Organizația internațională ”Reporteri fără frontiere” condamnă vineri, într-un comunicat, aservirea presei din România de către patroni cu interese politice sau condamnați ori cercetați pentru corupție, precum Dan Voiculescu – condamnat la 10 ani de închisoare pentru corupție -, dar și ”politizarea” și ”incompetența” CNA, instituția care ar trebui să controleze activitatea radio și tv.

“Libertatea presei cunoaște un declin periculos în România, țară care se pregătește să preia, săptămâna viitoare, președinția rotativă a UE”, arată organizația, care cere “măsuri active pentru combaterea dezinformării și pentru promovarea jurnalismului de calitate”.

”Politizarea excesivă a presei, mecanisme de finanțare corupte, aservirea agendei editoriale intereselor proprietarilor de media, informații false… Transformarea presei într-un instrument de propagandă politică a fost mai vizibilă ca niciodată în România în ultimii ani, mai ales în perioadele electorale care s-au înmulțit din cauza instabilității politice. Criza a dus la închiderea unor publicații și posturi, în timp ce oligarhii au preluat controlul altora”, scrie ”Reporteri fără frontiere”.

”Unii patroni de presă fac obiectul unor dosare judiciare, alții sunt în închisoare, iar cei mai mulți întrețin amiciții politice care le servesc interesele. În acest context, politica editorială a acestor media ignoră adesea interesul public, iar autocenzură este o condiție pentru supraviețuire”, se mai arată în comunicat.

”Canalele tv private apropiate de Putere Romania TV sau Antena 3 au ignorat regulile deontologice de bază și au difuzat informații false despre manifestațiile din 2017 și 2018, lăsând de exemplu să se înțeleagă că George Soros era instigatorul mișcărilor de protest. Romania TV a fost, de asemenea, la originea unei campanii de dezinformare contra DNA și a procurorului-șef”, se adaugă în comunicat.

Dan Voiculescu, Sebastian Ghiță, Adrian Sârbu, Alexander Adamescu și Dan Andronic sunt dați ca exemple de proprietari de presă acuzați de corupție.

 Citiți aici omunicatul integral al ”Reporteri fără frontiere”

”Reporteri fără frontiere” amintește și de presiunile coaliției PSD – ALDE asupra presei prin intermediul schimbărilor legislative, dar și prin acțiunea instituțiilor guvernamentale care au anchetat redacțiile independente.

În finalul comunicatului, organizația remarcă victoria jurnalistei de investigații Emilia Șercan de la PressOne, care a câștigat în primă instanţă (Tribunalul București, Secția Contencios Administrativ, ședința din 10 decembrie) procesul intentat Ministerului Apărării pentru că i-a refuzat accesul la informații de interes public invocând Regulamentul european pentru protecția datelor personale (GDPR).

 

 
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version