“Nu vom ezita să aducem în fața instanței Guvernul român dacă nu va da curs recomandărilor noastre din MCV, recomandărilor GRECO și ale Comisiei de la Veneția”!
Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a transmis luni seară la Strasbourg, la dezbaterea din Comisia LIBE, un avertisment devastator coaliției PSD+ALDE condusă de condamnatul penal Liviu Dragnea și de Călin Popescu Tăriceanu – deocamdată achitat în primă instanță -, în legătură cu modificarea Legilor Justiţiei și a Codurilor penale.
„Suntem cu toţii conştienţi că iniţiativele decise de autorităţile române începând din 2017 în privinţa reformării legilor justiţiei, a codurilor penale şi procedurile referitoare la sistemul judiciar au condus la preocupări (…) atât în România, cât şi la nivel internaţional”, a declarat Frans Timmermans, comisar UE pentru Reglementări, Relaţii Interinstituţionale, Stat de Drept şi Carta Drepturilor Fundamentale, la dezbaterea organizată pe tema situaţiei din România în Comisia Parlamentului European pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE).
„Mulţi români sunt îngrijoraţi că modificările propuse pentru aceste legi ar putea submina eforturile îndelungate în combaterea corupţiei şi în asigurarea independenţei justiţiei, iar Comisia Europeană împărtăşeşte foarte mult aceste preocupări”, a adăugat Timmermans.
El a arătat că amendamentele propuse la legile justiţiei au fost contestate de multe ori, atrăgând critici atât de la instituţii din România, cât şi din străinătate.
„Din nefericire, realitatea este că Parlamentul României nu a dat până acum semne că ar vrea să răspundă la avizele şi recomandările care au fost emise” de organisme precum GRECO (Grupul de State împotriva Corupţiei) şi Comisia de la Veneţia.
Legile justiţiei „sunt cruciale pentru capacitatea procurorilor de a investiga şi pentru ca judecătorii să poată lua decizii în dosarele de corupţie la nivel înalt”, a subliniat prim-vicepreşedintele CE.
„În acelaşi timp, au apărut reclamaţii privind abuzuri comise de Birourile procurorilor şi de serviciile de informaţii. Acestea necesită investigaţii imparţiale efectuate de autorităţile competente, dar, în primul rând, autorităţile naţionale, Parlamentul României şi instanţele trebuie să supravegheze activităţile serviciilor de informaţii”, a continuat Timmermans.
„Pentru a putea evalua în totalitate impactul reformelor din domeniul justiţiei, cerem clarificari suplimentare despre modul în care elementele specifice ale acestor legi ar trebui interpretate”, a subliniat Timmermans.
În concluzie, independenţa justiţiei şi capacitatea acesteia de a combate corupţia sunt elemente esenţiale în evaluarea României în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).
„Am observat progrese în trecut, uneori progrese spectaculoase, dar acum există riscul real ca lucrurile să se îndrepte înapoi într-un mod care ar avea efecte negative nu doar nu doar asupra democraţiei din România, ci şi pentru locul pe care România şi l-a construit ca stat membru în ultimii ani. Comisia Europeană le-a cerut în mod repetat autorităţilor române să regândească modul de acţiune şi să construiască un consens larg asupra direcţiei înainte. Astăzi, vreau să repet acest apel (…)”, a insistat Timmermans.
„Aş reitera că reprezentanţii Comisiei Europene sunt pregătiţi de fiecare dată să coopereze şi să ofere susţinere României în acest proces (…). Sper că acest dialog va continua. Dar nu pot ascunde faptul că ultimele evenimente reprezintă o sursă de procupări din ce în ce mai mari”, a subliniat oficialul UE.
„Situaţia din România s-a deteriorat”
„Situaţia din România s-a deteriorat. Trebuie să fiţi siguri că toate evenuimentele vor fi evaluate în totalitate şi vor fi reflectate în raportul MCV. După cum am subliniat în mod repetat, un pas înapoi ar fi o dezamăgire majoră pentru numeroşii prieteni ai României, dar, cel mai mult, pentru cetăţenii României. Au fost înregistrate progrese, dar încă nu sunt ireversibile. Dimpotrivă, cele mai recente evenimente pun sub semnul întrebării aceste progrese, cu riscul subminării obiectivului nostru comun de a avea în România o situaţie constant pozitivă. (…) Ar fi o tragedie ca în ultimul kilometru al maratonului aţi începe să mergeţi înapoi. Asta este ceea ce mă îngrijorează”, a spus Timmermans, exprimând speranţa că dialogul cu autorităţile de la Bucureşti va produce rezultate pozitive.
