O cronologie interesantă: CGMB a votat cumpărarea ELCEN din banii bucureștenilor a doua zi după învestirea Guvernului Tudose. Primarul general Gabriela Firea l-a convocat pe ministrul Energiei, Toma Petcu (ALDE), seara târziu, imediat după ceremonia de depunere a jurământului la Cotroceni!
Deși este o problemă extrem de gravă, vă invităm să observați o situație stranie: nicio televiziune de știri importantă – Antena 3, Digi 24, România TV, RTV, Realitatea TV și B1TV – NU suflă o vorbă despre ce se ascunde în spatele ingineriei financiare “ELCEN & RADET: Tunul lui Firea”.
Motivul îl găsiți în ABUNDENȚA de publicitate – peste 1,5 milioane de euro pe an “investiți” de Apa Nova în PUBLICITATE fără sens. Apa Nova este deținută de concernul francez VEOLIA!
O practică folosită de francezi și în perioada 2012 – 2015 și întreruptă de DNA în 2015. Dar după ce a trecut tăvălugul, Apa Nova și-a reluat obiceiul de a oferi publicitate televiziunilor amintite care se laudă că apără sănătatea și bugetul românilor. Dar nu și când vine vorba de VEOLIA!
De ce oare oferă publicitate televiziunilor de știri Apa Nova atât timp cât nu are concurență în domeniul său?! Păi nu dă de la francezi, dă din facturile cu tarifele umflate plătite de bucureștenii pe care acum îi păstorește Firea!
Todose vrea să se “acopere” cu Parlamentul
În aceste zile furtunoase, premierul Mihai Tudose îi cere lui Liviu Dragnea, șeful său de partid și președintele Camerei Deputaților, convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru a aproba abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe de urgență (OUG), iar printr-un astfel de act normativ el să treacă ELCEN în subordinea Primăriei Capitalei, așa cum vrea primarul Capitalei, Gabriela Firea.
Adevăratul scop al ingineriei financiare
Ce se ascunde în spatele aceste afaceri colosale cu iz penal? O fraudă fiscală de circa 700 de milioane de euro din banul public.
În rezumat, situația reală din teren este următoarea:
- RADET are datorii de peste 860 de milioane de euro la ELCEN;
- ELCEN are datorii de sute de milioane de euro către furnizorii săi;
- Prin fuziunea dintre RADET și ELCEN – cumpărare sau uniune – se șterg datoriile RADET către ELCEN;
- Astfel, RADET & ELCEN va deveni o companie curată financiar, o “fată mare” numai bună de măritat cu o multinațională varană;
- Multinaționala agreată de fostul primar al Capitalei, infractorul Sorin Oprescu, pare a fi agreată și de Firea. Este vorba despre compania franceză VEOLIA, prin divizia DALKIA.
N.B. În perioada escrocului primar Oprescu s-a contruit următoarea inginerie financiară – o metodă pantentată în România de “fratele” George Păunescu:
- ELCEN să fie spartă în două societăți;
- O societate să rămână în posesia statului și să fie compusă dintr-o centrală falimentară care să PREIA TOATE datoriile RADET către ELCEN – circa 860 milioane de euro!
- O altă societate să fie compusă din celelalte centrale termice reabilitate, față de care RADET să NU mai aibă nicio datorie. Acestă societate să se unească cu RADET;
- Astfel, noua companie RADET & ELCEN să fie curățată de datorii și să treacă în proprietatea Primăriei Capitalei printr-o hotărâre de guvern.
- Ultimul pas ce urma să fie pus în practică de clica lui Oprescu împreună cu un oarecare cetățean româno-elvețian Ovidiu Semenescu – omul VEOLIEI în România – era ca “fata mare” să fie dusă la altar de Primarul Capitalei și să fie “măritată” cu DALKIA, adusă la starea civilă de multinaționala franceză VEOLIA cu o “dotă” ridicolă: 50 de milioane de euro!
