Ministrul de interne, Marcel Vela a adoptat, marți seară, Ordonanța Militară nr. 3 cu noi măsuri de prevenire a răspândirii noului coronavirus (COVID-19), printre care interzicerea circulației persoanelor în afara locuinței, cu anumite excepții, cum este cea privind efectuarea de cumpărături.
Pensionarii au voie să iasă din locuință numai între orele 11.00 și 13.00.
Iată cele mai importante declarații:
Marcel Vela, ministrul de Interne
- Luăm măsuri mai dure. Am emis Ordonanța Militară nr. 3 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19:
- Art. 1: Se interzice circulația tuturor persoanelor în afara locuințelor, cu excepțiile: deplasarea în interes profesional, de la locuință la locurile de desfășurare a activității (instituții media, șantiere, unități de producție etc.), deplasarea pentru achiziționarea de bunuri, deplasările pentru asistența medicală care nu poate fi amânată, îngrijire copil, asistență persoane vârstnice, deplasări scurte pentru activitate fizică – dar sunt excluse toate activitățile de echipă -, pentru donarea de sânge, realizarea de activități agricole.
- Art. 2: Circulația persoanelor peste 65 de ani în afara locuinței e permisă numai între orele 11 și 13 strict pentru: cumpărături, asistență medicală, îngrijirea unui minor, asistența altor persoane vârstnice, activitate fiziă individuală, nevoile animaelor de companie.
- Art. 3: Circulația persoanelor peste 65 ani este permisă și în afara intervalului 11.00-13.00 dacă se face în interes profesional sau în interes agricol (profesori, oameni de afaceri etc.).
-
Art. 4: Pentru verificarea motivului deplasării, angajații prezintă adeverința de serviciu semnată de angajator. Am cerut să fie acceptată adeverința fără ștampilă. Liber profesioniștii, PFA prezintă declarație pe proprie răspundere. Declarațiile trebue să cuprindă, numele, data nașterii, motivul deplasării, data, semnătura. Declarația poate fi prezentată și prin intermediul telefonului, tabelei. Măsura se aplică de mâine, 25 martie, ora 12.00.
-
Art. 5: Se instituie măsura izolării la domiciliu sau carantinării pentru toate persoanele care intră în România.
-
Art. 6: Autoritățile locale au obligația să identifice și să adăpostească persoanele fără adăpost.
-
Art. 7: Instituțiile publice și firmele au obligația de a marca cu semne vizibile zona pentru clienți.
-
Administratorii piețelor agroalimentare au obligația de a organiza activitatea astfel încât să se păstreze distanța socială.
-
Art. 8: Se supendă toate zborurile spre / dinspre Franța și Germania pentru 14 zile, cu excepția aeronavelor de stat, transport marfă, corespondență, umanitare, tehnice. Se aplică de la ora 23.00, de mâine, 25 martie.
-
Art. 9: Se interzice accesul piloților la bordul navelor venite din zonele roșii și galbene dacă nu au măsuri de protecție.
-
Art. 10: MApN asigură: a) Preluarea în pază a unor obiective, b) Personal și mijloace logistice pentru ordone publică, c) Sprijinirea Poliției de Frontieră.
-
Art. 11: Instituțiile de siguranță națională vor proiecta aplicații software pentru a comuncia în timp real cu persoanele carantinate sau izolate la domiciliu
- Art. 12: Documentele care expiră pe perioada stării de urgență pot fi schimbate într-o perioadă de 90 de zile după exprirarea stării de urgență
- Art. 13: Suspendarea temporară a activitpții în mall-uri nu se aplică vânzării produselor electrice și electrocasnice de către operatorii care asigură și livrarea la domiciliu, cât și vânzării de optică medicală.
Patrulare cu Armata
Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI
- În ultimele 24 de ore, 27.000 de angajați ai MAI au executat misiuni de patrulare în zonele spitalelor, pază la unitățile de carantină, verificare persoane în izolare, monitorizarea graniței de stat, dar și impunerea restricțiilor de circulație.
- Noaptea trecută a fost cea mai importantă activitate din ultimii 30 de ani la nivelul MAI. Au fost identificate peste 1.700 persoane care nu au respectat restricționarea circulației.
- Au fost verificate peste 60.000 de persoane izolate sau în carantină. În 4 cazuri s-a dispus instituționalizarea măsurii de carantină.
- De mâine, în teren vom fi împreună cu colegii de la MApN. Măsura nu trebuie să producă temere. Îmi exprim încrederea că cetățenii vor înțelege exact scopul acestei măsuri.
Raed Arafat, secretar de stat în MAI
- Situația la nivelul orei 20.00: 794 confirmați, 79 de vindecați și 11 decedați. Persoane internate în spital: 431 în secție, 18 la terapie intensivă.
- Persoane carantinate, până la ora 20.00: 5.556. Izolate la domiciliu: 87.506.
- Ieri am emis un ordin prin care suspendăm, din 24 martie, pentru 14 zile internările pentru intervenții chirurgicale care nu sunt urgențe și consultațiile programate în structurile ambulatorii, în public și privat. Motivul este eliberarea locurilor în spitale și să putem trece, acolo unde e posibil, medicii să nu mai vină zilnic la spital, ci în ture programate
- Am solicitat în 48 de ore externarea tuturor pacienților care nu sunt urgențe. Medicul decide unde poate limita activitatea, pentru a nu expune pacienții și personalul medical.
- Ordinul are un caracter general și poate fi adaptat pentru fiecare pacient.
- Dl ministru a menționat o prevedere pentru donatorii de sânge. S-a semnalat scăderea serioasă a donării de sânge. Restul bolilor continuă să existe și au nevoie de sânge, de salvatorii de vieți care sunt donatorii de sânge. Rugăm donatorii de sânge să continue activitatea.
- Noaptea trecută și azi, IGSU a distribuit 100.000 de măști de nivel înalt de protecție și 15.000 combinezoane. E doar o primă livrare.
Marcel Vela
- Oameni buni, trebuie să înțelege cât de important e să respectăm noile reguli. Nimănui nu-i face plăcere să stea departe de cei dragi. Mai bine nu-i vedeți 14 zile, o lună, două decât să-i pierdeți pentru totdeauna. Ce trăim azi e cât se poate de serios. Dacă toți acționăm corect, evităm un posibil dezastru viitor. Împreună vom reuși și vom fi puternici.