Primarii marilor municipii din România, în frunte cu Gabriela Firea – București, Robert Negoiță – Sectorul 3, Gheorghe Falcă – Arad și Emil Boc – Cluj-Napoca, amenință cu proteste, miercuri, în fața Guvernului.
Motivul: cota din impozitul pe venit al firmelor, ce le revine primăriilor din Bugetul de stat, cotă redusă anul trecut și acceptată de ei încă din noiembrie 2017, pe vremea Guvernului Tudose – care a pregătit bugetul gestionat în 2018 de Viorica Dăncilă.
Acum, edilii doresc revenirea la nivelul inițial a cotei din impozitul pe venit.
Liderii primarilor reuniţi în Asociaţia Municipiilor din România (AMR) au avut o întâlnire, marți, cu ministrul Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici, și așteaptă un răspuns de la el până miercuri, la ora 12.00, au anunţat ei.
“Au fost făcute două propuneri în aceste câteva ore de discuţii, propuneri pe care o să le analizăm acum la Ministerul de Finanţe şi pentru că am promis ca mâine (miercuri, n.r.), într-un termen foarte scurt, să ieşim cu varianta finală pe care, sperăm noi, să o agreeze cea mai mare parte dintre cei care au fost azi prezenţi la şedinţă. Nu intrăm în detalii de ordin tehnic. Au fost mai multe propuneri vizavi de împărţirea impozitului pe venit, care rămâne la nivel local de 100%, între consiliile judeţene, între municipii, oraşe şi comune. Am preluat aceste două propuneri şi la Finanţe să discutam pe ele pentru a vedea exact care este cea mai bună variantă care să asigure la nivel local, atât pentru locuitori cât şi pentru partea de investiţii, sumele necesare”, a declarat Teodorovici, după discuţii.
Înaintea întâlnirii, primarul Capitalei, Gabriela Firea, a lansat un atac dur la adresa tăierii acestei cote: “Dacă se taie din bani, să se taie şi din atribuţii, să ni le ia Guvernul pe toate. Eu sper să nu se ajungă aici”.
La finalul discuțiilor cu Teodorovici, președintele AMR, Robert Negoiţă, a declarat: “Le-am spus punctul nostru de vedere, că noi considerăm faptul că în Uniunea Europeană minimul pe administraţia locală este de 30%, considerăm că şi în România trebuie să fie măcar în zona de minim, adică o treime din buget. O treime din buget, ca să fie treaba clară. Dânşii ne-au ascultat punctul nostru de vedere şi ne-au promis că până mâine la ora 12.00 ne vor comunica rezultatele. Noi mâine (miercuri, n.r.) la 12.00 suntem adunaţi cu toţii la Asociaţia Municipiilor şi aşteptăm cu mult interes veşti de la Guvern, în sensul în care să fim luaţi în consideraţie”.
La rândul său, Gheorghe Falcă, primarul Aradului, a declarat: “Am convenit ca mâine (miercuri-n.r.) la ora 12.00 să fim la Asociaţia Municipiilor, vom chema şi alţi primari şi dacă punctul nostru de vedere nu va fi aprobat imediat ne vom deplasa în faţa Guvernului ca protest, în numele cetăţenilor din România, pentru că noi reprezentăm cetăţenii din România şi banii nu se iau de la primari sau primărie, se iau de la oameni care doresc dezvoltarea. Din nou regretabil este că discutăm două ore jumătate şi Guvernul României, reprezentanţii României, ne-au adus acuzaţii care nu-şi au sensul. Nu are sens de ce să spui că ai excedent bugetar, că tu ai mai mult decât celălalt. Noi cerem ca o treime din bugetul de stat să meargă către administraţia locală şi am convenit ca 66,8%, cifra spusă de Ministerul de Finanţe, că este obligatorie ca să compenseze pentru a reduce pierderile din 2018 trebuie îndeplinită. În momentul în care va lipsi un procent, fiecare cetăţean pierde”.
Însă altele erau declarațiile acestor primari în 7 noiembrie 2017, la înțelegerea privind reducerea cotei, făcută “pe vorbe” cu premierul de atunci Mihai Tudose – eliminat de Liviu Dragnea din fruntea Guvernului după nici două luni și migrat acum din PSD la partidul lui Ponta: