La mai bine de 5 ani după ce a decis revocarea Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef al DNA, CCR a stabilit, miercuri, că este neconstituţională sintagma din lege care se referă la situaţia prin care procurorii numiţi în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pot fi revocaţi, deoarece nu li se acordă dreptul la un proces și la o justă apărare.
Alți procurori DNA revocați abuziv sunt Cristian Ardelean, de la DNA Oradea, și Lucian Onea și Mircea Negulescu, de la DNA Ploiești, cei doi din urmă fiind achitați definitiv, în iunie anul acesta, în dosarul deschis de Secția Specială.
Foștii procurori DNA Onea şi Negulescu au fost achitaţi în dosarul „represiunii nedrepte” asupra fostului deputat PSD Vlad Cosma
Amintim că după ce a fost revocată fără drept de apel de președintele Klaus Iohannis, în 9 iulie 2018, acesta invocând „respectarea legii”, Laura Kovesi a dat în judecată statul român la CEDO.
Kovesi a contestat la CEDO revocarea de la șefia DNA, pentru că CCR nu i-a lăsat nicio cale de atac
Iar CEDO i-a dat câștig de cauză, în data de 5 mai 2020.
Kovesi a câștigat la CEDO procesul privind revocarea sa de la șefia DNA
În schimb, CCR a reacționat în cel mai penibil mod cu putință:
CCR o scaldă în privința victoriei lui Kovesi la CEDO
Vă invităm să citiți și:
Iohannis a recunoscut că i-a cerut demisia lui Kovesi
Amintm că președintele Klau Iohannis a chemat-o din concediul postnatal pe purtătoarea sa de cuvânt, Mădălina Dobrovolschi, pentru a anunța, în data de 9 iulie 2018, că a semnat decretul de revocare a procurorului-șef al DNA, Laura CodruțaKovesi.
Decizia CCR a fost dată cu 3 opinii separate.
VIDEO. Kovesi: Decretul de revocare lasă un mare semn de întrebare referitor la subordonarea procurorilor
Acum, după 5 ani de la revocare și 3 ani de la decizia CEDO, CCR precizează că judecătorii constituţionali, cu majoritate de voturi, au admis excepţia de neconstituţionalitate şi au constatat că sintagma „în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor specifice funcţiei”, din cuprinsul dispoziţiilor art.87 alin.(8) din Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, este neconstituţională.
Art.87 alin.(8) din Legea 304/2004 are următoarea redactare: „(8) Procurorii numiţi în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pot fi revocaţi prin ordin al procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, cu avizul secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor specifice funcţiei sau în cazul aplicării uneia dintre sancţiunile disciplinare prevăzute la art.100 lit. b)-e) din Legea 303/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”.
„În esenţă, Curtea a constatat că soluţia legislativă care nu precizează criteriile, condiţiile şi procedura revocării în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor specifice funcţiei de procuror DNA încalcă dispoziţiile constituţionale ale art.1 alin.(5) din Constituţie referitoare la calitatea legii, ale art.21 privind dreptul la un proces echitabil şi ale art.24 privind dreptul la apărare“, arată instanţa constituţională.