Circa 300 de procurori și judecători – majoritatea tineri -au venit din toată țara pentru a protesta în Capitală, duminică, pe scările Curții de Apel București.
UPDATE ora 18.30: Mitingul s-a încheiat după o oră.
Este al treilea protest tăcut al magistraților în ultimele 9 luni, primul având loc în 18 decembrie 2017, când majoritatea parlamentară PSD+ALDE a modificat fără să țină cont de propunerile lor Legile Justiției – ulterior, în iunie – iulie 2018, în Parlament fiind adoptate și modificările la Codurilor penale.
”Justiție independentă”, ”Nu vrem o Justiție sub control politic”, ”Respectarea avizului Comsiei de la Veneția”, ”CSM nu are rol decorativ”, ”Prezent pentru evaluare”, ”Separația și echilibrul puterilor în stat” sunt mesajele afișate de demonstranți.
Începând cu ora 17.30, procurorii și judecătorii cer ca “intervențiile făcute în legislație să fie în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția”.
Ei și-au exprimat și alte nemulțumiri, printre care și prelungirea prin Ordonanță de Urgență a mandatelor șefului Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru, și a adjunctului său, care au expirat la 1 septembrie.
Totodată, magistrații protestatari reclamă ignorarea și ridiculizarea Comisiei de la Veneți, dar și evaluarea intempestivă a procurorului general, Augustin Lazăr de către ministrul justiției, Tudorel Toader, care a procedat la fel cu procurorul-șef al dNA, Laura Codruța Kovesi, pentru a cere revocarea acesteia – operațiune pe care a reușit-o cu sprijinul CCR.
Procurorul general a postat pe pagina de Facebook a Ministerului Public următorul mesaj:
“Mesaj al procurorului general
Tânăra magistratură din România a ajuns la maturitatea și profesionalismul care-i permit să reziste la presiuni și influențe exterioare, dând dovadă de o deosebită responsabilitate în apărarea, la standarde europene, a independenței instituțiilor judiciare.
Independența judecătorilor și procurorilor nu este un privilegiu al acestora sau o prerogativă personală, ci reprezintă o necesitate pentru a ne asigura că justiția, ca una dintre puterile statului, prin instituțiile sale, este capabilă să își îndeplinească rolul de a menține echilibrul puterilor și a corectitudinii relației dintre stat și cetățeni.
Magistrații sunt obligați să apere independența justiției ca pe o garanție pentru societate, fără de care aceasta nu ar putea exista ca o societate democratică, organizată pe principiile supremației dreptului”.