Comisia Europeană a aprobat, joi, schema de ajutoare de stat a României, în valoare de 578 de milioane euro, pentru sprijinirea întreprinderilor mari consumatoare de energie. Scopul este reducerea nivelului taxei pe energie electrică, după ce țara noastră a introdus, în 2011,  certificatele „verzi” pentru a promova energia din surse regenerabile.

Schema va atenua riscul ca aceste întreprinderi să îşi mute activităţile în locuri din afara UE, cu politici mai puţin ambiţioase privind clima, potrivit unui comunicat al Executivului comunitar. Schema se va desfăşura până la 31 decembrie 2031 şi are un buget estimat de 578 de milioane euro (2,9 miliarde lei).

Beneficiarii vor putea obține o reducere a taxei, între 75% şi 85%, în funcţie de expunerea lor la risc. Reducerea aplicabilă nu trebuie să ducă, însă, la o taxă mai mică de 0,5 euro/MWh.

În prezent, producătorii eligibili de energie electrică din surse regenerabile primesc certificate „verzi” pentru fiecare megawatt-oră produs şi livrat în reţea. Furnizorii de energie electrică sunt obligaţi să achiziţioneze o cotă obligatorie de certificate verzi. În cele din urmă, costurile certificatelor verzi sunt transferate consumatorilor prin intermediul unei taxe.

În cadrul schemei, beneficiarii vor trebui fie să pună în aplicare anumite recomandări formulate în urma auditului energetic, fie să acopere cel puţin 30% din consumul de energie electrică din surse care nu produc emisii de dioxid de carbon, fie să investească cel puţin 50% din ajutor în proiecte care să ducă la reduceri substanţiale ale emisiilor de gaze cu efect de seră ale instalaţiei.

Potrivit CE, măsura va aduce beneficii întreprinderilor din sectoarele enumerate în anexa 1 la Orientările din 2022 privind ajutoarele de stat pentru climă, protecţia mediului şi energie (OACME). Sectoarele respective se bazează într-o măsură considerabilă pe energie electrică şi sunt expuse în mod deosebit comerţului internaţional.

Schema aprobată joi înlocuieşte o schemă anterioară, aprobată de Comisie în octombrie 2014, care avea acelaşi obiectiv, şi o aliniază la normele OACME.

Comisia a evaluat schema și, potrivit constatărilor, aceasta „facilitează dezvoltarea anumitor activităţi economice care se bazează într-o măsură considerabilă pe energie electrică şi sunt expuse în mod deosebit concurenţei internaţionale, iar efectele pozitive ale schemei compensează orice efecte negative posibile asupra concurenţei şi a schimburilor comerciale din UE”. De asemenea, „măsura este necesară şi adecvată pentru a contribui la realizarea obiectivelor Pactului verde european, este proporţională, deoarece cuantumurile ajutoarelor individuale nu depăşesc valoarea maximă a ajutorului permisă în temeiul OACME şi este limitată la sectoarele enumerate în OACME”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version