Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a respins acţiunea disciplinară demarată de Inspecţia Judiciară împotriva procurorilor DNA care au andeschis dosarul OUG 13/2017 – act normativ prin care a fost dezincriminat abuzul în serviciu în cazul infracțiunilor cu un prejudiciu mai mic de 200.000 de lei, pentru a-l salva pe Liviu dragnea de dosarul “Bombonica”, el fiind condamnat până la urmă în iunie anul acesta, în primă instanță, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare.

Cei doi procurori sunt şeful Secţiei a 2-a din DNA, Marius Bulancea, adjunctul său, Paul Dumitriu, şi procurorul Jean Uncheşelu (cunoscut ca anchetatorul lui Victor Ponta).

“Respinge, ca nefondat, recursul declarat de recurenta Inspecţia judiciară împotriva Hotărârii nr. 14P din 18 decembrie 2017, pronunţate de Consiliul Superior al Magistraturii – Secţia pentru procurori în materie disciplinară în dosarul nr. 11/P/2017, precum şi a încheierilor pronunţate în acelaşi dosar la datele de 25 octombrie 2017 ( în camera de consiliu şi în şedinţă publică), 15 noiembrie 2017 şi 13 decembrie 2017. Definitivă” – este decizia Instanţei Supreme.

Decizia instanței supreme vine la un an după ce Secția de procurori din cadrul CSM a respins acţiunea disciplinară a Inspecţiei Judiciare împotriva celor 3 procurori DNA.

Aceştia au fost cercetaţi disciplinar pentru „exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă“ pentru că au anchetat modul de adoptare a OUG 13. Inspecţia Judiciară susţinea, în septembrie 2017, că efectul anchetării OUG 13 a fost încălcarea gravă a principiului separaţiei puterilor în stat de către cei trei procurori DNA, care “s-au considerat competenţi să verifice oportunitatea, respectarea procedurii legislative şi, implicit, legalitatea adoptării Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului”.

“Este o decizie corectă. S-a făcut dreptate. Instrumentarea dosarului privind OUG 13 s-a realizat cu respectarea dispoziţiilor legale. Să avem încredere în justiţie. Sper să fie un semnal pentru toţi magistraţii: să fie curajoşi, adevărul şi dreptatea nu se negociază, aceste valori triumfă mai devreme sau mai tarziu”, a declarat în exclusivitate pentru G4media.ro procurorul Paul Dumitriu.

Amintim că pe 27 februarie 2017, CCR a admis sesizarea preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care a invocat “oportunitatea” emiterii OUG 13. Astfel, Curtea a constatat că a existat un conflict juridic de natură constituţională între puterile statului, adică între DNA şi Guvern.

Mai pe românește, CCR a decis că procurorii nu pot ancheta modalitatea de emitere a ordonanţelor de urgenţă de către Guvern, sub aspectul oportunităţii şi legalităţii. Din acel moment, procurorii DNA care investigau dosarul OUG 13 au oprit ancheta.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2025 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version