Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) susţine că societățile de asigurare autorizate să vândă polițe RCA – Allianz-Țiriac, Uniqa, Asirom, Carpatica Asig, City Insurance, Euroins, Generali, Groupama și Omniasig – “au respectat, cu unele excepții marginale, pe categorii de produs, plafonarea majorărilor de tarif la 50% astfel că noile contracte de asigurare obligatorie RCA încheiate cu transportatorii se înscriu în linia asumată prin Protocolul din decembrie 2015”.

rca-550x329

Precizarea vine după ce transportatorii de la COTAR au reclamat încălcarea protocolului şi ameninţă cu noi proteste.

ASF a organizat, marți, o ședință de lucru cu reprezentanții celor 9  societăți de asigurare autorizate să vândă polițe RCA, unde acestea “au reiterat angajamentul de continuare a demersurilor comune menite să conducă la normalizarea pieței RCA”.

Într-un comunicat remis redacţiei, ASF precizează că este necesară diferențierea între anumite prețuri de ofertă generate automat de sistemele societăților de asigurare, care pot depăși în unele cazuri plafonul de majorare de 50%, și tarifele finale din contractele încheiate cu societățile de transport.

“Asigurătorii au reconfirmat, cu ocazia întâlnirii de astăzi (marți, n.r.), că nu vor depăși limita convenită, cu atât mai mult cu cât în prezent au posibilitatea de a renegocia condițiile de preț, după recenta eliminare din Norma RCA a plafonării reducerilor, aceștia putând oferi, practic, discounturi oricât de mari”, arată conducerea ASF.

La discuții au participat președintele ASF, Mișu Negrițoiu, vicepreședintele instituției, Marius Vorniceanu, și echipa de supraveghere a sectorului de asigurări.

“Noi monitorizăm permanent situația de pe piața RCA și îi invităm pe transportatori să ne semnaleze eventualele cazuri în care ofertele avansate de asigurători nu se încadrează în plafonul de majorare de 50% sau dacă se află în imposibilitatea de a-și asigura autovehiculele la societăți care respectă plafonul”, a declarat Mișu Negrițoiu.

În privinţa măsurilor pe termen mediu menționate în Protocolul din 22 decembrie, ASF precizează că a constituit un grup de lucru dedicat problematicii RCA, cu participarea UNSAR – asociația profesională a asigurătorilor, precum și a asociațiilor patronale din transporturi, “obiectivul fiind definitivarea unui set de propuneri de reglementare și de acțiuni cu grafice de execuție, pentru fluidizarea cât mai grabnică și sustenabilă a pieței RCA”.

“Concluziile grupului de lucru vor fi făcute publice pe măsură ce lucrările vor avansa. În același timp, ASF va continua dialogul activ cu părțile implicate și evaluarea periodică a respectării angajamentelor din Protocolul încheiat cu transportatorii și asigurătorii”, se mai arată în comunicat.

Potrivit ASF, întâlnirea la care au participat reprezentanții societăților Allianz-Țiriac, Uniqa, Asirom, Carpatica Asig, City Insurance, Euroins, Generali, Groupama și Omniasig face parte din acțiunile ASF de monitorizare continuă a implementării Protocolului rezultat în urma discuțiilor cu asociațiile reprezentative ale transportatorilor și asigurătorilor.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este instituția care autorizează, reglementează, supraveghează și controlează entitățile care activează pe piața financiară non-bancară din România.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version