Peste 1.o00 de magistraţi de la mai multe instanţe şi parchete din ţară, dar şi auditorii de justiţie au protestat luni, la diferite ore, în fața curților de apel, tribunalelor sau parchetelor, împotriva modificării legilor Justiţiei şi a Codurilor penale

sursă foto Hotnews

În Capitală, peste 500 de judecători, procurori și auditori de justiție s-au adunat luni la ora 17.00 pe treptele Curții de Apel Bucureşti.

Magistrații au avut cu ei robele pe care le îmbracă în sala de judecată. Au protestat tăcut, iar unii dintre ei au ţinut în mâini Constituţia sau foi pe care este scris jurământul de magistrat:

“Jur să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr drepturile şi libertăţile fundamentale ale persoanei, să-mi îndeplinesc atribuţiile cu onoare, conştiinţă şi fără părtinire. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”.
Protestul a durat aproximativ 50 de minute, până la 17.50, iar bucureștenii care au trecut prin zonă i-au aplaudat.

Principalele modificări care îi nemulţumesc pe magistraţi sunt cele privind Codul de Procedură Penală.

“Limitarea probatoriului, înregistrările video, imposibilitatea folosirii datelor obţinute din percheziţiile informatice. Sunt foarte multe, de aceea ne-am şi ocupat să facem acele mici povestioare pe reţelele de socializare, ca să înţeleagă toată lumea. Magistraţii nu au voie să facă grevă, noi doar protestăm. Nu ne interzice legea să protestăm”, a mai spun procurorul.

“Vor zădarnici (n.r. legile) puternic nu doar lupta împotriva corupţiei, ci şi împotriva criminalităţii în general. Nu ştiu dacă va fi ascultat mesajul, un succes nu pot garanta. Dar atunci când principalele legi care garantează funcţionarea statului de drept sunt în pericol, eu cred că e o datorie morală a fiecăruia să facă ce poate, în cadrul legal. Nu e protest politic”, spune procurorul Ioan Benea.

Mai mulţi procurori şi judecători au postat pe paginile lor de Facebook mesaje prin care explică consecinţele modificării codurilor penale, toate fiind intitulate “De ce te afectează pe tine modificările Codului Penal şi de procedură penală”.

Iași: “Amendamentele sunt grave, chiar absurde”

Proteste similare au avut loc în mai multe orașe ale ţării, printre care Cluj-Napoca, Galaţi, Braşov, Slatina, Iași, Botoșani, Timișoara, Covasna, Constanţa etc.

Iată un grupaj realizat de Mediafax:

Aproape 200 de procurori şi judecători au protestat, luni seara, în faţa Palatelor de Justiţie din Iaşi, Braşov şi Timiş.

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, Florin Căşuneanu, a declarat presei că este greu de spus care dintre amendamentele depuse este mai grav.

„Toate sunt, aş putea spune, chiar absurde”, a spus Căşuneanu, apoi a dat exemple precum modificările Codului Penal privind dezincrimarea anumitor fapte sau discriminarea mărturiei mincinoase.

Mărturia mincinoasă este incriminată din 1968 iar Comisia Iordache vrea să o abroge
„Vă daţi seama, mărturia mincinoasă (pentru care este judecat Tăriceanu – n.r.) este incriminată în forma actuală din 1968, din vechiul cod penal, nu a fost modificată niciodată până acum şi acum tam-nesam va fi efectiv abrogată ca să nu spun modificată pe ici – pe colo, dar nu va mai avea nicio eficienţă”, a mai spus Căşuneanu.

Acesta a vorbit şi despre modificările la Codul de Procedura Penală, menţionând începerea urmăririi penale faţă de o persoană, despre înştiinţarea eventualului suspect, perecheziţiile făcute în anumite situaţii.

Întrebat cu cât este aruncata înapoi Justiţia, Florin Căsuneanu a răspuns: „Care justiţie? Ce justiţie? Din punctul meu de vedere, putem sa închidem porţile şi să spunem gata, dăm liber la infracţiuni”.
Brașov: “Părerea corpului judecătorilor nu a fost ascultată” 

 

La Braşov au ieşit în faţa Tribunalului aproximativ 80 de judecători şi procurori de la toate instanţele şi Parchetele din judeţ, inclusiv de la DIICOT şi DNA. Protestul a fost unul mut, dar magistraţii au purtat în mâini coli A4 cu mesaje către cei care vor să schimbe Legile Justiţiei.

