Episodul 7 din Armaghedonul CEC Bank. Fiind numiți politic, Mavrodin, Neacșu, Popa și Iovu pot fi schimbați oricând de ministrul Florin Cîțu.
Conducerea CEC neagă toate acuzațiile, dar NU și documentele ce poartă semnătura Lucicăi Popa! E un mic pas spre adevăr făcut de Neacșu!
În cazul în care directorul general Neacșu se ambiționează să nu răspundă PUNCTUAL la întrebările legitime adresate de SECUNDA, îl vom acționa în Justiție, conform Articolelor 6,7, 39 și 49 din Legea 544/2001.
Mavrodin, Neacșu, Popa, Iovu, Nae, Mihai și Huțanu – tupeu de bugetari ajunși milionari numai pe bani publici!
Pentru a nu fi acuzați de lipsă de corectitudine, de când am început să documentăm ancheta jurnalistică “Armaghedonul CEC” am trimis către banca de stat și către patronul său, Ministerul Finanțelor, mai multe adrese, cu mai multe seturi de întrebări.
Astăzi vă prezentăm corespondența purtată de SECUNDA cu ministrul Cîțu și șefimea CEC!
Conform Legii 544/2001 – Legea Transparenței, SECUNDA ar fi trebuit să primească răspunsuri în câteva zile, la toate întrebările, pentru că ele nu se referă la secretul profesional și nu necesită o muncă laborioasă.
Nici chiar atunci când am solicitat informații despre salariul șefilor CEC Bank.
După cum am demonstrat în Episodul 6 – DOCUMENTE LEGALE depuse și semnate de POPA –, șefii CEC au OBLIGAȚIA să-și facă publice veniturile încasate de la banca de stat. Pentru că vorbim de bani publici.
Dacă ministrul Cîțu a înțeles să respecte legea, directorul general al CEC, Bogdan Neacșu, a ales să o încalce grosolan, deși se laudă peste tot: „Țin foarte mult la respectarea legilor!”.
Pentru cei care încă nu știu cu ce se ocupă SECUNDA, îi invităm să citească:
Legea 51/1991. Importanța procurorului general în DREPTUL SRI de a încălca Drepturile Fundamentale ale Omului
VIDEO! OMV Petrom – Schema Densităților Falsificate
Să vedem ce spune Legea 544/2001
Iată cum Bogdan Neacșu a încălcat legea pentru a apăra anumiți angajați ai CEC care fac parte dintr-un grup organizat, pentru a nu-și asuma anumite date care nu fac cinste unor înalți șefi din bancă dar și pentru a se proteja în cazul unui dosar penal!
Conform Articolelor 6 și 39 din Legea 544/2001, jurnaliștii au dreptul să adreseze întrebări instituțiilor de stat sau întreprinderilor în care statul are acțiuni.
În cazul relatat de noi: CEC este deținută 100% de stat, prin Ministerul de Finanțe.
Iar conform Articolului 7, șefii instituțiilor au OBLIGAȚIA să răspundă, folosindu-se de FORMULARUL din Anexa 7, la întrebări care nu încalcă secretul profesional.
În fine, dacă refuză să răspundă la întrebări, jurnaliștii au DREPTUL, conform Articolului 49, să-l dea în judecată pe șeful instituției pentru a obține informațiile solicitate legal.
Anunțăm public că, dacă directorul general al CEC, Bogdan Neacșu, nu intră în legalitate și nu ne răspunde punctual la toate întrebările pe care i le-am adresat, îl vom acționa în Justiție pentru a primi răspunsurile – care vor demonstra corupția din CEC, cel puțin în cazul semnalat de noi, referitor la Popa-Nae-Mihai-Vartolomei!
Considerându-se mai presus de lege, director general al CEC, Bogdan Neacșu, a ales să încalce prevederea Articolelor 7 și 39 din Legea 554/2001.
În loc să remită cotidianului online SECUNDA un răspuns legal prin intermediul formularului din Anexa 7, Neacșu a ales să o pună pe purtătoarea de cuvânt să trimită un E-mail în care să NU răspundă la întrebări, ci să facă doar acuzații și amenințări la adresa noastră printr-un comunicat de presă.
Iată FORMULARUL pe care trebuie să-l trimită OBLIGATORIU directorul general Neacșu:
După cum lesne se observă, Neacșu este OBLIGAT să răspundă la întrebări. Iar în anumite cazuri, trebuie să explice de ce întârzie răspunsul sau de ce nu poate răspunde la unele întrebări – cu argumente legale.
Dar dacă vă întrebați de ce legiuitorul a prevăzut ca răspunsurile să aibă o anumită formă, avem o explicație pur legală:
În momentul în care șeful de unitate – cazul nostru, Bogdan Neacșu – a semnat și trimis un răspuns respectând Modelul din Anexa 7 își ASUMĂ toate datele și răspunde PENAL pentru eventualele informații false.
În schimb, punând-o pe purtătoarea de cuvânt să trimită un răspuns neformulat legal – un comunicat de presă -, Neacșu poate oricând să spună că NU el a dispus acel răspuns și NU el l-a semnat.
Și, pe cale de consecință, nu poate fi acuzat penal că a mințit într-un răspuns.
Istoria recentă a României are destule exemple de șefi de instituții care au fost lași: ca să scape basma curată, au dat vina pe purtătorii de cuvânt pentru răspunsurile oferite presei.
În cazul nostru, situația este și mai gravă pentru directorul general executiv Neacșu. Pentru că ministrul Florin Cîțu l-a obligat prin două ordine să ne răspundă la întrebări. Neacșu a ales să nu respecte ordinul legal dat de patronul său, ministrul Cîțu.
