La aproape doi ani de la începerea urmăririi penale a 9 foști miniștri în Dosarul Microsoft, procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, anunță că ancheta nu este gata. Condamnarea pe am văzut-o cu toții acum 3 săptămâni este un dosar disjuns, iar Dorin Cocoș, Gheorghe Ştefan – Pinalti, Nicolae Dumitru – Niro și fostul ministru Gabriel Sandu sunt victime colaterale.

kovesi
Laura Codruţa Kovesi

“În dosar se continuă cercetările. În primă fază au fost trimiși în judecată o parte dintre inculpați pentru fapte de trafic de influență, luare, dare de mită. S-a disjuns dosarul cu privire la infracțiunea de spălare de bani, inclusiv față de persoane care au fost cercetate în faza inițială. Apoi, alte persoane, și mă refer în special la cei care au avut calitate de foști miniștri, (…) sunt cercetate și învinuite pentru comiterea unor infracțiuni de abuz în serviciu”, a declarat Kovesi duminică , la Pro TV.

”Pentru dovedirea acestei infracțiuni este necesar să stabilim cu exactitate prejudiciul, pentru a putea să și recuperăm, mă refer la prejudiciul cauzat în dauna statului. În acest sens, au fost dispuse niște rapoarte de constatare financiară, se fac niște analize financiare, (…) se administrează în paralel și anumite probe propuse de persoanele care sunt investigate în acest dosar”, a precizat ea.

Dorin Cocos, personaj principal in Dosarul Microsoft
Dorin Cocoş
Stagnare

În 26 septembrie 2014, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) cerea încuviinţarea începerii urmăririi penale împotriva a 9 foşti miniştri, acuzaţi de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani în dosarul licenţelor Microsoft. Era vorba despre Ecaterina Andronescu, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Valerian Vreme, Şerban Mihăilescu (Miki Șpagă), Dan Nica, Adriana Ţicău şi Gabriel Sandu.

Dacă cel mai greu părea de obținut ok-ul Senatului pentru începerea urmăririi penale a Ecaterinei Androneascu ne-am înșelat cu toții: Dan Nica, europarlamentar PSD, este cel mai protejat; Parlamentul European nu a dat nici până acum aviz pentru începerea urmăririi penale a acestuia.

E drept că Andronescu a fost lăsată de colegi fără imunitate la doar 3 zile de la pierderea alegerilor prezidențiale de către Victor Ponta, când toată lumea credea că nu vor mai fi blocate în Parlament cererile DNA. Despre circul din Senat puteți citi AICI. La pachet cu ea a primit aviz pentru a fi anchetat Şerban Mihăilescu, supranumit Miki Șpagă – lesne de înțeles de ce.

bill-gates-money
Bill Gates, universal şi în escrocherie
Condamnări infime pentru Cocoș, Pinalti, Niro și Sandu

Referindu-se la condamnările minore din acest dosar disjuns din marele Dosar Microsoft, Laura Codruța Kovesi s-a grăbit să arate că DNA va contesta sentința instanței de fond.

“Am făcut o analiză împreună cu colegii care au participat în ședința de judecată, cu colegii care au lucrat în acest dosar. S-a decis la nivelul DNA să atacăm această decizie a judecătorilor. Motivele de apel vor viza atât latura penală, ceea ce include și chestiunea privind pedepsele, dar și latura civilă a cauzei, ceea ce include modalitatea de confiscare și anumite dispoziții legale care s-au aplicat”, a explicat Kovesi.

În 24 martie a.c., Completul de 3 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție i-a condamnat la pedepse infime pe cei 4 inculpați:

  • 1 an și 6 luni cu suspendare – omul de afaceri Nicolae Dumitru zis Nicu Niro
  • 2 ani cu executare – fostul ministru Gabriel Sandu
  • 2 ani cu executare – omul de afaceri Dorin Cocoș
  • 3 ani cu executare – fostul primar al municipiului Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan – zis Pinalti.

În cazul lui Nicu Niro, instanța a dispus un termen de supraveghere de 3 ani, acesta fiind obligat să presteze muncă neremunerată în folosul comunității pe o durată de 90 de zile în cadrul Administrației Domeniului Public (ADP) Sector 2. De asemenea, judecătorii au decis încetarea măsurii controlului judiciar.

