Cei trei noi judecători ai Curţii Constituţionale (CCR) – Bogdan Licu, Laura-Iuliana Scântei şi Mihaela Ciochină – au depus jurământul la Cotroceni, într-o ceremonie în fața președintelui Klaus Iohannis, care i-a îndemnat să fie „un factor de echilibru în societate”.

„Vă doresc noilor judecători constituţionali mult succes. Vă felicit şi vă doresc să faceţi aşa cum aţi jurat. Este o muncă de mare răspundere şi sunt convins că o veţi duce cu succes la bun sfârşit. La fel, doresc mult succes judecătorilor constituţionali care îşi continuă mandatul şi tuturor împreună vă doresc să vegheaţi la respectarea Constituţiei şi să fiţi un factor de echilibru în societatea din România”, le-a spus Iohannis, la ceremonie.

Mandatul lor este de 9 ani.

YouTube video player

“Vă doresc noilor judecători constituţionali mult succes. Vă felicit şi vă doresc să faceţi aşa cum aţi jurat. Este o muncă de mare răspundere şi sunt convins că o veţi duce cu succes la bun sfârşit. La fel, doresc mult succes judecătorilor constituţionali care îşi continuă

Curtea Constituţională a României (CCR) a respins, în 18 mai, sesizările USR cu privire la numirile lui Bogdan Licu şi Iulianei Scântei în funcţiile de judecător la CCR.

CCR a respins contenstațiile USR privind numirile lui Licu şi Scântei ca judecători constituționali

USR a sesizat CCR cu privire la hotărârea Camerei Deputaţilor prin care Bogdan Licu este numit judecător la CCR, pe motiv că acesta nu îndeplineşte criteriul constituţional al pregătirii juridice superioare, deoarece dosarul de candidatură nu a conţinut diploma de licenţă.

Plagiatorul Licu, votat judecător la CCR în locul lui Dorneanu: „Mă pot uita în ochii copiilor mei fără să-mi fie ruşine”

Bogdan Licu nu a respectat prevederile legale cu privire la documentele necesare a fi depuse în vederea numirii ca judecător la CCR, susţinea USR.

„La rândul său, Camera Deputaţilor nu a analizat documentele oficiale care să ateste îndeplinirea de către candidat a condiţiilor de numire, încălcându-se astfel dispoziţiile cuprinse în art. 5 alin. (5) din Legea nr. 47/1992, explica USR.

Potrivit USR, clarificarea situaţiei studiilor juridice ale candidatului Bogdan Licu este cu atât mai importantă cu cât au apărut în spaţiul public “mari dubii” cu privire la existenţa vreunei diplome eliberate pe numele acestuia.

În sesizare se menţiona că din dosarul de candidatură au lipsit şi alte documente, precum cazierul judiciar şi declaraţia de necolaborare cu Securitatea şi cu actualele servicii de informaţii.

„Nici măcar o copie după cartea de identitate nu s-a sinchisit candidatul PSD să furnizeze în dosarul de candidatură. Totodată, din actele prezentate de candidat – CV şi adeverinţă privind vechimea în muncă – a fost imposibil de analizat, pe parcursul procedurii parlamentare, dacă Bogdan Licu îndeplineşte o altă condiţie esenţială pentru un judecător CCR şi anume înalta competenţă profesională. Înalta competenţă profesională se dovedeşte prin rezultate profesionale de excepţie, materializate în titluri ştiinţifice, cărţi şi studii publicate, participări la reuniuni ştiinţifice de înaltă ţinută, titluri academice”, mai afirma USR, care atrăgea atenţia că au fost încălcate prevederile regulamentare prin votul „la pachet” exprimat în Comisia juridică cu prilejul audierii candidaţilor.

<strong>Promovată de infractorii Chiuariu și Relu Fenechiu Iulia Scântei este mereu înconjurată de penalii din PNL în poză alături de președintele CJ Iași Costel Alexe trimis în judecată pentru corupție<strong>

USR a contestat la CCR și Hotărârea Senatului 81/2022 prin care Iuliana Scântei a fost numită judecător la CCR.

Iulia Scântei (PNL), fosta consilieră a penalului Chiuariu, a fost votată de Senat judecător la CCR
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version