Începând din noaptea de sâmbătă spre duminică (26/27 octombrie), România trece la ora Europei Orientale – ora de iarnă, astfel că ne vom trezi mai târziu cu o oră dimineața.

România se află în fusul orar 2, iar Timpul Legal Român se aplică din ultima duminică a lunii octombrie până în ultima duminică a lunii martie, când România trece la ora de vară, iar diferenţa faţă de UTC este de trei ore.

Parlamentul European a decis, în martie 2019, să se renunţe la schimbarea orei, iar măsura urma să intre în vigoare din 2021, după confirmarea ei şi de Parlamentele naţionale.

Ţările europene au introdus, în secolul trecut, dispoziţiile privind orarul de vară, pentru a economisi energie, însă mai multe studii au demonstrat, în 2018, că acestea sunt minore, iar cetăţenii se plâng tot mai mult de efecte negative asupra sănătăţii.

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932, între 22 mai şi 2 octombrie. Prima țară care a introdus ora de vară a fost Germania, începând din 1916 (între 30 aprilie şi 1 octombrie), fiind urmată de Marea Britanie, tot în 1916, între 21 mai şi 16 octombrie. Alte ţări care au introdus ora de vara au fost: Belgia, Denemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tasmania. Pe 19 martie 1918 a fost introdusă şi în Statele Unite ale Americii, dar a fost folosită doar până în 1919.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version