Secretarul de stat în Ministerul de Interne Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), reclamă că în presă “s-au intensificat din nou atacurile împotriva sistemului de urgență și a mea personal” și se așteaptă să continue, “mai ales că vine luna octombrie cu comemorarea tragediei de la Colectiv”.

raed arafat 9

Raed Arafat acuză că la baza acestor atacuri stau “grupuri de interese” și reia marota cu privatizarea sistemului medical, lansată în ianuarie 2012 când s-a opus Legii sănătății ce urma să fie aprobată, prin asumare, de Guvernul Boc.

El “uită” însă că, imediat după începerea protestelor de stradă, s-a sucit cu 180 de grade în privința declarațiilor. „Putem imbunatati proiectul, ca sa avem un sistem public puternic. La ora actuala, legea accepta ca partener sistemul privat, am spus-o de mai multe ori, dar cred ca aici erau lucrurile neintelese. Sistemul este deschis si pentru sistemul privat, o dovada este aceea ca Serviciul de Ambulanta Bucuresti – Ilfov a avut intr-un an peste 35.000 de solicitari rezolvate de ambulantele private. Obligatia este sa continuam, pe cati bani avem, sa dezvoltam sistemul public. Vom invita la discutii pe toata lumea, inclusiv reprezentantii sectorului privat”, a spus Raed Arafat în 17 ianuarie 2012, intr-o conferinta de presa în care își anunța revenirea în sistem.

Despre participarea sa in comisia de elaborare a proiectului noii Legi a sanatatii, Arafat a spus ca se va implica “in calitate de expert in sistemul de urgenta”.

Subsecretarul de stat are in plan extinderea activitatilor serviciilor de ambulanta, pentru a acoperi zonele rurale cat mai repede, lucru anuntat, de altfel, si de presedintele Traian Basescu.

El a insistat că nemulțumirea sa a fost legată de faptul că cei care au propus noua lege nu au facut o analiza de impact asupra acesteia, lucru pe care l-a criticat atunci cand a decis sa demisioneze.

Intrebat daca a fost chemat inapoi de seful statului, el a spus ca mai intai a avut o discutie cu ministrul Sanatatii. „Daca va aduceti aminte, a zis ca asteapta sa-l sun, l-am sunat luni seara. Din discutie am zis ca nu am nicio problema sa revin. Azi de dimineata am avut discutie cu dl. presedinte. M-a contactat cand eram la Targu Mures si asta am facut azi, dupa care am avut discutia cu premierul. Sunt inapoi la minister sa continuam de unde am ramas. A fost o discutie foarte ok, mare parte a fost pe documente, date, a durat aproximativ o ora. A fost o discutie foarte ok, ca intre oameni adulti”, a mai spus Arafat despre intalnirea cu Basescu.

Tot vechea lege a Sănătății e mai bună

Raed Arafat a revenit rapid la Ministerul Sănătății, apoi a fost avansat de premierul Ponta în funcția de secretar de stat în Ministerul de Interne, însă nici astăzi nu avem o nouă lege a sănătății.

În schimb, scandalurile din sistem se țin cu duiumul – și amintim episodul cu prăbușirea elicopterului cu medici în Apuseni, tragedia cel pe lacul Siutghiol, răniții din Colectiv morți în urma infecțiilor nosocomiale, scandalul Hexi Pharma și cel mai recent – revolta medicilor UPU sMURD de la Spitalul Floreasca.

Amintim că la acel moment au izbucnit protestele de stradă, culminând cu violențe nemaiîntâlnite: centrul Bucureștiului a fost vandalizat de ultrași.

ultrasi protest piata univ 71
15 ianuarie 2012

În urma presiunii străzii a căzut atunci Guvernul Boc – care a demisionat, iar două luni mai târziu, Guvernul Ungureanu – în urma moțiunii de cenzură aprobate la limită în Parlament.

Imediat s-a instalat Guvernul Ponta, care însă a fost silit să abdice după 3 ani și 8 luni tot la presiunea străzii, după catastrofa din Club Colectiv, unde și-au pierdut viața 64 de oameni.

La 5 luni de la tragedie, Corpul de control al premierului Dacian Cioloș a scris negru pe alb, într-un raport, că ”acțiunea de salvare a avut elemente de improvizație” iar șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) – Raed Arafat – ”a coordonat la fața locului doar activitatea de prim ajutor calificat și asistență medicală, nu întreaga intervenție”.

