În curtea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) va avea loc, în perioada 5-8 noiembrie, un târg cu produse pescărești, specific activităţilor şi obiceiurilor din Delta Dunării, ce va fi deschis, sâmbătă, de ministrul Agriculturii, Petre Daea.


„Membrii Federaţiei Organizaţiilor Producătorilor de Peşte din Delta Dunării, păstrători ai tradiţiilor din regiunea dobrogeană transmise din generaţie în generaţie, vor oferi celor ce vor trece pragul târgului, o varietate de specialităţi din peşte. Preparatele vor fi realizate după reţete ale pescarilor lipoveni, renumiţi pentru pasiunea lor pentru gătit şi atenţia pe care o acordă atât gustului mâncării, cât şi aspectului”, informează, vineri, ministerul.

Cherhanale din Jurilovca, Sfântul Gheorghe, Crişan, Mila 23, Murighiol, Ghindăreşti, Vadu şi 23 August vor expune spre vânzare produse dobrogene obţinute din peşte, precum: borş tradiţional de peşte la pirostrie, care poate fi servit cu ardei iute, mămăligă, mujdei; peşte la plită (crapcaras, biban, somn, calcan, stavrid, lufar, levrec, hamsie, chefal, şalău, zărgan); saramură de peşte cu mămăligă şi mujdei; raci fierţi; peşte prăjit.

De asemenea, la târg va fi prezent primul operator economic care exploatează de peste 20 de ani bogăţiile Mării Negre, procesând rapane, midii şi peşti marini din producţia autohtonă.

Pe lângă preparatele dobrogene puteţi alege şi produse cu specific pescăresc obţinute din diferite specii de peşti din apele de munte (păstrăv curcubeu) de la fermele piscicole din judeţele Iaşi şi Prahova.

Potrivit organizatorilor, vizitatorii vor avea ocazia să aleagă nu doar preparate proaspăt gătite, ci şi o gamă largă de preparate cu peşte, precum: zacuscă cu peşte, icre de crap sau de ştiucă, batog afumat, diverse sortimente de peşte marinat, sardeluţe marinate în vin sau ulei picant, cremă din păstrăv, unele din acestea atestate ca produse tradiţionale şi produse care deţin menţiunea de calitate facultativă „produs montan”.

Vor putea fi degustate şi produse reprezentative pentru Delta Dunării înregistrate pe scheme de calitate: Scrumbia afumată de Dunăre -Indicaţie Geografică Protejată (IGP), Salata cu icre de ştiucă -Indicaţie Geografică Protejată (IGP) şi Salata Tradiţională cu icre de crap – Specialitate Tradiţională Garantată (STG), dar şi Plăcinta dobrogeană care urmează paşii înregistrării ca Indicaţie Geografică Protejată.

De la târg nu vor lipsi vinuri albe, roz sau roşii ce însoţesc preparatele din peşte, astfel Cramele Viişoara, Ovidiu, Lucaci şi Hamangia vor oferi spre comercializare o gamă variată de vinuri. Pentru desert organizatorii propun colţunaşi cu brânză, care vor fi serviţi calzi cu smântână sau iaurt.

„Tot în cadrul târgului meşteri populari vor crea ambianţa specifică Deltei Dunării prin obiecte decorative din lemn caracteristice Deltei Dunării, împletituri din stuf şi papură şi alte obiecte ce pot deveni amintiri de la acest eveniment. Sectorul cercetării va fi reprezentat de cercetători din cadrul Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică, Pescuit şi Acvacultură (ICDEAPA) Galaţi, Centrul de Cercetări pentru Piscicultură Nucet, Dâmboviţa şi al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării, Tulcea, care vor prezenta tehnologia de reproducţie a peştelui din Delta Dunării şi vor oferi informaţii despre speciile autohtone de peşti ce vor putea fi admirate într-un acvariu”, se mai arată în comunicatul MADR.

Pe parcursul celor patru zile de eveniment, vizitatorii se vor putea bucura de programe artistice susţinute de Uniunea Ucrainenilor din România, filiala Tulcea, comunităţile de lipoveni din localităţile Mila 23 şi Jurilovca, ce vor crea atmosfera tipică plaiurilor dobrogene.

De asemenea, în cadrul unui stand, experţi din cadrul ANPA şi AM POPAM vor putea oferi informaţii celor interesaţi de Programul pentru Acvacultură şi Pescuit 2021-2027. 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version