Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, care este și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), răspunde criticilor apărute după ce tornada care s-a format marți la Drajna nu a fost anunțată prin sistemul Ro-Alert.

Așa cum ne-a obișnuit, Raed Arafat se scuză aruncând “pisica” spre alte autorități, iar aceasta într-un mod cât se poate de arogant.

”Unii au început să atace sistemul Ro-Alert de parcă sistemul Ro-Alert este un radar meteo care trebuie să avertizeze despre fenomenele meteo înainte că ele să apară. Cred că este momentul să clarificăm din nou, și cât de detaliat posibil, cum funcționează acest sistem. La nivelul fiecărui dispeceratul ISU județean, precum și la nivelul IGSU și al DSU, există terminale de activare Ro-Alert; Sistemul de alertare Ro-Alert este activat de oricare din aceste dispecerate, de către ofițerul de serviciu care alege zona în care populația trebuie să fie avertizată, în vederea înștiintării despre un fenomen sau situație periculoasă iminentă; Ca să activăm sistemul Ro-Alert, trebuie în primul rând să aflăm despre faptul că situația respectivă urmează să aibă loc sau cel puțin faptul că fenomenul este în desfășurare; Pentru cei care nu cunosc încă, DSU și IGSU NU SUNT CEI CARE INTERPRETEAZĂ DATELE METEO, acest lucru fiind realizat la nivelul ANM”, a scris Arafat, pe Facebook.

Arafat susține că alerta este emisă doar dacă echipele de intervenție sunt sesizate de către meteorologi sau de altă instituție despre un fenonem care pune viața cetățenilor în pericol:

”Sistemul Ro-Alert nu este un sistem care depistează singur fenomenele meteo sau alte situații periculoase, ci doar un sistem de alertare care se activează la nivelul unui dispecerat folosind o tehnologie care ne permite alegerea unei zone și emiterea mesajului care să ajungă concomitent și instantaneu la un număr cât mai mare de telefoane aflate în zona respectivă; Să nu uităm că mai este și aplicația DSU, care este conectată la rândul ei direct la ANM ca sursă de informare, și prin care se dau avertizări frecvente de cod galben, protocaliu sau roșu. În cazul județului Călărași s-a emis o avertizare meteo de cod portocaliu înaintea apariției <<tornadei>> și prin care populația a fost avertizată că vor fi fenomene extreme”. 

Zece case au rămas fără acoperiș, iar peste 400 de familii din județul Călărași au fost lăsate fără curent electric.

Însă fenomenul meteo neobișnuit pentru Romania a uimit pe toată lumea după ce a răsturnat un autocar plini cu pelerini, care se întorcea de la o mânăstire. 

Nu au fost persoane decedate, dar 12 oameni au primit asistență medicală la fața locului, dintre aceștia patru fiind transportați la Spitalul din Slobozia, pentru investigații suplimentare.

Județul Călărași s-a aflat sub Cod Portocaliu de viijelii.

Marți, ANM a emis două atenționări Cod Galben de ploi și vijelii pentru zilele de marți și miercuri, fiind vizate zeci de județe.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version