Astfel, Raed Arafat ”nu a respectat prevederile imperative ale Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 1/2014 privind unele măsuri în domeniul managementului situațiilor de urgență, precum și pentru modificarea și completarea O.U.G. nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, în ceea ce privește coordonarea în ansamblu a situațiilor de urgență, nu doar a activității de prim ajutor calificat și asistență medicală de la locul evenimentului”.

Arafat: “Câinii latră, caravana trece!”

Astăzi, Raed Arafat își pregătește strategia de apărare cu două luni înainte de comemorarea victimelor din colectiv la 1 an de la tragedie.

Redăm integral postarea sa de pe Facebook, publicată în această dimineață (intertitlurile aparțin redacției):

“In ultima perioada atacurile impotriva sistemului de urgenta, si a mea personal, s-au intensificat din nou. Povesti mincinoase si acuzatii fara fond se raspandesc in fiecare zi in sepranta ca oamenii sa-si piarda increderea in sistemul de urgenta si sa permita astfel grupurilor de interese sa atinga ce incearca sa atinga de cativa ani si anume distrugerea unui sistem integrat care evolueaza pozitiv in mod continuu si inlocuirea cu un model unde comertul si cuncurenta comerciala ar sta la baza lui.

Ieri un domn “jurnalist”, pe nume Duta, scria ca s-a saturat de faptul ca eu decid cine traieste in Romania! In articolul sau publicat in Romania Libera scrie cum ca tot sistemul sanitar este privatizat la negru lasand de inteles ca si sistemul de urgenta ar fi privaitzat deja la negru. Si atunci de ce sa nu lasam comerciantii sa vina in mod trasparent si sa decida ei cine traieste? macar acolo criterile sunt mult mai clare si simple.. ai bani traiesti … nu ai bani nu traiesti, sau esti asigurat..traiesti cat iti permit asiguratorii, nu ai asigurare acoperitoare, vine ambulanta si nu vine elicopterul chiar daca ai avea nevoie de el…etc. Astfel de modele exista in lume si Legea noastra a impiedicat pana in acest moment sa ajungem in astfel de situatie in domeniul urgentei.

As dori sa-l explic domnului “jurnalist” ca eu inca nu am ajuns sa fiu unicul decident pe sistemul de urgenta si nici nu sunt decidentul care stabileste cine traieste si cine nu in Romania dar nici nu vreau sa fiu. Sistemul este construit intr-un fel in care in multe etape sunt comisii si experti care sunt consultati iar orice act normativ trece pe la doua ministere, si nu numai la unul, respectiv Ministerul Sanatatii si Ministerul de Interne.

“În 26 de ani am transformat un sistem în care oamenii mureau cu zile”

Oricum puterea unui secretar de stat nu exceda puterea unui ministru si daca extrapolam cele spuse in articol inseamna ca un ministru are puteri si mai mari care il permit mai mult sa decida cine traieste in Romania, dar din fericire situatia reala nu sta in acest fel.

Ce am facut eu, impreuna cu toti colegii si cei care ne-au sprijinit din partea populatiei si din partea politicului, este faptul ca in cursul a 26 de ani, am transformat un sistem in care oamenii mureau cu zile in cazul unor urgente si nu avea unde sa mearga sau unde sa fie dusi sa fie asistati corect, intr-un sistem in care ai sansa sa fi salvat!

“Prin Legea sănătății nr 95/2006 am introdus dreptul cetățeanului și datoria statului”

Mai mult, prin Legea sanatatii nr. 95 din 2006, am reusit sa introducem sintagma ca asistenta de urgenta si primul ajutor calificat sunt un drept al cetateanului si o datorie a statului… o afirmatie care eram cat mai aproape de a o pierde in anul 2011, prin initiativa legislativa de “reforma” a sistemului sanitar care liberaliza asistenta medicala de urgenta impreuna cu intregul sistem sanitar!

Este interesant cum in ultima perioada, au aparut pe contul meu de facebook comentatori care folosesc sabloane identice in comentariile lor, parca sunt dicate de cineva, incep cu cat de mult apreciaza SMURD sau cat de mult ma apreciaza personal pe mine si tot ce am facut si termina prin a zice ca acum nu mai merge si trebuie sa schimbam lucrurile sau ca este momentul sa vina cineva care “se pricepe” sa coordoneze mai departe.

Unii dintre ei nici macar nu mai stau in Romania de ceva timp cum era un domn din North Carolina care reclama ca ambuanta a ajuns la el dupa o ora jumate, crezand ca nimeni nu o sa observe unde locuieste el de fapt si de unde scrie. Pe diferite site-uri si conturi facebook se poarta discutii animate de cateva persoane, raspandite pe siturile si conturile respective, despre sistemul de urgenta si se incearca introducerea unor informatii false printre randuri care sa faca oamenii sa-si piarda increderea.

