Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a mai mai atenuat, luni, din entuziasmul afișat duminică seară de premierul Ludovic Orban, care a anunțat o schemă de ajutor de stat pentru sectorul HoReCa, înainte de alegerile parlamentare.

„Schema de ajutor înţeleg că este în acest moment la Ministerul Economiei, pentru HoReCa. Ne vom uita la ea, dar ştiţi foarte bine că schemele de ajutor trebuie să fie aprobate de Comisia Europenă, ca orice altă schemă pe care am făcut-o până acum. O să vedem cum arată şi apoi ne vom uita la ea”, a declarat Cîțu, luni.

El a așteptat începerea campanieie electorale pentru a-și prezenta pe larg, într-o conferință de presă, bilanțului activității sale de un an la MFP.

Premierul Ludovic Orban a anunţat că Guvernul va introduce forme de ajutor de stat pentru sectorul HoReCa şi pentru zona culturală privată.

„Zona HoReCa, într-adevăr, a fost foarte afectată. Dar şi pentru zona HoReCa, pe lângă măsurile pe care le-am adoptat, vom introduce o formă de ajutor de stat, care am văzut că este deja folosită în două ţări europene. Este o schemă în care compensezi pierderea prin compensarea a 20% din pierderea cifrei de afaceri pe 2020 raportat la 2019. Efectiv, se dau bani- 20% din pierderea pe cifra de afaceri. Acest ajutor se va face “mai degrabă prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, care are şi turismul”, a declarat premierul.

Fără acord cu FMI

Cîțu a precizat că exclude varianta unui acord cu FMI: „Exclud varianta unui acord cu Fondul Monetar Internaţional. Am arătat în acest an că dacă ai câştigat încrederea pieţei, poţi să finanţezi un deficit mare fără să ai nevoie de instituţii financiare internaţionale. Acel deficit finanţat pentru a plăti sănătate, aceste scheme de ajutor, am avut investiţii record, deci nu este nevoie de un acord cu FMI. Din punctul meu de vedere, vă spun clar, nu există aceste discuţii. Am găsit acele documente prin minister când se discuta anul trecut în septembrie cu Fondul Monetar, când după o discuţie cu Fondul Monetar s-a făcut acel document în Guvern unde se spunea foarte clar că nu vor creşte pensiile cu 40%. Nu avem în calcul împrumut la FMI, avem finanţare pentru anul acesta. Necesarul de finanţare pentru anul acesta este acoperit aproape 97%. Nu avem nicio problemă de finanţare”.

Potrivit acestuia, necesarul de finanțare pentru anul acesta este acoperit la 97%.

Pentru anul viitor, Cîțu a spus că deficitul bugetar ar urma să se reducă cu un punct procentual, „poate puțin mai mult”.

Taxe stabile, dar colectare mai bună

„Anul viitor va fi consolidare fiscală, care se bazează pe mai multe venituri la buget. Aici am luat în calcul de fiecare dată acest impact al digitalizării și o colectare mai bună. Un punct procentual din cheltuieli sunt one-off. Le-am făcut anul acesta, nu le vom vedea anul viitor. Deci avem de unde să pornim o bază a consolidării fiscale pentru anii următori. Această consolidare nu se va face cu măriri de taxe sau creștere de taxe. Se va face cu colectare mai bună și digitalizare. Realist vorbind v-am dat un punct procentual, față de anul acesta. Se poate puțin mai mult”, a mai afirmat ministrul Finanțelor.

Cîțu a promis că va crește în fiecare an punctul de pensie.
 
„Se dorește găsirea unei formule de prelungire a termenului privind amânarea plății ratelor la bănci”, a mai spus el.
 
Rectificarea bugetară va fi pusă în transparenţă în cursul acestei săptămâni, iar în următoarea va fi adoptată, pentru a limita creşterea deficitului bugetar anul acesta, care a sărit de 13 miliarde de lei, la sfârșitul lui septembrie, cu aproape un miliard mai mare față de primele 9 luni de anul trecut.
 
„Nu pot să vă spun cifre. Bineînţeles că indicatorii macro vor veni de la Comisia Naţională de Statistică şi Prognoză. Sunt câteva cheltuieli care trebuie ajustate la această rectificare în urma recalculării pensiilor pentru anumite categorii, mai sunt cheltuieli pentru sănătate etc. Dar nu foarte multe cheltuieli. Obiectivul nostru este de a păstra deficitul bugetar, de a limita creşterea deficitului bugetar anul acesta. Deci, nu va fi o rectificare bugetară care să arate foarte multe surprize. Este doar pentru realocarea unor resurse în buget”, a spus Florin Cîţu,
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version