Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi la București, într-o conferință de presă comună cu Klaus Iohannis că, deși mai sunt doar două zile până la expirarea termenului-limită dat de NATO Rusiei pentru a lua măsurile necesare ca să respecte Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), ”constatăm că nu exită nici un semn de progres în direcția aceasta”.
”Ne pregătim pentru o lume fără Tratatul privind Forțele Nucleare”, a spus șeful NATO.
G4Media reamintește că secretarul de stat american, Mike Pompeo, a anunțat pe 4 decembrie că dacă Rusia nu îşi respectă obligaţiile din cadrul Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) în termen de 60 de zile, SUA nu se vor mai considera parte a acestui acord: „SUA declară că Rusia a încălcat tratatul şi ne vom suspenda obligaţiile în 60 de zile, cu excepţia situaţiei în care Rusia îşi va respecta obligaţiile de o manieră verificabilă”.
Și miniştrii de externe din NATO au acuzat Rusia de „încălcarea materială” a obligaţiilor asumate în cadrul Tratatului INF: „Încălcarea INF de către Rusia erodează bazele unui control efectiv al armamentului şi subminează securitatea aliată”, urmărind „slăbirea generală a arhitecturii de securitate euro-atlantice”, potrivit unei declaraţii comune a miniştrilor de externe din NATO.
Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare, semnat de URSS şi SUA în 1987, care a reprezentat baza arhitecturii de securitate a Europei, interzice rachetele cu o rază de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de km dotate cu focoase nucleare. În martie 2018, Rusia a prezentat noua sa rachetă de croazieră Novator 9M729, denumită şi SSC-8, care are o rază de acţiune mai mică de 500 de km, dar este mobilă.
Jens Stoltenberg a declarat joi că această rachetă poate lovi orașele Europei.
În rest, șeful NATO a spus: “România este de importanță în contextul unui mediu nesigur. În Afganistan sute de militari români acționează pentru stabilitatea țării În România aveți o bază de apărare antibalistică, Poliție aeriană și o prezență militară puternic. Trebuie să investim într-adevăr în apărare și ne bucurăm că România asigură 2% din PIB pentru apărare. Aceste contribuții fac NATO mai puternică și România mai sigură. Mulțumesc României că a făcut din această colaborare o prioritate”.