“Am cumpărat apartamentul cu 76.000 de euro, nu cu 100.000 de euro”

Se afirma lucruri ce ating persoana mea in mod voalat, cum era chestia cu casa mea de la Targu Mures si faptul ca mi-am cumparat un apartament la Bucuresti cu 100.000 Euro dar fara a spune ca la Targu Mures casa o am din 2001 construita la un pret ce nu a depasit 35.000 dolari care le aveam din banii mei mosteniti iar apartamentul din Buc. l-am cumparat acum 3 ani dupa ce mi-am vandut un apartament din Targu Mures cumparat de mine in 1992 luand si un credit suplimentar de la o banca ca sa cumpar un apartament care a costat in jur la 76.000 Euro si nu 100.000 cum pretinde articolul scris pe site-ul B1, aspecte de altfel prezente in declaratiile mele de avere iar cel care a scris articolul avea de unde sa se informeze daca interesul era sa scrie ceva adevarat, insa nu cred ca avea acest interes.

Atac la Alina Mungiu-Pippidi

Toate cele mentionate mai sus, si multe altele, se leaga cu afirmatiile doamnei Pipidi intr-un articol publicat recent in “Romania Curata” despre “kompromat”, unde vorbeste despre modalitatile de compromitere continua importriva unor persoane si institutii din Romania, printre care a fost mentionat si numele meu, afirmand ca probabil campania impotriva mea a fost una dintre cele mai costisitoare pentru ca dureaza de cativa ani.

Ea mentioneaza acolo si nume de persoane dar spune ca realizarea acestei campanii nu se limiteaza la o persoana sau firma si ca ar fi mai multe implicate facand acest lucru pentru bani sau alte foloase.

“M-am săturat de personaje ca Duță”

Revenind la ce scria “jurnalistul” Duta de la B1 si Romania Libera, acesta s-a saturat ca eu sa decid, si am sa-l spun ca el este liber sa-si puna viata in mana comerciantilor ca sa decida ei pentru el, sistemul nostru si legislatia noastra il permit acest lucru, nu trebuie insa sa puna si viata altora in mana lor incercand sa distruga impreuna cu prietenii sai ce este la acest moment recunoscut pe plan international ca fiind un sistem aflat integral in slujba omului de rand, fara interese is fara pretentii, reprezentand unul dintre cele mai complexe sisteme integrate din Europa si nu numai!

Pot sa-l spun si eu domnului Duta cat de mult m-am saturat eu de personaje ca el, care nu stiu ce au facut in viata lor in serviciul oamenilor de rand insa cu siguranta inca nu am vazut efectul daca au facut ceva.

Este usor sa-ti folosesti pixul sau tastatura ca sa denigrezi si sa pui la zid pe cei care incearca sa mentina ceva si sa-l dezvolte pentru ca critica si cuvantele dure nefondate menite sa atace si sa denigreze fara motiv aparent, fac parte din meseria celor care se considera “ jurnalisti “ in tara noastra, compromitandu-i pe adevaratii jurnalisti care isi fac meseria in mod corect si onorabil si care nu sunt putini la randul lor.

“N-am văzut nicăieri în lume atât potentialde autodistrugere si autoflagelare”

Ma astept ca in perioada urmatoare sa continue aceste atacuri si denigrari, mai ales ca cvine luna Octombrie si comemorarea tragediei de la Colectiv, insa promit ca acolo unde consider ca trebuie sa raspund, am sa raspund fara intarziere.

In final, vreau sa spun ca nu am vazut nicaieri pe unde am fost in Europa si in lume o tara civilizata in care potentialul de autodistrugere si autoflagelare, si impactul unor actiuni de dezinformare si manipulare, este atat de mare cat este el in tara noastra.

Prin personaje ca domnul Duta sunt atacate proiecte pozitive, oameni care fac ceva pentru tara lor, actiuni menite sa ajute omul de rand… inducand impresia ca nimic nu merge in Romania si nimeni nu face nimic pentru Romania. Credeti ma ca nu este chiar asa!

Cu toate problemele cu care ne confruntam, pot sa spun ca sunt oameni care intradevar fac tot ce pot ca Romania sa evolueze si sunt multe lucruri pozitive care se intampla in jurul nostru, insa multi nu le vad fiind orbiti de astfel de personaje si de comentatorii profesionisti de pe facebook si altele.

Ne ramane doar sa ne gandim pozitiv, sa ne facem treaba si sa rostim proverbul celebru: Cainii latra, Caravana trece!”

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version