S-a ales praful de reforma pensiilor speciale marca PSD&PNL, jalon asumat în PNRR și cu care premierul Marcel Ciolacu se bătea cu pumnii-n piept! După două amânări, Curtea Constituțională a României (CCR) a trântit și legea de eliminare a cumulului pensiei cu salariul la stat. „Specialii” vor ieși la pensie în continuare la 45 de ani și se vor reangaja la stat pentru a încasa din două surse bani publici în sume uriașe.

Astfel, judecătorii Curții au admis contestația depusă de Înalta Curte de Casație șiJustiție (ÎCCJ), în 29 iunie – a doua zi după adoptarea actului normativ.

Președintele CCR, Marian Enache, a anunțat că decizia a fost luată în unanimitate de către judecătorii constituționali, care au considerat că legea contravine dreptului fundamental la muncă.

„Cu unanimitate de voturi, Curtea a admis obiecția de neconstituționalitate formulată de ÎCCJ și a constatat că dispozițiile articolului 2 până la 11 din legea privind unele măsuri pentru continuarea activității de către persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative sunt neconstituționale.

Curtea, în esență, a considerat că dispozițiile criticate referitoare la interdicția cumulului pensiei cu salariul contravin dreptului fundamental la muncă, garantat de Constituție.

În aceste condiții, legea se întoarce în Parlament, pentru a fi pusă de acord cu decizia Curții Consstituționale, în temeiul articolului 147 din COnstituția României”, a precizat Enache.

Iată și comunicatul CCR:

În ședința din data de 5 octombrie 2023, Curtea Constituțională, în cadrul controlului de constituționalitate a priori, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate formulată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secțiile Unite și a constatat că sunt neconstituționale dispozițiile art.2-11 din Legea privind unele măsuri pentru continuarea activității de către persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

În esență, dispozițiile criticate condiționează dreptul la pensie de neexercitarea dreptului la muncă, limitându-l până la anihilare, ceea ce atrage încălcarea art.1 alin.(5) și art.47 alin.(2) din Constituție. Or, Curtea a reținut că excluderea sau limitarea unui drept/libertăți fundamentale nu mai reflectă o chestiune de proporționalitate, ci una de eliminare a unei valori fundamentale în stat [respectarea drepturilor și libertăților fundamentale – art.1 alin.(3) din Constituție].

Curtea a constatat și că o condiționare a exercitării dreptului la muncă de neexercitarea dreptului la pensie echivalează cu excluderea unei categorii socio-economice de la posibilitatea de a ocupa o funcție în sectorul public, ceea ce este inadmisibil. Un drept fundamental sau exercitarea acestuia nu poate exclude beneficiul altui drept fundamental, de asemenea reglementat în Constituție, întrucât s-ar crea regimuri juridice paralele în funcție de drepturile aflate în discuție.

De asemenea, având în vedere că dreptul fundamental la pensie nu permite posibilitatea suspendării plății pensiei și nici pierderea cuantumului pensiei aferent perioadei de suspendare, Curtea a constatat că se încalcă și dreptul de proprietate garantat de art.44 din Constituție.

Legeaa fost adoptată în Parlament de majoritatea PSD-PNL, în 28 iunie, cu mai mulți privilegiați exceptați de la eliminarea cumulului pensi-salariu la stat, printre care liderul PNL, Nicolae Ciucă, șefii BNR, ANRE, ANCOM etc..

În aceeași zi, parlamentarii puterii au adoptat și legea așa-zisei „reforme” a pensiilor speciale, care s-a dovedit, de asemenea, un fiasco.

Cum a eliminat pensiile speciale Parlamentul lui Ciolacu&Ciucă: Eșalonat, până în anul 2043; excepții la cumulul pensiei cu salariul

Amintim că, în august, Curtea Constituţională a admis parţial sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în legătură cu modificările legii privind pensiile de serviciu.

CCR aprobă pretențiile ÎCCJ și întoarce la Parlament Legea pensiilor speciale: Tăierea privilegiilor magistraților „afectează independenţa justiţiei”
DOCUMENT. Motivarea deciziei CCR de menținere intactă a pensiilor speciale pentru magistrați
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version