Mesaj: “Muți de uimire”!
Dana Gîrbovan, președintele UNJR și judecător la Curtea de Apel Cluj, a fost umilită, luni, de colegii ei de la această instituție, care au ieșit în fața sediului și au protestat împotriva modificării legilor Justiției, unele cerute chiar de ea în Comisia parlamentară specială condusă de Florin Iordache (PSD), autorul scandaloasei OUG 13.
Dana Gîrbovan se laudă că este președintele Uniunii Judecătorilor din România (UNJR), asociație care cuprinde însă doar 40 de membri – și în niciun caz pe cei ieșiți să protesteze luni în toată țara.
Judecători și procurori din toată țara au protestat luni, între orele 12.00 și 13.00, ieșind cu roba în mână timp de un sfert de oră în fața instituțiilor unde lucrează.
Mesajul lor a fost clar: “Magistrații sunt muți de uimire” împotriva modificărilor aprobate deja de Camera Deputaților în Legile Justiției (nr. 303 privind Statutul magistraților, nr. 304 privond organizarea judecătorească și nr. 317 privind CSM) și a celor preconizate să mutileze Codurile penale.
În fața Curții de Apel Cluj a venit și procurorul-șef al DNA Cluj.
Judecătorul Cristi Danileț, de la Curtea de apel Cluj, a participat la protest și a declarat:
““Toți magistrații din țară sunt siderați de modul în care s-au desfășurat dezbaterile din Parlament cu privire la Legile Justiției – și mai ales de propunerile de modificări ale Codului penal și Codului de procedură penală, săptămâna trecută.
Am decis, la nivelul întregii țări, să adoptăm o formă de protest ca un avertismend la adresa clasei politice referitor la modul în care a ales să trateze puterea judecătorească și pe procurorii din România.
Colegii de la Cluj au decis ca timp de un sfert de oră să tacă, transmițând mesajul că sunt muți de uimire.
Practic, nu suntem de acord cu modificările la legile Justiției și lucrul acesta l-am exprimat în mod repetat toți judecătorii și toți procurorii de la nivelul Curții de Apel Cluj.
Toți procurorii și toți judecătorii din întreaga țară am transmis CSM-ului, iar CSM a avizat negativ proiectele de modificare a Legilor Justiției.
Din perspectiva noastră, aceste propuneri sunt defecte și ele nu trebuie aprobate. Ceea ce ne-au siderat însă în mod absolut sunt propunerile de săptămâna trecută cu privire la Codul penal și Codul de procedură penală.
Este, practic, o luptă împotriva anticorupției, care va avea un efect devastator asupra cauzelor penale ordinare. Sunt colegi procurori care nu vor mai putea instrumenta cauzele penale, pentru că li se iau instrumentele prin care pot să o facă.
Și, practic, siguranța cetățeanului este pusă în pericol, iar cetățeanul onest va avea de suferit”.
Danileț a precizat câteva dintre modificările vizate de parlamentari: