ilegale. De aceea, nici românii nu au înțeles de unde până unde acest refuz, și oamenii sunt supărați, mulți sunt de-a dreptul revoltați și pot să-i înțeleg.”

Președintele va ridica problema Schengen la Consiliul European care are loc săptămâna aceasta la Bruxelles: „Cu certitudine voi ridica această problemă în Consiliu. Un nou vot va fi doar atunci când se întrunește iar Consiliul JAI. Din datele pe care le avem, e greu de crezut că în așa puține zile va exista o schimbare de opinie la partea austriacă. Dar asta nu înseamnă că nu trebuie să continuăm să discutăm. Voi duce lucrurile  mai departe si sunt convins că vom găsi soluții și pentru această problemă. […] Integrarea României în spațiul Schengen rămâne obiectiv național si rămâne obiectiv pentru mine personal”.

Miercuri, înaintea Consiliului European, Iohannis va prezenta două-trei acţiuni pe care intenţionează să le iniţieze, astfel încât România să înregistreze progrese în vederea aderării la Spaţiul Schengen: „Este evident că trebuie continuat pe toate căile posibile pentru a găsi o soluţie – diplomatică, evident – la această problemă. Care sunt concret paşii pe care îi vom întreprinde, vom discuta pe parcurs. Astăzi nu o să vă dau nimic concret, dar miercuri probabil că o să vă prezint două-trei acţiuni pe care le voi iniţia pentru a putea progresa pe acest dosar Schengen”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version