Asociația Română a Băncilor precizează că a informat Guvernul, în cadrul întâlnirii de luni, că băncile nu au majorat comisioanele aferente operațiunilor în numerar, în contextul intrării în vigoare a legii care aduce modificări asupra plafoanelor de plăți și încasări cu numerar.

„Sistemul bancar susține creșterea incluziunii financiare în România, care în prezent este cea mai redusă în rândul statelor Uniunii Europene, de doar 69%”, se arată într-un comunicat.

Ciolacu susține că a convins băncile să nu majoreze comisioanele „nici pentru persoanele fizice, nici pentru cele juridice”

„Băncile înțeleg preocupările unei părți din populație și companii cu privire la criteriile stabilite prin legea adoptată de autorități și vin în întâmpinarea clienților cu produse și servicii. Astfel, depunerea de numerar în conturile proprii este, în general, gratuită, în special la multifuncționale. Plățile cu cardul la POS sunt fără comisioane pentru plătitori, la fel ca și plățile cu numerar în conturile prestatorilor prin intermediul multifuncționalelor (MFM). Sistemul bancar a investit în tehnologie și inovație, oferta de produse și servicii online cunoscând o creștere semnificativă de la debutul pandemiei, din perspectiva eficienței și accesibilității”, precizează reprezentanții instituțiilor bancare.

Asociația Română a Băncilor notează în același timp că înțelege dezideratul autorităților europene privind creșterea încasărilor prin metode electronice de plată, pentru a reduce evaziunea fiscală.

În tranzacțiile pe care le realizează în mod obișnuit, 4% dintre români utilizează numai cardul, 26% mai mult cardul, 34% numerarul și cardul în egală măsură, 23% mai mult numerar și 13% numai numerar, arată datele cuprinse în cercetarea de piață ‘Sistemul bancar în percepția românilor: creditarea și incluziunea financiară a românilor’, realizată în anul 2022 de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES).

Comparativ cu perioada de dinainte de pandemie, 37% dintre respondenți consideră că folosesc mai mult cardul ca înainte, 49% că nu s-a schimbat nimic și 14% declară că folosesc mai mult numerar decât înainte.

Aproximativ 46% dintre românii utilizatori de servicii bancare efectuează plăți prin internet/ Mobile banking, în creștere cu 70% comparativ cu ponderea românilor care realizau plățile de această manieră în decembrie 2020, de 27%.

„Sistemul bancar a demonstrat că este parte din soluție, asigurând finanțare în ritm susținut și pe baze sustenabile, economisire la dobânzi competitive în raport cu alte state și alte produse și servicii digitale. Industria bancară din România asigură un rol cheie în buna funcţionare a mecanismelor economice şi financiare, cu impact asupra evoluţiilor macroeconomice, a dinamicii mediului de afaceri şi a îmbunătăţirii gradului de prosperitate economică din România”, mai precizează Asociația Română a Băncilor.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version