Folosindu-se de un tertip drag escrocilor din PSD -tertip patentat de Năstase -, primărița Firea vrea să materializeze TUNUL ELCEN prin semnătura unui grup de consilieri municipali!

Întrebare: consilierii PMP – Adrian Constantin Florescu, Cătălin Lucian Iliescu, Andrei George Ionescu, Ion Posircar – vor vota cum le-a ordonat Firea-Pandele?!?

Concret, Firea vrea ca la rectificarea bugetară, programată pentru 23 august, CGMB să-i aprobe o majorare de capital de 1,2 miliarde lei la Compania Municipală Energetică, pentru cumpărarea creanțelor ELCEN în vederea fuzionării cu RADET.

Potrivit proiectului de Hotărâre, suma este necesară cumpării următoarelor creanțe:

1.Creanțe deținute de creditori în valoare de 1,077 miliarde lei, astfel:

  • Creanțele garantate deținute împotriva ELCEN de Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili’, în cuantum de 480.655.845,61 lei;
  • Creanțele bugetare deținute de mai mulți creditori bugetari împotriva ELCEN, în cuantum de 512.163.719,45 lei;
  • Creanțele garantate deținute de bănci impotriva ELCEN, in cuantum de 84.810.796,53 lei;
  • Creanțele salariale deținute de salariați împotriva ELCEN, în cuantum de 147.782 lei;
2.Să achite către ELCEN suma de 184.804.000 lei, reprezentând:
  • Contravaloarea investițiilor realizate pe parcursul perioadei de observatie (121.856.000 lei)
  • Contravaloare stocurilor, în cuantum de 62.948.000 lei. 
 
Inițial, Gabriela Firea a vrut fuziunea RADET cu ELCEN și ștergerea datoriilor, dar cum aceasta era o ilegalitate, ea a propus cumpărarea acțiunilor de la ELCEN, apoi un transfer de afacere către Compania Municipală Energetică – înființată chiar de ea – evident, cu sprijinul CGMB majoritar PSD+ALDE.
 
Firea și Tudose au negociat ilegalitatea
“Compensarea valorică” a pierderilor RADET, de 80,3 mil. lei, tot din banii contribuabililor
Totodată, consilierii generali ai Capitalei sunt chemați de Firea să aprobe “compensarea valorică” a pierderilor de energie termică şi apă de adaos înregistrate de SACET Bucureşti în anul 2017, în valoare totală de 80,3 milioane lei. Adică tot o ștergere a banilor acumulați din pierderile de pe rețea.
 
Asta în condițiile în care nu s-a mai făcut nicio investiție la RADET, iar numai anul trecut au avut loc în sistem 7.596 incidente și avarii.
 
Conform acestui al doilea proiect de Hotărâre CGMB, compensarea se va plăti în două tranşe: 40 de milioane de lei rapid, până la 31 august, iar 40,3 milioane lei după avizarea de către ANRE a pierderii tehnologice de 28,61%. 

Download (PDF, 56KB)

Bilanțul energetic arată starea dezastruoasă a sistemului de termoficare
De asemenea, va fi supus aprobării CGMB bilanţul energetic al Sistemului de termoficare al SACET Bucureşti. 
 
Bilanțul relevă și starea dezastruoasă a sistemului de termoficare din București:
  • din 987,34 km conductă rețea primară de transport apă fierbinte, 68,8% are o vechime mai mare de 25 ani, 11,3% între 20 și 25 de ani,  și 9,4% vechime între 10 şi 20 de ani. Doar 10,5% are o vechime mai mică de 10 ani;
  • din 2.963,27 km conductă rețea secundară (de distribuţie a apei calde de consum şi agentului termic de încălzire), 48% are o vechime de peste 25 ani, 14% o vechime între 20 și 25 de ani, 16% o vechime între 10 și 20 de ani și doar 22%  o vechime mai mică de 10 ani.

Pierderile totale relative de căldură pe întreaga reţea exploatată de RADET în anul 2017 au fost de 28,61%. 

“Planul de măsuri trebuie să se concentreze pe reţeaua primară, acolo unde pierderile de agent termic şi energie termică sunt mari, mai ales dacă sunt corelate cu debitele tranzitate. (…) A fost lansat proiectul de reabilitare a primelor tronsoane de reţea primară care presupune efectuarea de lucrări asupra a aproape 32 de kilometri de conducte, cu costuri totale estimate la peste 265 milioane lei, cu intenţia reducerii cu 90% a nivelului pierderilor anuale (…)”Se poate estima că reabilitarea întregului sistem de transport ar fi un proiect care s-ar desfăşura pe cel puţin 20 de ani şi ar costa cel puţin 4,1 miliarde lei”, se arată în bilanțul energetic.

Anul trecut în august s-au pus bazele unei fraude
RADET are nevoie de investiții de 400 milioane euro
Specialiștii estimează că modernizarea întregului sistem de distribuţie a energiei termice are nevoie de aproximativ 400 milioane euro.
 