„Principalele nemulţumiri vizează faptul că părerea, opinia, corpului judecătorilor referitoare la Legile Justiţiei nu au fost ascultate nici măcar ca un aviz consulativ aşa cum a fost formulat de CSM şi în al doilea rând, modificările referioare la Codurile Penal şi de Procedură Penală, modificări vehiculate în aceste zile, par a introduce un dezechilibru în ceea ce priveşte desfăşurarea procesului penal. Noi cu toţii am jurat să respectăm şi Constituţia şi legile ţării şi o să le respectăm, dar în acelaşi timp am jurat să respectăm şi drepturile cetăţenilor. Şi în aceste zile asta trebuie să ne preocupe pe toţi, pe toate puterile statului“, a declarat Alexandru Şerban, judecător la Curtea de Apel Braşov.

Şeful DIICOT Braşov, Cătălin Borcoman a declarat că modificările aduse Codului Penal şi celui de Procedură Penală pot avea consecinţe negative în derularea anchetelor penale.

„Am observat în spaţiul public mai multe amendamente ale Codului penal şi Codului de Procedură Penală ce pot avea consecinţe negative asupra derulării anchetelor penale, a procedurilor în aceste anchete pe viitor. Consecinţele negative: începând de la posibilitatea de a informa public cu privire la pericolele ce le generază anumite fapte şi infracţiuni şi continând cu diverse aspecte de natură penală privind imposibilitatea folosirii unor probe, cum ar fi în cazul infracţiunilor de pornografie infantilă descoperite în cadrul altor cauze sau imposibilitatea olosirii unor rapoarte de constatare care sunt un element de bază în probatoriu în cazul infracţiunilor de trafic de droguri“, a declarat procurorul Borcoman.

Un protest similar a avut loc, luni după-amiază, în faţa Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, la care au luat parte angajaţi de la Serviciul de Investigaţii Criminale, DNA, DIICOT, Parchetul de pe lângă Tribunalul pentru Minori şi Familie, dar şi reprezentanţi ai Secţiei Regionale a Poliţiei Transporturi Feroviare.

Timișoara: Modificarea Codurilor va lipsi organele judiciare de instrumentele juridice menite a asigura protecţia vicimelor şi identificarea infractorilor

Cei peste 50 de procurori şi judecători de la instanţele din Timişoara s-au aşezat, luni seara, în faţa Curţii de Apel din oraş, protestând în linişte faţă de modificările aduse legilor justiţiei.

Magistraţii au fost susţinuţi de zeci de timişoreni, care i-au aplaudat timp de 30 de minute, cât a durat acţiunea de protest, şi au ţinut în mâini afişe cu mesaje precum “Justiţie, nu corupţie” sau “Politicieni, jos labele de pe justiţie”. La finalul acţiunii de protest, şi procurorii şi judecătorii prezenţi au aplaudat, în timp ce manifestanţii le-au strigat “Mulţumim”.

“Este un moment extraordinar şi un moment exemplar ceea ce au făcut magistraţii. Noi am venit aici pentru a-i aplauda, este ceea ce putem să facem în faţa unui astfel de gest. Este clar că magistraţii vor să-şi păstreze independenţa, să-şi păstreze demnitatea şi acest lucru trebuie să fie reţinut şi de către Parlament, care încearcă practic să-şi bată joc de această profesie”, a declarat, corespondentului Mediafax, Florian Mihalcea, unul dintre timişorenii care i-au aplaudat pe magistraţi.

Iată comunicatul de presă transmis de Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişoara:

“Ca urmare a aprobării de către Camera deputaţilor a unor proiecte de lege privind domeniul justiţiei cu ignorarea avizului negativ din partea CSM, a voinţei exprimate de peste 4.000 de magistraţi şi a recomandărilor Comisiei Europene, respectiv ca urmare a promovării unei iniţiative legislative pentru modificarea Codului penal şi Codului de procedură penală care va lipsi organele judiciare de instrumentele juridice menite a asigura protecţia vicimelor şi identificarea infractorilor, făcând astfel justiţia penală ineficientă, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara îşi manifestă profunda îngrijorare cu privire la modificările legislative preconizate şi se alătură colegilor din toată ţara, judecători şi procurori, care au decis să îşi manifeste în mod public şi „tăcut” dezacordul faţă de acestea”.

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version