După cum lesne observați, în această inginerie financiară sunt implicate instituții importante ale statului: Primăria Capitalei – prin Firea, Guvernul – prin premierul Tudose și ministrul Petcu, iar Parlamentul – prin președinții celor două Camere – Dragnea și Tăriceanu.
Așteptăm cu nerăbdare intervenția președitelui Iohannis pentru stoparea viitoarei fraude “ELCEN & RADET: Tunul lui Firea” – dacă nu cumva președintele Franței, Macron, l-a sfătuit să-și pună ochelari de cal!
Atenție! Un număr mic de asociații de proprietari are datorii la RADET, așa că pică scuza Gabrielei Firea că bucureștenii, în covârșitoarea lor majoritate, nu își achită datoriile către RADET și de aceea este necesară tranzacția propusă de protejata binomului Voiculescu & Pandele!
VEOLIA are probleme și cu justiția Americană
Pentru necunoscători, precizăm că VEOLIA este și proprietara companiei Apa Nova – societate anchetată de DNA pentru diferite fraude fiscale și practici specifice serviciilor secrete. Kovesi a pornit ancheta în octombrie 2015.
În 2015, procurorii DNA au descoperit cu uimire – dar după ce semnalasem ca director al cotidianului PUTEREA faptele ilegale comise de directorii francezi Bruno Roche și Laurent Lalaque care m-au târât prin tribunale pentru a mă hărțui și a mă determina să nu mai permit publicarea anchetelor jurnalistice realizate de colegii mei – că Apa Nova se ocupă și cu evaziune fiscală, spălare de bani, mită, cumpărare de influenţă şi interceptări ilegale.
Din nefericire pentru bucureșteni, doamna Kovesi a suflat praf peste dosarul penal Apa Nova, după ce în iunie 2016 a primit, cu “ochii în lacrimi”, din partea Ambasadorului Franței la București, Francois Saint-Paul, Ordinului Legiunii de Onoare. Sau a fost doar o altă coincidență?!
Și ca să încheiem capitolul VEOLIA = Apa Nova & DALKIA, vă reamintăm că Departamentul de Justiție al Statelor Unite, precum și instituția de reglementare și supraveghere a pieței de capital americane, US Securities and Exchange Commission (SEC), investighează Veolia Environnement, compania-mamă a societății Apa Nova București, pentru posibile încălcări ale legislației federale a SUA, legate de fapte cercetate de DNA. Veolia Environnement este listată pe bursa europeană Euronext.
Apa Nova operează serviciului public de apă potabilă și canalizare din Capitală. Apa Nova este controlată 73,69% de Veolia, restul acțiunilor fiind deținute de către municipiul București prin CGMB (16,31%) și Asociația Salariaților Apa Nova (10%).
Contractul de concesiune a serviciului public de apă și canalizare din București a fost semnat în anul 2000 și este valabil până în 2025, ne reamintește profit.ro
Explicații
Poate așa se explică parțial și atacul furibund la adresa șefei DNA Laura Codruța Kovesi. Atacul se vrea un avertisment clar:
“Codruțo, NU deschide ACUM dosar penal IN REM pe subiectul vânzarii pe nimic a companiei de stat ELCEN către RADET!”
Acum înțelegem și unde a dus decizia stupidă a CCR care ne spune, în cazul OUG 13, că DNA NU ar avea dreptul să ancheteze modul în care s-a emis OUG 13. Voit, CCR a făcut o confuzie între a cerceta o decizie politică – oportunitatea politică precum cea decisă de Consiliul General al Municipiului București (CGMB) de cumpărare a ELCEN de către RADET! – și procedura juridică de adoptare a OUG 13 privind dezincriminarea infracțiunile de abuz în serviciu cu prejudiciu mai mic de 200.000 de lei.
Dacă oportunitatea – invocată de Tăriceanu la CCR, în cazul OUG 13 – NU poate fi anchetată de procurori sau impusă de judecători – deoarece s-ar produce o încălcare gravă a Constituției, adică nerespectarea separației puterilor în stat -, respectarea procedurilor de emitere a unui act de către Guvern sau de către primării poate fi cercetată de procurori și judecată în tribunale.