De asemenea, investiţia estimată pentru implementarea sistemului de monitorizare şi control a întregului sistem de distribuţie s-ar ridica la aproximativ 50 de milioane de euro.
 
Într-o adresă a RADET, ataşată proiectului, se arată că pentru reducerea pierderilor sunt necesare: investiţii majore pentru înlocuirea conductelor vechi şi refacerea izolaţiei cu materiale mai performante; racordarea de noi clienţi la sistemul de termoficare sau redimensionarea conductelor; identificarea zonelor din sistem care au devenit ineficiente economic în urma debranşărilor.
 
Un CET pentru un tun imobiliar
Anveloparea blocurilor a scăzut consumul
Totodată, anveloparea blocurilor a scăzut consumul, spre disperarea RADET:
 
”Precizăm de asemenea că programul de reabilitare termică a locuinţelor a accentuat scăderea consumului înregistrat la clienți, cantităţile de energie termică intrate în sistemul de termoficare vor scădea, dar pierderea de energie termică va rămâne la acelaşi ordin de mărime”.
 
“Starea tehnică a sistemului de conducte, în special de transport, impune lucrări urgente şi masive de modernizare. (…) Eforturile operatorului nu vor mai putea susţine funcţionarea sistemului în condiţiile de deteriorare la care s-a ajuns, în care 790 km conductă de transport apă fierbinte este corodată şi poate ceda în orice secţiune”, se mai arată în adresă.
 
Tunul ELCEN – Tun Imobiliar de peste 5 miliarde de euro
 
Ordinea de zi a ședinței CGMB din 23 august poate fi vizualizată AICI
 
UPDATE: Cu doar o zi înainte de ședința CGMB, RADET a transmis un comunicat în care susține că și-a redus masiv pierderile.
 
Evident, pe hârtie, deoarece nu ne amintim să fi făcut vreo investiție, Regia aflându-se de aproape 2 ani în insolvență.
 
Redăm integral comunicatul RADET:

“RADET anunţă, miercuri, că rezultatele financiare obţinute în primul semestru al anului curent confirmă un trend pozitiv. Eforturile susţinute şi măsurile implementate au condus la reducerea semnificativă a pierderilor – de la 109 milioane lei, înregistrate la data de 30 iunie 2017 (primul semestru al anului 2017), la doar 0,3 milioane de lei la 30 iunie 2018 astfel că aproape a fost atins echilibrul financiar”, arată reprezentanţii companiei.

Totodată, raportat la rezultatele economico-financiare ale lunii august 2017, datoriile curente cu termenul de plată depăşit au scăzut cu 2,7 milioane de lei, de la 63,8 milioane de lei, la 61,1 milioane de lei, în aceeaşi lună a anului 2018.

De asemenea, în data de 20 august 2018, RADET înregistra către ELCEN datorii (cu termenul scadent depăşit) în valoare de 25,8 milioane de lei. În anul 2017, la aceeaşi dată, suma restantă către ELCEN era de peste două ori mai mare, fiind în cuantum de 54,9 milioane de lei. Aşadar, în relaţia comercială cu ELCEN, se constată o îmbunătăţire netă, deficitul sezonier reducându-se cu 29,1 milioane de lei, se mai arată în comunicat.

Oficialii regiei mai arată că, potrivit experienţei anului trecut şi a proiecţiilor financiare, în perioada sezonului rece va fi achitată integral suma restantă ce se va acumula până în luna noiembrie. Totodată, raportat la aceeaşi experienţă a anului 2017, şi facturile lunilor de iarnă ar putea fi achitate cu aproximativ 30 de zile înaintea termenului scadent.

RADET Bucureşti este un prestator de servicii de interes local care exploatează reţeaua termică de termoficare a Municipiului Bucureşti. RADET are în exploatare 1.012 Puncte Termice, staţii centralizate şi module termice, 47 Centrale Termice de cvartal şi o Centrală termică de zonă (Casa Presei).

RADET furnizează energie termică pentru peste 8.200 de blocuri de locuinţe şi aproximativ 300 imobile, precum şi pentru aproximativ 5.100 de instituţii, obiective sociale şi agenţi economici”.

În acest context, vă invităm să citiți, în ordinea cronologică a evenimentelor, și:

Episodul 1. Premierul Tudose vrea sesiune parlamentară extraordinară ca să ACOPERE un jaf de 700 de milioane de euro: să treacă ELCEN la Primăria Capitalei pentru 155 de milioane de euro!
Episodul 2. Un comunicat de presă al Primăriei Capitalei ne ajută în continuarea anchetei jurnalistice și ne confirmă datele din primul episod! Edilul Bucureștilor se dă de gol în afacerea “ELCEN& RADET: Tunul lui FIREA”
author avatar
Mircea Popescu
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version