Un elev de 17 ani a murit, iar trei dintre colegele sale au fost rănite grav, luni după-amiază, după ce peste ei s-a prăbușit peretele internatului unde locuiau, care aparține Liceului „Tamasi Aron” din Odorheiu Secuiesc, județul Harghita.
Victimele au au vârste între 15 şi 17 ani și intraseră în internat imediat după orele de curs.
Salvatorii reușiseră să scoată victimele, dar băiatul a decedat în ciuda manevrelor de resuscitare.
O fată dintre cele trei rănite se află în stare foarte gravă: va rămâne toată viața paralizată.
Clărire închiriată
Clădirea aparține Bisericii Catolice, iar primăria plătește o chirie de 330.000 de lei pe an pentru a funcționa acolo internatul liceului.
Liceul a fost construit la începutul anilor 1900.
Săptături pentru canalizare, în curte și sub clădire
Purtătorului de cuvânt al primăriei, Zörgő Noémi, a declarat: „S-au efectuat nişte lucrări de a conecta clădirea la reţeaua pluvială şi de canalizare a oraşului. Se lucra în curtea căminului şi, probabil, aceste lucrări sunt în legătură cu prăbuşirea. Pentru că au lucrat chiar lângă clădire şi chiar sub clădire au săpat”.
Șeful Inspectoratului Şcolar Harghita, Demeter Levente, a menţionat că în internat sunt găzduiţi 97 de copii de la mai multe unităţi şcolare din localitate, iar o parte dintre cei care se aflau în clădire în momentul surpării peretelui au reuşit să fugă afară.
„Nu era încadrată la risc seismic”
„Clădirea, din punct de vedere seismic, era neîncadrată. Are trei corpuri această şcoală, proprietatea Bisericii Catolice, Arhiepiscopiei Alba-Iulia. Este închiriată de Primărie, chiria se termină anul viitor. Erau mai mulţi copii în internat, dar unii au reuşit să fugă din camere. Dar erau puţini, oricum, pentru că era în timpul lor liber, de la ora 17,00 începeau activităţile în internat. Dacă se întâmpla la 17,00 era mai grav sau dacă se întâmpla în timpul nopţii, când toţi copiii erau, teoretic, în internat. 97 de copii sunt cazaţi în internat, este un internat destul de mare şi cazează şi copii de la mai multe şcoli, nu numai din şcoala lor”, a adăugat el, pentru Agerpres.
Acesta nu exclude posibilitatea ca incidentul să fi fost provocat de lucrările pentru racordarea clădirii la reţeaua de canalizare a oraşului.
„Lucrările erau autorizate”
„Ceea ce ştiu este că toată lucrările erau cu autorizaţie, acest lucru a fost verificat, deci şanţul nu era pentru consolidare, era pentru canalizare, (…) probabil că aceste lucrări au cauzat, dar aveau autorizaţie, aveau de toate”, a mai spus inspectorul şcolar general.
La locul intervenției au fost alocate 2 mașini de stingere, 1 descarcerare, 1 camion, 1 container multirisc, 1 ambulanță SMURD, 2 ambulanțe SAJ, 3 echipaje ale serviciilor voluntare pentru situații de urgență.