Bogdan Stan, șeful ANAF, spune că atunci când a comandat controlul a avut “suspiciuni rezonabile” rezultate în urma unei „analize de risc”, că la RISE Project se comite o evaziune fiscală! O acuzație extrem de gravă, care trebuie dovedită de Stan; dacă nu, Stan să părăsească șefia ANAF!
Joi după-amiază, în timp ce jurnaliștii lucrau la definitivarea/publicarea unei anchete pe site-ul RISE Project, redacția le-a fost vizitată în mod inopinat de doi inspectori de la Direcția Antifraudă din cadrul ANAF. Greu de crezut că a fost o coincidență, atât timp cât subiectul anchetei era un raport al DGPI – celebrul serviciu secret al MAI, cunoscut drept „Doi şi-un sfert” (nume deținut în timpul perioadei ceaușiste), despre Tel Drum, adică despre Liviu Dragnea!
Imediat, pe pagina de Facebook al Rise Project a apărut următorul mesaj: ”Tocmai am fost vizitaţi la redacţie de inspecţia Antifraudă de la ANAF, control inopinat. Florin Tunaru, vicepreşedinte ANAF, a fost trezorierul PSD Teleorman şi asociat în Fundaţia pentru Politici Social Democrate cu Liviu Dragnea. Publicăm curând articolul “Serviciul lor secret”.
Dragnea face pe niznaiul
La puțin timp, cei de la Rije Project u anunțat că l-au contactat pe Liviu dragnea și au avut cu el următoarea conversație:
După incident, Liviu Dragnea a transmis presei că nu are nicio implicare în acest control, că e indignat, că are sentimentul că se încearcă compromiterea lui şi că le cere ministrului Finanţelor, Ionuț Mișa, și şefului ANAF, Bogdan Stan, să explice public de ce au demarat acest control la redația Rise Project.
Șeful ANAF invocă o “analiză de risc”
După reacția lui Dragnea a venit și comunicatul președintele ANAF, Bogdan Stan:
„Din primele informaţii puse la dispoziţie de conducerea DGAF (Direcția Generală Antifraudă, n.r.) rezultă că inspecţia desfăşurată la sediul Rise Project a avut loc în urmă unei analize de risc efectuată de către DGAF.”
Bogdan Stan a mai precizat:
“Această analiză de risc a fost făcută că urmare a unei sesizări depuse la sediul DGAF Bucureşti. Precizăm că în fiecare zi DGAF desfăşoară sute de controale, bazate pe analize interne minuţioase, care nu au legătură cu conţinutul editorial al unor publicaţii.”
Ce este analiza de risc
Pentru cunoscători – dar nu numai:
“Analiza de risc” este o metodă analitică bazată pe statistică și rapoarte financiar/bancare prin baza cărora se poate descoperi “din birou” dacă firmele implicate într-un lanț economic emit facturi false, se sustrag de la plata taxelor și impozitelor prin “export” de fonduri și cheltuieli fictive, întârzieri repetate la plata taxelor și impozitelor, înregistrează an de an cheltuieli mai mari decât veniturile – dar societățile falimentare continuă să fie “ținute în viață” nerezonabil financiar și social de patronat etc.
Practic, Bogdan Stan, șeful ANAF, ne spune că atunci când a comandat controlul a avut “suspiciuni rezonabile” rezultate în urma unei „analize de risc”, potrivit cărora la RISE Project se comit faptele enumerate mai sus și pe care le putem simplifica prin sintagma „evaziune fiscală”! Este o acuzație extrem de gravă, care trebuie dovedită de Stan. Dacă nu, Stan să părăsească șefia ANAF.
P.S. Deoarece o “analiză de risc” NU se face “pe genunchi” (în 24 de ore) și dacă este să-l credem pe Stan că a comandat controlul în urma unei “analize de risc”, rezultă că RISE Project este un subiect de control ANAF de mult timp – cel puțin de câteva luni!
RISE Project: “O grupare organizată a preluat ostil serviciul secret care a monitorizat-o”
Investigația RISE Project a fost publicată joi, cu ceva întârziere. Aceasta a fost realizată pe baza unui raport secret al fostei „Doi și-un sfert”, actuala Direcție Generală de Protecție Internă (DGPI), care scoate la iveală legăturile clare dintre Liviu Dragnea și Tel Drum. Raportul se află acum în arhiva DGPI.
Iată mesajul postat pe Facebook de jurnaliștii de la Rije Project
“O grupare organizată a preluat ostil serviciul secret care a monitorizat-o.
Serviciul este cel mai controversat din istoria României.
Gruparea conduce țara.
Regretăm publicarea articolului cu întârziere, am avut evenimente la redacție.
Vă mulțumim că ne urmăriți!”.