Cocoș, Sandu și Pinalti au stat în arest preventiv și arest la domiciliu aproximativ 8 luni, care le-au fost scăzute din pedeapsă. Totodată, instanța le0a interzis exercitarea unor drepturi civile pe o perioadă de 2 ani, după executarea închisorii.

sursa foto jurnalul.ro
Cocoş, Sandu, “Niro” Dumitru şi “Pinalti” Gheorghe
Confiscări de râsul curcilor

Cât privește confiscările pentru prejudiciul adus, judecătorii au dispus următoarelor sume:

  • 1 milion de euro de la Dumitru Nicolae;
  • 2.196.035 euro de la Gabriel Sandu;
  • 3.700.000 euro de la Dorin Cocoș;
  • 3.996.360 euro de la Ștefan Gheorghe.

Totodată, a fost menținut sechestrul asigurator pe bunurile inculpaților.

Culmea este că la data la care a fost reținut și arestat Nicu Niro (27 octombrie 2014 reținut, 28 octombrie arestat), procurorii DNA l-au acuzat că a cerut şi primit, prin firma sa, 7,65 milioane de dolari de la Fujitsu Siemens Computers, pentru a interveni la foştii miniştri PSD Şerban Mihăilescu şi Dan Nica în contractul licenţelor Microsoft.

La rândul lui, Dorin Cocoş a fost acuzat că a cerut 17,5 milioane de euro, din care 9 milioane pentru el, 4 milioane pentru Pinalti și 2,7 milioane plus alte 1,8 milioane pentru Sandu. Cocoș și Pinalti au fost arestați și ei preventiv în 28 octombrie 2014.

La proces însă, procurorii DNA le-au imputat acestor inculpați sume infinit mai mici – exact cele confiscate de judecători -, semn că fie nu au avut probe concludente – deși inculpații au recunoscut că au luat șpagă sume mult mai mari – fie s-au înțeles cu ei asupra unor denunțuri pe care aceștia le-au făcut în sprijinirea unor anchete sau în deschiderea altora noi.

Claudiu Florica
Claudiu Florică
Denunțătorii Pescariu, Stan și Florică, liberi și lăsați cu banii

Dosarul a fost trimis în judecată de DNA în 24 martie 2015, cu denunțătorii exonerați de orice vină. Potrivit rechizitoriului, procurorii DNA au clasat acuzațiile de dare de mită şi cumpărare de influenţă pentru care au fost iniţial cercetaţi Dinu Pescariu, Dragoş Stan și Claudiu Florică.

În rechizitoriu se arată că cei 3 au fost martori denunţători şi le-au spus procurorilor încă de la începutul anchetei faptele pe care le-au comis în trecut.

Kovesi a afirmat tot timpul că dosarul Microsoft (și apoi EADS) a fost instrumentat pe baza denunțurilor celor trei, care au venit singuri și le-au depus în anul 2014, fără a fi vreo clipă anchetați înainte.

kovesi basescu
Traian Băsescu şi Codruţa Kovesi
Băsescu știe altceva

Fostul președinte Traian Băsescu s-a declarat indignat de faptul că cei trei au fost lăsați în libertate de DNA, cu tot cu banii pe care i-au luat șpagă. ”Mafiotul denunţător este astăzi regele DNA. Când i se pare că este în dificultate, el alege să se spovedească, la înţelegere cu procurorul. Procurorul vrea DOAR să audă un nume de politician. Iar mafiotul i-l livrează, adevărat sau nu, pentru că astfel rămâne liber şi cu banii furaţi, ba chiar fără nicio acuzaţie.( vezi mafioţi turnători notorii: Dinu Pescariu, Claudiu Florică, Dragoş Dobrescu), scria Băsescu pe Facebook după condamnarea celor patru din dosarul disjuns Microsoft.

El acuza că ”mafiotul are în continuare vilă la Monaco, avion privat, face vacanţe de sute de mii de euro şi are sute de milioane în conturi” – referindu-se clar la Pescariu.

Însă o informație dată de Băsescu la B1TV este mult mai importantă și răstoarnă întreaga judecată a DNA: ”Cum spui că denunțul este din 2014, când eu știu despre fraude din 2012? Ceva e în neregulă…”, a spus fostul șef al statului.

Referindu-se și la dosarul EADS, Băsescu a adăugat: ”De ce nu mai merge acest dosar nu știu, dar Dinu Pescariu și Claudiu Florică, lăsați liberi, de ce i-au lăsat și cu banii? Care e responsabilitatea procurorului atunci când i-a lăsat și cu libertatea, și cu banii?”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version