Fitch Ratings a modificat perspectiva ratingului de credit pe termen lung în valută străină al României de la „stabilă” la „negativă”, menținând totodată calificativul la nivelul „BBB-”. Decizia a fost determinată de o serie de factori economici și politici care amplifică riscurile pentru stabilitatea fiscală și macroeconomică a țăriise arată într-un comunicat.

Această decizie reflectă creșterea incertitudinii politice și deteriorarea semnificativă a situației fiscale, cu implicații asupra capacității țării de a implementa măsuri de consolidare bugetară.

Factori principali care au influențat decizia

  • Instabilitate politică: Curtea Constituțională a anulat rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale, invocând interferențe externe, și a prelungit mandatul președintelui Klaus Iohannis până la alegerea unui nou președinte, cel mai devreme în martie 2025. Polarizarea politică și creșterea influenței partidelor anti-UE complică formarea unui guvern stabil.
  • Deficit bugetar mare: Fitch estimează că deficitul bugetar al României va crește la 8,2% din PIB în 2024, depășind prognoza anterioară de 7,2%. Cheltuielile publice, inclusiv majorările salariale și pensiile neacoperite de resurse financiare, contribuie la această situație.
  • Creșterea datoriei publice: Datoria publică raportată la PIB este proiectată să crească rapid, de la 49% în 2023 la 62% în 2026, depășind media de 56% a țărilor cu rating „BBB”.
  • Slăbirea creșterii economice: Economia României a înregistrat o scădere de 0,3% în trimestrul al treilea din 2024. Fitch și-a redus prognoza de creștere economică la 1,4% pentru 2025, reflectând slăbirea cererii externe și a competitivității exporturilor.
  • Dezechilibre externe: Deficitul de cont curent este estimat să ajungă la 8% din PIB în 2024, mult peste media de 1% a țărilor „BBB”.

Perspective viitoare

  • Risc de retrogradare: Deteriorarea continuă a finanțelor publice, creșterea datoriei sau instabilitatea politică ar putea conduce la o retrogradare.
  • Posibilități de îmbunătățire: O consolidare fiscală mai rapidă decât cea estimată sau reducerea vulnerabilităților externe ar putea îmbunătăți ratingul.

Context

  • Ratingul „BBB-” reflectă punctele forte ale României, precum apartenența la UE și accesul la fonduri europene, dar și vulnerabilitățile, inclusiv deficite mari (bugetar și de cont curent) și rigiditățile bugetare.
  • Fitch a subliniat că perspectivele economice ale României vor depinde semnificativ de măsurile de stabilizare fiscală și de capacitatea țării de a gestiona tensiunile politice interne și externe.

Ratingul Fitch reprezintă o evaluare efectuată de agenția de rating Fitch Ratings, care măsoară capacitatea unui emitent – fie el un guvern, o companie sau o altă entitate – de a-și onora obligațiile financiare, în special rambursarea datoriilor. Ratingurile Fitch sunt utilizate pe scară largă de investitori, creditori și instituții financiare pentru a evalua riscurile asociate cu împrumuturile sau investițiile în entitatea respectivă.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version