Dragnea și Tăriceanu au cuțitul?
Dar să ne întoarcem la modul de operare, în cazul RADET-ELCEN: luni, după şedinţa BPN a PSD – la care Liviu Dragnea a lipsit, el fiind în vacanță în Grecia, potrivit unor surse -, premierul Mihai Tudose a declarat:
”Este posibil să avem o sesiune extraordinară, pe baza unei sesiuni extraordinare să avem şi noi o şedinţă de guvern suprapusă pentru a rezolva situaţia ELCEN, trebuie lege pentru aşa ceva, ordonanţă de urgenţă – și nu avem abilitarea pentru aşa ceva”.
Premierul a argumenat că este nevoie de o rezolvare cât mai rapidă a problemei:
”Am cerut-o pentru a rezolva problema încălzirii din Bucureşti, fiindcă dacă aşteptăm septembrie s-ar putea să fie târziu pentru bucureşteni, şi atunci cu cât mai repede, cu atât mai bine. Să treacă Elcen la Primărie şi noi să fim de acord prin acest proiect de lege”.
Tudose a mai spus că nu este exclus ca pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare să se afle şi alte subiecte.
ELCEN și RADET sunt de 9 luni în insolvență. Datoriile, blocate
Amintim că atât RADET și ELCEN se află în insolvență încă din toamna anului trecut, astfel încât datoriile în lanț acumulate de acestea la furnizori (RADET către ELCEN și ELCEN către TRANSGAZ) au fost blocate.
Cu o zi înainte de a admite insolvența ELCEN, Tribunalul București a hotărât, în 5 octombrie 2016, că aceasta trebuie să achite către Transgaz 7,87 milioane de lei pentru transportul gazelor naturale aferente lunii aprilie 2016.
Insolvența ELCEN a fost decisă la o zi de la aprobarea intrării în insolvență a RADET. Compania RADET are datorii de peste 3,9 miliarde lei către ELCEN, circa 866 milioane de euro!
“Concidență”: CGMB a votat preluarea ELCEN a doua zi după învestirea Guvernului Tudose!
Amintim că primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat intempestiv, la sfârșitul lunii iunie, că Municipalitatea va cupăra ELCEN cu 155 milioane de euro.
În acest sens, a introdus pe ordinea suplimentară a ședinței din 30 iunie a Consiliului General al Municipiului București (CGMB) un proiect de hotărâre privind achiziționarea pachetului de acțiuni la Electrocentrale București SA (ELCEN) deținut de Ministerul Energiei și Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz SA.
Firea l-a chemat la ședința CGMB și pe ministrul Energiei, Toma Petcu (ALDE) – omul pus ministru de copreședintele alianței la guvernare Călin Popescu Tăriceanu!
Sigură pe ea, Firea a anunțat public că decizia a fost luată cu mare grabă, în chiar seara dinaintea ședinței CGMB, când Mihai Tudose și membrii Cabinetului său au depus jurământul în fața președintelui Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.
“Domnul ministru Toma Petcu este aici lângă noi, am luat ieri, târziu, această decizie, astfel încât noul guvern să poată să emită o hotărâre prin care, practic, Primăria Capitalei să achiziționeze pachetul integral de acțiuni de la statul român, prin Ministerul Energiei, de la ELCEN. Noi trebuie să ne exprimăm actul de voință, pentru a intra în patrimoniul municipalități pachetul integral de acțiuni al ELCEN”, le-a spus Gabriela Firea consilierilor, înainte ca aceștia să voteze.
Amintim că premierul Sorin Grindeanu a fost dat jos de propriul partid, prin moțiune de cenzură, în iunie, la nici 6 luni de la învestire. Totul a pornit de la un atac furibund lansat netam-nesam de Gabriela Firea, la începutul lunii iunie. Acum înțelegem, de fapt, care a fost unul dintre motive.