“CCR l-a obligat pe preşedinte, care iniţial s-a opus, să o demită pe Kovesi”
„În ceea ce priveşte demiterea şefei DNA şi în ceea ce priveşte numirea procurorului general, decizia finală în cazul demiterii şefei DNA aparţine preşedintelui. CCR l-a obligat în acest caz pe preşedinte, care iniţial s-a opus, să fie de acord cu această demitere. Drept urmare şefa DNA a fost demisă”, a declarat Frans Timmermans.
„Aş vrea să amintesc că activitatea DNA a fost unul dintre motivele principale pentru care raportul din ianuarie 2017 din MCV a fost unul mai degrabă pozitiv. Procedurile robuste pentrui numirea şi demiterea procurorilor au făcut întotdeauna parte din recomandările noastre. Întotdeauna am solicitat autorităţilor române să facă apel la recomandările Comisiei de la Veneţia pe acest subiect. Este unul dintre elementele din MCV care nu au fost implementate. Procedura de evaluare lansată de curând în ceea ce priveşte procurorul general ridică întrebări similare şi îngrijorătoare”, a adăugat el.
Iată și ce au declarat ceilalți europarlamentari la dezbatere, într-o selecție făcută de G4Media:
Monica Macovei:
- independența presei este în mare pericol. Dragnea a dat indicații pentru măsuri legislative care să îngrădească independența presei
- despre violențe: așteptăm să meargă investigațiile până sus, la cei care au dat ordinul de intervenție (este întreruptă de vociferări din sală)
Maria Grapini:
- Comisia Europeană, Comisia de la Veneția, GRECO au discutat și cu membrii Curții Constituționale din România? Toni Greblă a fost închis și apoi s-a dovedit că era nevinovat
- să ne explicați de ce considerați că România nu respectă statul de drept? Există vreo lege care să nu fi trecut de Curtea Constituțională și să fie în vigoare?
- Fostul președinte CCR Augustin Zegrean a reclamat presiuni asupra Curții
Emilian Pavel (PSD):
- În toate rapoartele MCV din ultimii 11 ani nu a apărut nici măcar un abuz, precum cel semnalat de fostul președinte al CCR Augustin Zegrean
- vă rog să implementați la dvs în țară recomandările pe care le faceți, să lăsați serviciile secrete să supravegheze
- haideți să vedem dacă nu cumva mita vine din statele membre vechi înspre cele noi. Să fie condamnați și cei care dau mita
Traian Ungureanu:
- ar trebui insistat asupra episodului tragic din 10 august: zeci de mii de oameni au fost umiliți, degradați de un Guvern care nu a putut respecta regulile minime de decență
- în zilele următoare oamenii au fost acuzați de lovitură de stat, de consum de droguri
- ar fi mai cinstit să nu facem confuzia între guvernul PSD al României și România
Renate Weber:
- serviciile de informații au acționat prin intermediul unor protocoale secrete care au fost făcute publice abia în ultimele luni
- din 30.000 de cereri de interceptări adresate instanțelor, numai 3 au fost respinse. Mai există țări în UE cu o asemenea situație?
- cum v-ați simți dacă ați afla că ați fost supravegheat vreme de 8 ani?
Gabriela Zoană:
- sunt îngrozită că anumiți români își denigrează propria țară
- 565 de protocoale secrete de SRI cu instituții ale statului, 6 milioane de români interceptați în dormitor, în baie, chiar în cămară, 2.193 de judecători și peste 1.000 de procurori au deschise dosare penale
- ați spus că ați fost șocat de imaginile cu protestatarii care încercau să intre în Guvernul României, dar de imaginile cu intervențiile jandarmilor din alte țări nu sunteți șocat?
Victor Boștinaru:
- să vorbim despre fapte și despre legislația din România: protestul din 10 august a fost neautorizat, ilegal și cu violență. Unui jandarm i s-a furat pistolul
- știți că foștii șefi ai Parchetului de la Ploiești sunt anchetați pentru represiune nedreaptă, falsificare de probe și plantare de probe
- sunteți la curent că președintele Senatului a fost ascultat 7 ani zi și noapte precum teroriștii și traficanții?
- nu înțelegeți că acest sistem represiv s-a construit fie neglijenței, fie timidității Comisiei Europene?