Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a prezentat miercuri seară în primă lectură, în ședința Guvernului, proiectul ultimei rectificări bugetare din acest an, ce cuprinde „o creştere a deficitului bugetar de la 8,6% din PIB, la 9,1% din PIB, adică 96 miliarde lei”.
Ministrul adeclarat, într-un briefing de presă, că această creştere este dată de două elemente: o scădere a veniturilor cu 4,2 miliarde lei şi o creştere a cheltuielilor la 41,3% din PIB.
Potrivit ministrului, în cazul diminuării veniturilor, 2,2 miliarde lei reprezintă „influenţa negativă” a veniturilor din economie, ca urmare a faptului că pe parcusul anului au fost luate măsuri fiscale prin care 16 miliarde lei au rămas la companii.
Aceste măsuri fiscale expirau pe 25 octombrie şi s-a luat decizia de a fi prelungite până pe 25 decembrie.
Totodată, s-a decis şi reeşalonarea datoriilor acumulate la buget de companii de la începutul stării de urgenţă până pe 25 octombrie.
“Aceste două măsuri duc la venituri mai mici faţă de ce estimam la rectificarea a doua. În acelaşi timp, execuţia bugetară arată că în acest an, şi datorită acestor măsuri şi datorită faptului că am investit mai mult şi am luat şi alte măsuri ce au ajutat economia, veniturile bugetului general consolidat după 10 luni sunt mai mari decât veniturile de anul trecut, într-o perioadă de creştere economică”, a insistat Cîţu.
El a adăugat că al doilea element ce duce la creşterea deficitului este faptul că cheltuielile bugetului general consolidat ajung la 41,3% din PIB, respectiv 433,8 miliarde lei.
„Şi aş vrea să vă spun câteva ministere unde sunt alocate mai multe resurse la această rectificare bugetară: Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale – 1,6 miliarde de lei, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – 1,1 miliarde de lei, Ministerul Sănătăţii – un miliard de lei, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei – 1 miliard de lei, Ministerul Fondurilor Europene – 105 milioane de lei, Ministerul Public – 90 de milioane de lei şi după aceea Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor – 19 milioane de lei. Şi mai sunt şi alte ministere care primesc sume mai mici, dar sunt ministere care primesc sume la această rectificare. Bineînţeles că sunt şi ministere care au observat economii după 10 luni de zile de execuţie şi aceste ministere au pus aceste economii la dispoziţia Guvernului. După cum ştiţi, rectificarea bugetară este publică, pe site-ul Ministerului de Finanţe. Este în transparenţă şi vom putea discuta pe marginea ei şi în perioada următoare”, a precizat Cîțu.