Piperea a devenit consilierul onorific al premierului Tudose
O altă “coincidență”: avocatul Gheorghe Piperea, reprezentantul firmei ROMINSOLV, desemnata de Tribunalul Bucuresti sa asigure administrarea judiciara a RADET, a fost numit consilier onorific al premierului Mihai Tudose pe chestiuni de fiscalitate, banking, piață de capital și insolvență.
Decizia prim-ministrului Tudose a fost publicată în Monitorul Oficial pe 20 iulie 2017, la doar 22 de zile de la desemnarea lui ca premier și la 17 zile după ce s-a întâlnit cu Firea la Primăria Capitalei!
Mai mult ca sigur că avocatul Piperea ne va spune că NU vede nicio ilegalitate între faptul că administrează judiciar RADET și că, simultan, este și consilierul premierului Tudose – cel care tocmai ne-a anunțat că vrea să vândă ELCEN companiei pe care o păstorește legal Piperea – RADET – pentru 155 de milioane de euro!
Oare cât o fi comisionul aferent acestei tranzacții pentru firma ROMINSOLV?
N.B. SECUNDA va publica sub formă de “update” la acest text orice punct de vedere emis redacției de către cei nominalizați în acest articol.
Frăția PSD + PMP + ALDE
Proiectul de hotărâre CGMB privind acordul de principiu referitor la achiziționarea pachetului de acțiuni al ELCEN a primit 28 de voturi “pentru”, 14 “împotrivă” și o abținere.
Au votat “pentru”: 21 de consilieri municipali ai PSD, 3 consilieri PMP și 4 consilieri ALDE. Împotriva proiectului au votat 5 consilieri PNL și 9 consilieri USR, iar un consilier USR s-a abtinut de la vot.
Firea vrea să dea din banii bucureștenilor 155 de milioane euro pentru ELCEN!
Iată declarația cu care Gabriela Firea i-a convins pe consilierii municipali ai PSD, PMP și ALDE să voteze proiectul pus la cale de ea împreună cu omul lui Călin Popescu Tăriceanu, Toma Petcu:
„Unul dintre cele mai importante proiecte de hotarare pe care le supunem astazi aprobarii Consiliului General se refera la acordul de principiu pentru achizitionarea de catre Municipiul Bucuresti a pachetului integral de actiuni al Societatii Electrocentrale Bucuresti S.A. (ELCEN), detinut in prezent de Statul Roman (prin Ministerul Economiei) – 97,51% si de Societatea Nationala de Gaze Naturale ROMGAZ S.A. – 2,49%.
Este un proiect asteptat de ani de zile de catre bucuresteni si care va asigura, in sfarsit, continuitatea serviciului de termoficare in Capitala.
Tranzactia se va face la pretul nominal al actiunilor, respectiv 715,83 milioane de lei (cca 155 milioane euro) si reprezinta primul pas catre fuziunea dintre RADET si ELCEN.
Astfel, prin aceasta fuziune, va rezulta o entitate puternica si sustenabila, o companie viabila din punct de vedere economic, care va avea ca actionar unic Municipiul Bucuresti, prin Consiliul General, si va fi degrevata de datoria de 3,6 miliarde de lei”.
Edilul general Firea a adăugat că suma urmează să fie achitată pe o perioadă de 5 ani
“Este un preț foarte bun, un preț suportabil pentru Municipalitate. (…) Se va crea o entitate nouă, puternică, care va pune capăt odată pentru totdeauna unui serviciu de proastă calitate și scump. Vom putea avea servicii de bună calitate, la un preț rezonabil”, a adăugat edilul Capitalei.
Proiectul de hotărâre a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară iar reprezentanții PNL și USR au criticat faptul că o măsură atât de importantă este anunțată cu 12 ore înaintea ședinței CGMB, fără o dezbatere adecvată și o evaluare a prețului.
