După reînvestirea întregii conduceri a DNA, ministrul Raluca Prună a anunțat marți, la sediul CSM, că va finaliza până la sfârșitul acestei săptămâni numirile în Justiție – propunerile pentru adjuncții Procurorului General și ai șefului DIICOT.
“Vor fi procurori despre care voi știți, profesioniști și care pot să aducă ceva Parchetului General, respectiv DIICOT. Am avut discuții cu mai mulți candidați, din care urmează să selectez”, le-a spus jurnaliștilor ministrul Justiției.
La Parchetul General au fost delegați deja, pentru 6 luni începând din 17 mai, Laura Oprean în funcția de prim-adjunct și Bogdan Licu în cea de adjunct. Procurorul general Augustin Lazăr, care a semnat deciziile, a declarat, luni, că aceștia sunt “colegii în care am încredere”.
Codruț Olaru, înlocuit de Bogdan Licu, a rămas un simplu procuror. El fusese numit în urmă cu 3 ani, după ce fusese adjunct la DIICOT.
Update: Olaru a fost tras pe linie moartă, astfel că nu va mai activa nici ca procuror. Administrația prezidențială anunță în această după-amiază că “Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat marţi, 17 mai a.c., decretul privind chemarea în activitate a domnului general de brigadă – cu o stea, în rezervă, Olaru Codruţ din Ministerul Apărării Naţionale”.
La DIICOT nu va fi reînvestită Giorgiana Hosu, fosta adjunctă a alinei Bica. Hosu a cerut deja la CSM încetarea activității la DIICOT.
Astfel, ministrul Prună se debarasează de oamenii Alinei Bica – și, implicit, de procurori – unii dintre ei – arondați politic.
Presiunile au fost masive: în urmă cu două luni, Codruț Olaru era acreditat ca sigur succesor al lui Tiberiu Nițu.
Nu s-a întâmplat așa iar Prună a reușit să-și impună omul ei – despre care în presă au apărut apoi speculații cum că relația de amiciție dintre Augustin Lazăr și procurorul Ioan Lascu, tatăl Laurei Codruța Kovesi, i-ar fi sporit șansele primului la funcția de Procuror General.
“O poveste de succes”
Despre reînvestirea întregii conduceri a DNA – procurorul-șef Laura Codruța Kovesi și procurorii-șefi adjuncți Marius Iacob și Călin Nistor -, Raluca Prună a declarat că este un lucru firesc, deoarece “este o poveste de succes”.
Ea a precizat că la summit-ul anticorupțiede săptămâna trecută de la Londra, activitatea DNA este un exemplu de bună practică în lupta împotriva corupției de către absolut toți interlocutorii cu care a discutat, “o poveste de succes chiar”.
“Este foarte important să spunem asta într-o perioadă în care, la nivel intern, există o presiune și, uneori, chiar o amputare a unor instrumente legislative și eu cred că ceea ce am câștigat foarte greu trebuie să ne asigurăm că păstrăm și că nu pierdem foarte ușor”, a spus Raluca Prună.