Bugetul României pe granturile alocate prin PNRR se va diminua cu două miliarde de euro, ca urmare a creşterii PIB-ului, a afirmat, luni, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, va merge în această săptămână la Bruxelles, pentru a clarifica mai multe aspecte legate de apelurile de proiecte de peste 13,8 miliarde de euro.
„Granturile, ca urmare a creşterii PIB-ului României, chiar dacă am vrut, dacă nu am vrut, ca urmare a acestei creşteri, bugetul pe granturi se va diminua cu două miliarde de euro. Pe de altă parte, avem o creştere fără precedent la preţurile materialelor care creşte costul implementării proiectelor şi probabil cantitativ anumite milestone-uri neputând fi realizate vor fi renegociate. Sunt nişte realităţi de care Comisia Europeană nu are cum să nu ţină cont atât la nivelul mecanismului de redresare şi rezilienţă cât şi la nivelul Politicii de Coeziune”, a declarat Boloș, la finalul ședinței Executivului.
El a precizat că o parte dintre apelurile de proiecte din PNRR au nevoie şi de scheme de ajutor de stat, iar în aceste condiţii ghidurile solicitantului vor fi trimise Comisiei Europeană către avizare.
„Scopul delegației pe care o avem este de a clarifica aceste demersuri pe care în această perioadă le facem pentru ceea ce înseamnă milestone-urile aferente trimestrului II 2022. Este un trimestru mai complicat din punct de vedere al acestor milestone-uri pe care le avem de îndeplinit, întrucât din 69 de apeluri de proiecte câte avem la nivelul anului 2022, cu termen în trimestrul II sunt 58. Asta înseamnă că fiind milestone, Comisia Europeană îl preia în verificare. Prin urmare, ghidurile solicitantului, potrivit PNRR-ului, trebuie să treacă prin filtrul de verificare, filtrul de avizare al nostru și al Comisiei Europene. Ba mai mult, o parte din aceste apeluri de proiecte au nevoie și de schemă de ajutor de stat și atunci în aceste condiții, pentru ca să nu ne blocăm în activitatea aceasta care privește lansarea de apeluri de proiecte, preferăm să avem o discuție cu dumnealor, să știe că în următoarea perioadă, probabil că va fi în mai și iunie, vom trimite aceste ghiduri ale solicitantului la Comisia Europeană, că va avea loc din partea dumnealor o avizare și cumva să ne corelăm, pentru că este vorba despre 13,8 miliarde euro pe care noi îi lansăm sub formă de apeluri de proiecte. Este cea mai mare, dacă vreți, tranșă de apeluri de proiecte pe care am avut-o de 14 ani de când gestionăm fondurile europene”.
Întrebări și răspunsuri la briefingul de presă:
Reporter: Puteți să explicați pe înțelesul omului de rând ce este cu această pierdere de două miliarde de euro şi de unde o punem la loc?
Marcel Boloş: România a avut o creștere a Produsului Intern Brut, dacă nu mă înșel, 2021 raportat la 2020, în funcție de care Comisia Europeană a anunțat de la momentul la care a lansat mecanismul de redresare și reziliență că acolo unde sunt creșteri ale Produsului Intern Brut va face ajustarea banilor pe care le acordă statelor membre.
Reporter: Deci din 30 de miliarde, cât avem la PNRR?
Marcel Boloş: Avem 30 de miliarde, dar, o clipă, avem 13,6 miliarde euro sub formă de granturi. Prin urmare, pentru cele două miliarde de euro va trebui să găsim o soluție cu Ministerul de Finanțe. Și după discuția care probabil va avea loc la nivel de coaliție, la nivel de guvern și cu acordul domnului prim-ministru va trebui să găsim o soluție pentru ca cele două miliarde de euro fie vor fi sub formă de împrumut puși la loc sau se va găsi o altă modalitate…
Reporter: De unde?
Marcel Boloş: Poate fi până la urmă vorba și despre un împrumut, pentru că avem proiectele gândite în momentul de față pe milestone și avem un angajament față de Comisia Europeană sau, repet, e o decizie care se va lua la nivel de coaliție, la nivel de guvern.
Reporter: Toate proiectele din PNRR au avut un anumit buget gândit înainte, care acum scade cu două miliarde euro, la ce proiecte renunțați?
Marcel Boloş: Nu este încă discutat acest subiect. Este un lucru de principiu la care trebuie să ne așteptăm și desigur soluțiile deocamdată nu țin decât de coaliție și de Guvernul României.
Reporter: Dar veți discuta cu cei de la Comisia Europeană legat de această reducere.
Marcel Boloş: Nu am un mandat pentru acest lucru, am mandat pentru ceea ce înseamnă lansarea apelurilor de proiecte și să trecem cu bine acest hop pe care îl avem și, în funcție de mandatul pe care îl voi primi, voi discuta și celelalte subiecte, probabil pe viitor.
Dan Cărbunaru: Doar în completare, dacă îmi permiteți, la răspunsul pe care l-ați așteptat, pentru a înțelege oamenii cât mai simplu ce s-a întâmplat cu această ajustare. Mecanismul gândit de Uniunea Europeană pentru a veni în sprijinul statelor membre afectate de crizele ultimilor ani a avut în vedere, pe lângă mulți alți coeficienți, și această chestiune legată de performanța economică, mai exact cât de tare este un stat membru afectat de crizele pe care le traversează Uniunea Europeană. Estimările legate de performanțele economice ale României au fost modificate, în sensul în care performanțele României din punct de vedere economic au fost peste evaluările inițiale, când s-a conceput acest plan, ca atare formula de calcul, incluzând practic acest nou parametru, această modificare, a generat o micșorare a sprijinului pe care România ca stat membru mai performant decât se estimase inițial, îl primește. Dar, sigur, statul român, în dialog cu Comisia Europeană, va găsi o soluție, astfel încât pe de o parte proiectele gândite să poată să continue și, de ce nu, pentru că este o situație cumva particulară, rămâne de văzut în ce măsură flexibilitatea înregistrată în discuțiile cu partenerii europeni o să găsească cea mai bună soluție pentru țara noastră. Așadar, nu este nicio sancțiune, nu este o pedeapsă pe care România o primește, este doar o consecință a faptului că performanța noastră economică, în ultimul an, a depășit estimările pe care Comisia Europeană le avea în vedere pentru a sprijini România și a face față economia noastră problemelor de natură economică. Mulțumesc.