Teodor Mărieș, președintele Asociației 21 decembrie 1989, l-a acuzat, miercuri, pe judecătorul de la Camera preliminară a ÎCCJ, că a ținut dosarul “Mineriada” timp de un an și jumătate, peste termenul de 6 luni permis de lege, până să anunțe că rechizitoriul este nul și să-l trimită procurorilor spre refacere.
“Un dosar incomplet, judecătorul nu are ce să facă, decât să îl dea înapoi. Eu nu îl acuz pe Epure de decizia de azi. Eu îl acuz pe Constantin Epure, judecător de Înaltă Curte, că și-a permis să ne țină un an și jumătate în detrimentul acestor oameni care au venit la termene, cu speranță că li se va face dreptate, iar acum aflăm că avem un rechizitoriu bun de aruncat la gunoi. Chiar dacă nu vor face părțile vătămate contestație, cineva se va găsi și vom mai sta”, a declarat Teodor Mărieș, la ÎCCJ.
“Speranța moare ultima. Trebuie să rămânem cu speranță și sper că domnul procuror general interimar, care a mai salvat un dosar. al Revoluției, sper să salveze un dosar, să îl construiască. A fost construit prost, trebuie construit bine, trimis cu fundament ca să înceapă odată judecarea. Bătaia de joc pentru victime este imensă, ca să ții un an și jumătate un dosar care trebuia să stea la Curtea Supremă două luni”, a dăugat Mărieș.
Marin Stoica, bătut cu sălbăticie până a intrat în comă, în iunie 1990, a declarat, la rândul său: “Pentru injustiția asta nefuncțională aservită ne luptăm de 29 de ani. Au rămas urmași, dar acest dosar istoric arată clar că noi cu sânge am câștigat libertatea. Ce rost mai am eu față de societate, când nu am parte de acest proces echitabil? Bataie de joc!”.
Infracţiuni contra umanităţii
Dosarul Mineriadei din 13 – 15 iunie 1990 a fost redeschis de Parchetul Militar în februarie 2015, obligat de CEDO, în urma demersurilor Asociaţiei 21 Decembrie, grație președintelui asociației, Doru Mărieș.
Dosarul a fost trimis în judecată în iunie 2017, cu 14 inculpați, în frunte cu Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu și Virgil Măgureanu, acuzați de infracțiuni contra umanității.
Miercuri dimineață la prima oră, judecătorul Constantin Epure, de la Camera preliminară a ÎCCJ, că rechizitoriul este nul. Astfel, magistratul a anulat toate probele și ordinele de punere sub acuzare a inculpaților.