Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a criticat luni, la București, refuzul Guvernului Dăncilă de a lua în seamă raportul MCV din noiembrie 2018.

„Problema pentru mine este că, de la publicarea raportului MCV, nu am văzut progrese, am văzut doar un refuz al documentului Comisiei din partea Guvernului român. Vreau să ne aşezăm şi să parcurgem toate punctele din raportul MCV şi să vedem dacă putem să le soluţionăm. În spiritul cooperării, vreau să soluţionăm aceste chestiuni. Dar vreau să fie foarte clar că aceste chestiuni sunt foarte serioase şi vrem se vedem progrese”, a declarat Timmermans.

Oficialul european s-a întâlnit la ora 18.00 cu premierul Viorica Dăncilă,  căreia i-a transmis că are ”îngrijorări crescânde” privind situația din justiție. 

“Vreau să discut cu reprezentanţii Guvernului român despre recomandările din raportul MCV. Am predat un document prim-ministrului şi sper ca experţii noştri se vor întâlni curând pentru a parcurge toate punctele. Vrem să ne asigurăm că putem face progrese în ce priveşte domnia legii în România şi vrem să ne asigurăm că lupta împotriva corupţiei nu este abandonată şi continuăm această luptă, deoarece este foarte important pentru viitorul acestei ţări”, a mai spus oficialul european, într-o declaraţie acordată presei, după ce i-a fost acordată distincţia Doctor Honoris Causa de către Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA).

Timmermans a precizat că în documentul prezentat premierului Viorica Dăncilă a fost expus „foarte clar” punctul de vedere al CE și așteaptă ca acesta să constituie „baza unor discuţii constructive”.

 

Întrebat ce părere are despre Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie, Timmermans a declarat că nu doreşte să evalueze modul în care lucrează diferite instituţii, dar a insistat că independenţa sistemului judiciar trebuie respectată.

„Trebuie să analizezi fiecare caz în parte (pentru fiecare ţară – n.r.), şi nu pot să emit o judecată generală, dar în termeni generali vreau să spun că e important pentru statul de drept să fie respectată independenţa sistemului judiciar”, a spus el.

Despre o posibilă activare a articolului 7, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a spus că nu doreşte să facă speculaţii în ce priveşte „pasul următor”, deoarece fiecare ţară este diferită, iar în cazul României tocmai prin intermediul MCV este posibilă soluţionarea problemelor care au generat dezacorduri.

„Să sperăm că vom ajunge la un acord mâine sau poimâine, dar acum trebuie să investim în această relaţie şi să ne asigurăm că facem progrese. (…) Dacă se ia în considerare adoptarea de noi prevederi legislative, de ce nu ni se cere sfatul, de ce nu se cere sfatul unui organism independent cu expertiză uriaşă, care este Comisia de la Veneţia, astfel încât să nu se facă paşi greşiţi? Suntem la dispoziţia voastră să vă ajutăm şi ştim că este nevoie ca deciziile CCR să fie transpuse în legislaţie, dar hai să o facem într-un fel care să nu afecteze lupta împotriva corupţiei, respectând independenţa sistemului judiciar în România”, a spus Timmermans.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version