Ba, mai mult, a preferat să dea fuga la ziarul Adevărul și, într-un interviu din 29 ianuarie – noi tocmai publicasem Episodul 4 din Armaghedon CEC -, Neacșu a denaturat adevărul, a prezentat date incomplete și ne-a acuzat voalat că noi avem o țintă secretă.
Îi anunțăm pe această cale pe Mavrodin, Neacșu, Popa și Iovu că avem un singur motiv LEGAL, așa cum ne OBLIGĂ Articolul 31, alineatul 4 din Constituție: scoaterea la lumină a infracțiunilor comise de către cei care administrează banul public, de către corupția instaurată în CEC de Popa, Nae, Vartolomei – cazul nostru, creditul Banat Real Estate. Și de eliminarea celor corupți din CEC. ATÂT!
Întrebările SECUNDA și răspunsurile ilegale trimise de Neacșu și cele legale trimise de Cîțu
Pentru a nu fi acuzați că am încălcat dreptul la un punct de vedere, am trimis în data de 20 ianuarie adrese către ministrul Cîțu și către Mavrodin, președintele neexecutiv CEC.
Iată adresa SECUNDA din data de 20 ianuarie 2020, către ministrul de Finanțe, Florin Cîțu:
Și răspunsul primit, în data de 31 ianuarie 2020 de la Ministerul de Finanțe – observați că respectă Modelul din Anexa 7:
Iată adresa SECUNDA, din data de 20 ianuarie 2020, către președintele neexecutiv CEC Mavrodin:
Am primit un răspuns neoficial de la CEC – un comunicat de presă -, în care eram acuzați că publicăm minciuni. Mavrodin și Neacșu se refereau la cele scrise sub anonimat de angajații CEC și publicate de SECUNDA la rubrica Bursa Zvonurilor.
Iată comunicatul de presă primit de la CEC, în data de 20 ianuarie 2020, la doar câteva ore după ce noi am trimis adresa – observați că NU respectă Modelul din Anexa 7 și nu este semnat de Bogdan Neacșu:
În data de 26 ianuarie, am solcitat de la CEC răspuns la câteva întrebări legate de creditul de circa 15 milioane de lei solicitat de societatea Banat Real Estate, deținută de primarul Reșiței Ioan Popa și de afaceristul Romeo Dunca.
Iată adresa SECUNDA către președintele nexecutiv al CEC, Mavrodin:
Și iată adresa SECUNDA către primarul Reșiței, Ioan Popa, unul dintre patronii companiei Banat Real Estate:
NU am primit răspunsuri punctuale de la primarul Popa sau de la șefii CEC nici până la data publicării acestui Episod 7. În schimb, în 29 ianuarie, directorul general al CEC s-a băgat în seamă la Adevărul – cu un interviu grotesc și gol de conținut!
În data de 30 ianuarie am trimis alte adrese la Minsterul de Finanțe și la CEC – cabinetul lui Neacșu. Iată adresa SECUNDA către ministrul Cîțu:
Și răspunsul primit de la Ministerul de Finanțe, în data de 3 februarie 2020 – observați că respectă Modelul din Anexa 7:
Iată adresa SECUNDA către directorul general al CEC, Bogdan Neacșu, din data de 30 ianuarie 2020:
Din nou am primit un răspuns neoficial de la CEC – comunicat de presă -, în care eram acuzați că publicăm minciuni.
Iată comunicatul de presă primit de la CEC, în data de 3 februarie 2020 – observați că iarăși NU respectă Modelul din Anexa 7 și nu este semnat de Bogdan Neacșu:
Așadar, prin intermediul purtătorului de cuvânt, ni se spune că “… activitatea in cadrul CEC Bank se desfasoara in deplina conformitate cu legislatia…”. Păi tocmai am arătat mai sus că Neacșu încalcă grosolan Legea 544!
Apoi, CEC recunoaște că are probleme de corupție și hărțuire: “…In unele cazuri, plangerile se dovedesc a fi nefundamentate, iar in cazurile in care se constata abateri disciplinare se iau masurile corespunzatoare …”!
Iar în finalul comunicatului de presă, purtătorului de cuvânt CEC să spună că “…la nivelul Bancii, nu au fost probate elemente care sa confirme acuzatii de coruptie si/sau hartuire sexuala la adresa persoanelor indicate in articolele SecundaTV”. (Nu mai vorbim despre amenințările lansate la final!)
Din lectura întrebărilor SECUNDA și a răspunsurilor primite de la MF și de la CEC rezultă câteva idei clare:
- SECUNDA nu a atentat la integritatea și demnitatea CEC Bank. Din contră! Cei care o conduc fac praf imaginea și istoria de 155 de ani a instituției.
- Ministrul Cîțu poate să schimbe toți membri din CA și CD – adică pe Mavrodin, Neacșu, Popa și Iovu;
- Ministrul Cîțu a dat ordin ca Neacșu să ne răspundă punctual la întrebări;
- Neacșu, secondat de Mavrodin, Popa și Iovu, refuză să respecte Legea 544 și NU răspunde la câteva întrebări legitime adresate de SECUNDA.
- Neacșu se comportă ca un fals director general și refuză să semneze un răspuns – deși tot el ne spune cât de mult ține la renumele CEC Bank.
APROPO! Câți bani publici s-au folosit pentru a plasa publicitate “CEC 155 de ani” în televiziunile de știri – Realitatea, Antena 3, Digi 24, România TV și B1tv – de NU suflă o vorbă despre dezvăluirile din SECUNDA?
P.S. Pentru a exemplifica Anexa 7 corect complectată, semnată și transmisă prin E-mail, vă oferim un răspuns primit de la CNA – care respectă Legea 544/2001:
VA URMA
Până atunci, vă invităm să citiți…