Directorul SRI, Eduard Hellvig, a informat joi, în timpul celor 8 ore de audiere la Comisia parlamentară de control al activităţii SRI, că Serviciul Român de Informaţii (SRI) a transmis mai multe note Ministerului de Interne şi Jandarmeriei atât înainte, cât şi după evenimentele din 10 august.
“Am speranţa că am fost extrem de coerent şi concis, astfel ca parlamentarii să fi înţeles ce le-am comunicat”, a declarat Eduard Hellvig, la ieşire.
Întrebat dacă a discutat şi despre protestele din 10 august, acesta a răspuns: “Am comunicat şi despre porteste, evident”.
Într-adevăr, preşedintele comisiei, senatorul PSD Claudiu Manda, a confirmat că SRI a transmis mai multe note ministrului Carmen Dan și șefilor Jandarmeriei.
“A spus (Hellvig – n.r.) că au existat note trimise Ministerului de Interne, Jandarmeriei, a identificat beneficiarii acestor note trimise şi înainte şi după evenimentele din 10 august”, a spus președintele comisiei parlamentare.
Manda: “Şi eu am primit o notă secretă”
Manda a precizat că un reprezentat al SRI a fost în centrul de control pe perioada mitingului:
“Au spus că au avut un reprezentant care a informat, că a existat o notă care a fost trimisă Jandarmeriei, şi înainte de eveniment şi după eveniment. Au vorbit cu persoane care au prejudiciat, au informat inclusiv DIICOT. Şi eu am primit o notă secretă în acest sens. SRI spune că nu are ce să şi reproşeze, însă concluzia a fost este ca în perioada imediat următoare toate informările transmise beneficiarilor, inclusiv consilierul prezidenţial, să ne parvină şi nouă, ca să ştim ce au cuprins. Sigur că au fost inclusiv informaţii că protestul paşnic va escalada şi va deveni violent; rămâne să vedem ce conţin aceste note“, a mai spus Manda.
Prima notă a SRI, pe 9 august
“Din ce am înţeles – că vorbim de anchete ale instituţiilor de parchet şi nu putem detalia -, am înţeles că una dintre informări viza posibilitatea ca la acest miting să escaladeze şi să apară violenţe. Prima notă trimisă către instituţii şi structuri în data de 9, după care au fost trimise şi în timp real (…) A fost un dialog permanent pe 10, 11 (august – n.r.) şi pentru recunoaşterea celor care au fost acolo”, a declarat Claudiu Manda.
De altfel, Piliția a identificat 5 provocatori în baza informațiilor obținute de la SRI.
În privința “petardelor” aruncate de condamnatul penal Liviu Dragnea și de televiziunea de casă Antena 3, potrivit cărora protestele de stradă din România ar fi fost finanţate din străinătate și ar fi urmărit să dea o lovitură de stat, Manda s-a ferit să folosească această sintagmă – deși Jandarmeria a depus o plângere penală în acest sens (e drept, după mai bine de o lună de la protest) – spunând “înlăturarea Guvernului prin metode nedemocratice”.
“A fost întrebat (Hellvig – n.r.) cu activiştii de la rezist. Aici, conducerea SRI nu a vrut să detalieze. Nici noi nu ştim dacă intră în zona cercetării penale. Am vorbit că, în condiţiile în care vorbim de o finanţare străină asupra unei organizaţii care doreşte dărâmarea Guvernului şi înlăturarea prin metode nedemocrate, sigur că poate să fie o ameninţare la adresa securităţii naţionale. Urmează să ne parvină la nivelul comisiei o informare concretă despre tot ceea ce presupune lucrurile care au apărut în spaţiul public legate de mişcarea #rezist”, a spus Manda.
Carmen Dan făcea pe niznaiul
În 19 august, ministrul de interne, Carmen Dan, declara că ”MAI a solicitat oficial serviciilor de informații date privind posibilele riscuri” și susținea că SRI i-ar fi furnizat informații “generale”.
“Fluxul informațional a vizat aspecte generale, fără a avea caracter de noutate pentru economia misiunii, și nu de natură a surprinde aspecte grave care ar fi impus decizii sau acțiuni cu caracter special. După protest am solicitat acelorași servicii date noi privind persoanele care au generat acte de violență.
În legătura cu activarea Centrului Național de Conducere a Acțiunilor de Ordine Publică, sau conducerea acțiunii de la nivelul aparatului central al MAI, precizez că informațiile primite anterior datei de 10 august nu au indicat o situație generatoare a unei crize de ordine publică care prin complexitate, amploare și intensitate să amenințe stabilitatea politică, economică ori socială, ordinea și valorile constituționale, așa cum definește HG 1152 din 2014. În aceste condiții, nu s-a impus activarea acestui centru”, a mai spus Carmen Dan la acea dată.