La ședința CGMB a fost adus și ministrul Energiei, Toma Petcu
Ministrul Petcu le-a spus consilierilor generali că “pentru prima data in ultimii ani exista un consens pe acest subiect”:
„Vorbim de un proiect foarte important pentru Bucuresti, care a fost rostogolit intre doua institutii, PMB si Ministerul Economiei. Pentru prima data exista un consens pe acest subiect.
Consensul este dat de necesitatea si oportunitatea acestui proiect. Daca cel tarziu pana in septembrie nu va fi realizat, cred ca este ultimul an in care avem posibilitatea sa furnizam in conditii de calitate energie termica pentru populatie.
Pe ultima sesiune de finantare, prin POR, doar primariile pot accesa fonduri de modernizare a retelelor termice. Daca nu incepem sa scriem proiecte pe o societate care nu are probleme financiare, nu stiu ce se va intampla.
Prezenta mea este data de urgenta si oportunitatea ca acest proiect sa fie adoptat azi, iar aceasta societate sa fie infiintata in termen cat mai scurt entru a se accesa finantari pe POR, pentru modernizarea retelelor”.
Iată ce prevede proiectul votat de CGMB:
“Se aprobă de principiu achiziționarea la valoarea nominală de către Municipiul București a pachetului de acțiuni deținut de Ministerul Energiei/Ministerul Economiei și Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz SA la Electrocentrale București SA. Se mandatează primarul general al Municipiului București prin direcțiile din cadrul aparatului de specialitate pentru aducerea la îndeplinire a prevederilor prezentei hotărâri”.
În expunerea de motive, semnată de primarul general, Gabriela Firea, se arată că Electrocentrale București este o societate pe acțiuni având ca acționari Ministerul Economiei și Romgaz. Numărul acțiunilor nominative ale societății este de 71.583.469, valoarea nominală a unei acțiuni fiind de 10 lei.
“În vederea eficientizării consumului de energie termică și în scopul asigurării continuității serviciului public de alimentare cu energie termică, a asigurării calității serviciului public de alimentare cu energie termică, accesiblitatea prețurilor pentru consumatori, asigurarea resurselor necesare serviciului public de alimentare cu energie termică, pe termen lung, asigurarea siguranței în funcționare a serviciului public de alimentare cu energie termică și evidențierea transparentă a costurilor în stabilirea prețului energiei termice, supunem dezbaterii și aprobării prezentul proiect de hotărâre”, se mai arată în documentul respectiv.
În raportul de specialitate se precizează că alimentarea cu energie termică în sistemul centralizat face parte din sfera serviciilor comunitare de utilități publice.
Acest serviciu se realizează, prin intermediul unui sistem centralizat de transport și distribuție a energiei termice — SACET, reprezentând o structură complexă constituită din:
- surse pentru producerea energiei termice;
- rețele de transport a agentului termic – rețele termice primare;
- puncte termice – incluzând stațiile care asigură transferul căldurii de la agentul termic primar la cel secundar;
- rețele de distribuție a agentului termic – rețele secundare.
“Din punct de vedere al proprietății, sursele pentru producerea energiei termice aparțin statului român prin Ministerul Economiei/Ministerul Energiei și este administrată de societatea Electrocentrale București SA, iar rețeaua de transport și distribuție a energiei termice aparține Municipiului București și este administrată de RADET București”, mai prevede raportul de specialitate.
Sunt citate, de asemenea, prevederile Legii 325/2006, conform căreia “înființarea, organizarea, coordonarea, monitorizarea și controlul serviciului public de alimentare cu energie termică constituie obligații” ale autorităților administrației publice locale.
“Pentru a îndeplini obiectivele stabilite de legislație este necesar ca la nivelul Municipiului București atât sursele de producere a energiei termice, cât și sistemul de transport și distribuție a ei să se constituie într-un sistem unitar, integrat, aflat sub o administrare unică, cu efecte imediate în eficientizarea consumului de energie”, se mai arată în raportul de specialitate.