UPDATE: Scumpirile în cascadă la carburanți îi determină pe șoferi să blocheze activitatea benzinăriilor, atât cât pot. Proprietarii de autoturisme le-au luat-o înainte transportatorilor și au ieșit la proteste în mai multe zone din țară.
Totul a început luni, la Constanța, unde un apel lansat pe Facebook a adunat mai mult de 100 de conducători auto la coadă la stațiile de alimentare. Aceștia au cumpărat cantități infime de carburanți, în valoare de până la 1 leu fiecare, iar apoi s-au așezat din nou la coadă.
De atunci, au loc zilnic proteste similare – în Ploiești, Cluj, Constanța, Botoșani, Târgu Jiu, Râmnicu sărat, Oradea.
Transportatorii FORT se mobilizează de proteste ce urmează să se desfășoare la intrarea în benzinăriile din toată țara. Ei cer Guvernului să plafoneze prețurile carburanților.
Amintim că ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a promis, încă din luna februarie, că preţul carburanților va scădea la pompă „imediat”, cu peste 1 leu. De atunci însă, acestea s-au scumpit constant, ajungând, astăzi, la peste 9 lei litrul de motorină și la peste 8,5 lei cel de benzină.
Premierul Ciucă a dispus controale la benzinării, după scumpirile masive
Premierul Nicolae Ciucă a promis „controale” la benzinării, iar colegul său de partid Virgil Popescu – ministrul Energiei a dat asigurări că „există stocuri” de carburanți, în martie, după ce scumpirile la pompă au ajuns la 8 lei/litru.
Ministrul Virgil Popescu nu pare impresionat de cozile la benzinării: „Acel preț de 11 lei/litru este nejustificat”
Precizările FORT, transmise luni:
„Federatia Operatorilor Români de Transport – FORT solicită Guvernului României plafonarea prețurilor carburanților la tarife maximale, după modelul statelor vecine.
Aceasta este unica soluție ce se poate aborda pe termen scurt pentru consumatorii persoane fizice si juridice, până când toți factorii instituționali rezolvă dilema sau trilema economică ce a generat fenomenul de la pompe.
FORT încurajează, totodată, persoanele juridice să susțină prin toate mijloacele legale protestele ce urmează să se desfășoare la intrarea în stațiile de alimentare din întreaga țară.
Țări precum Ungaria și Slovenia, în care politicienii nu invocau stocurile de țiței ce ar trebui să ne liniștească pe toti, așa cum se întâmpla în urmă cu trei luni în România, au plafonat prețurile carburanților pentru consumatorii interni, persoane fizice și juridice.
Ne dorim să aflăm la 3 luni de la acele declarații, de la orice oficial al statului român, care este legătura între stocurile invocate și prețurile de la pompă. Se pare că acest guvern nu a găsit încă, în trei luni, un specialist care să răspundă întrebării de mai sus.
FORT salută, totodată, inițiativa legislativă parlamentara prin care cota TVA aplicată în serviciile publice de transport rutier de pasageri ar urma să scadă la 5%, însă solicită Guvernului ca aceasta să ia forma unei Ordonanțe de urgență, pentru a putea avea efecte imediate, urmând ca apoi să fie transmisă Parlamentului, pentru adoptarea prin lege.
Fără aceste masuri, atât sectorul transporturilor, cât și celelalte activități economice și sociale se blochează în contextul în care, pentru luna iulie, au fost deja anunțate, „pe surse”, prețuri la pompe cu 3 lei mai mari, în medie, față de cele actuale”.