Judecătoarea de la Instanța Supremă (ÎCCJ) Simona Marcu este noul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), fiind aleasă vineri din rândul celor 19 membri ai CSM, pentru un mandat de un an.

sură foto Mediafax

Magistratul a fost singurul candidat pentru această funcţie, iar decizia a fost luată cu 11 voturi “pentru” şi 8 împotrivă.

La audieri, judecătorul Andreea Chiş a întrebat-o pe Simona Marcu dacă ar fi dispusă să voteze la vedere în privinţa apărării independenţei justiţiei privind anumite articole.

Răspunsul Simonei Marcu a fost afirmativ: “Nu orice afirmaţie din spaţiul public trebuie să atragă automat o apărare de independenţă, ci trebuie să verificăm dacă există o bază factuală şi dacă s-a comis realmente o intruziune”.

În privința comunicării cu mass-media, noua șefă a CSM a spus că ar prefera ca “plenul să fie un pic mai vizibil, cu mesaje ţintite, clare şi unitare”.
 
Magistratul a adăugat că ar fi necesari specialişti în comunicare.
 
Totodată, magistratul spune că ar face un demers la CNA pentru a reglementa limitele în care se pot încadra realizatorii de emisiuni.
 
A dat aviz pozitiv pe proiectul legilor Justiției

Amintim că Simona Marcu este unul dintre membrii CSM care a dat aviz pozitiv proiectului de modificare a legilor Justiției – în aceea situație aflându-se și președintele ÎCCJ, Cristina Tarcea.

Întrebată dacă adoptarea legilor Justiţiei în forma actuală este de natură a reforma sistemul judiciar sau de a duce la un regres, Marcu a răspuns: “O întrebare care nu e legată de candidatura mea. Ca o părere personala, sunt foarte multe lucruri bune în aceste proiecte de acte normative. Sunt şi unele chestiuni care pot ridica unele probleme. Ele au fost menţionate în avizul exprimat de CSM, se regăsesc şi în obiecţiile de neconstituţionalte formulate de către ÎCCJ, astfel încât vom vedea ce va decide CCR. Aş evita să tranşez eu această chestiune”.

În ceea ce priveşte protestele magistraţilor, de la sfârşitul anului, Marcu a spus: “Cred că trebuie să identificăm punţi de legătură între noi şi să transmitem un mesaj de unitate în exterior. Primul an în consiliu a fost destul de zbuciumat. Aş spune că nu din cauza noastră, dar întregul context, economic, politic. Fiecare dintre noi a reacţionat la cald aşa cum a crezut că e mai bine.”

Întrebată de Cristian Ban, procuror, ce vot ar da în Parlament pe legile justiţiei, dacă ar avea posibilitatea, Simona Marcu a evitat un răspuns direct.

“Aş lua în considerare evoluţiile, opinia colegilor de la ÎCCJ şi m-aş exprima în deplină cunoştinţă de cauză şi cu deplină responsabilitate”, a spus ea.

Cine este Simona Marcu

Simona Marcu (51 ani) este judecător la Secția de contencios administrativ și fiscal a ÎCCJ.

Este absolventă a Facultatăţii de Drept din cadrul Universității Bucureşti (1988). A activat ca judecător la Judecătoria Sector 1.

A deținut funcția de vicepreședinte al Tribunalul Bucureşti , iar apoi a devenit magistrat Curtea de Apel București.

Avere

Simona Camelia Marcu deține, potrivit ultimei declarații de avere, datate 14 iunie 2017, un apartament (143 mp, dobândit în 2001) și 1/2 dintr-o casă în București (de 285 mp, dobândită în 2015) – ultima, împreună cu soțul.

Soțul judecătoarei, avocatul Vasile Gil, deține, împreună cu frații săi, atât o casă în Alexandria, cât și terenuri în Alexandria, București și Mogoșoaia.

Simona Marcu mai are două autoturisme cumpărate în 2005 – Alfa Romeo și Peugeot.

Marcu mai declară „inel și cercei metale și pietre prețioase, alte bijuterii din aur și argint” în valoare de 6.000 de euro și datorii la bănci de circa 185.000 euro.

În anul anterior depunerii declarației de avere, 2016, Simona Marcu a obținut venituri de 227.861 lei din salariul de judecător la ICCJ, la care se adaugă 24.747 lei ca „membru comisii de concurs” la CSM, plus 14.612 lei ca „formator” la Institutul Național al Magistraturii și 17.550 lei din închirierea apartamentului din București.

În total, veniturile pe anul 2016 au însumat 284.770 lei.

Soțul său a contribuit aproape dublu, cu suma de 437.978 lei de la Cabinetul de avocatură Vasile Gil.

Judecătoarea Simona Camelia Marcu are în familie, pe lângă soțul avocat, și un fost procuror și doi grefieri, dintre care unul la ÎCCJ.

Download (PDF, Unknown)

A sesizat Inspecția Judiciară privind declarațiile lui Augustin Lazăr pe tema OUG 13

Simona Camelia Marcu este cea care a solicitat sesizarea Inspecției Judiciare pentru a verifica modul în care a comunicat procurorul general al României, Augustin Lazăr, pe tema OUG 13.

Ea este preocupată de salarizarea și pensiile magistraților: „Aceste elemente nu constituie și nu trebuie tratate ca privilegii ale acestei categorii profesionale, ci ca o condiție obligatorie pentru asigurarea independenței Justiției”. 

„Consiliul Superior al Magistraturii are datoria să asigure conservarea dreptului la pensia de serviciu în coordonatele actuale, explicând documentat puterii legiuitoare că o justiție independentă, eficientă și transparentă se poate realiza numai de către judecători care se dedică total acestei profesii, având prefigurată o încheiere a activității lor profesionale în coordonate echilibrate, decente și, mai ales, previzibile”, mai susținea Marcu.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version